Geluid

Heel wat aandachttrekkers bij Sony

Sony was het tweede merk dat op woensdag IFA mocht openen. Zoals gewoonlijk loste het Japanse bedrijf een stortvloed aan nieuwe producten, incluis highendaudio, een gebogen led-tv en een draadloze lens voor smartphones.

Op de presentatie zelf stond een vlotte Sony-baas Kazuo Hirai lang stil bij de Xperia Z1, het nieuwe vlaggenschip onder de smartphones bij Sony en opvolger van de succesvolle Z. De Z1 beschikt over een 5 inch scherm – dat op eerste zich een breder kijkhoek biedt dan bij de Z – en een 20 megapixelcamera. De nieuweling is zoals de meeste nieuwe Xperia-apparaten water- en stofdicht.

Heel apart zijn de Cyber-shot QX10 en QX100, een nieuw concept in fotoland. Op eerste zich lijken ze wel lenzen die je op een camerabody schroeft. Maar eigenlijk zijn het autonome, volwaardige camera's die een draadloze verbinding maken met een smartphone. Via NFC is dat zo gefikst. De telefoon fungeert dan als scherm en bediening. 

Het idee is dat je met de WiFi-lenzen een stevig fotografische upgrade aan je telefoon kan geven. Hirai benadrukt ook dat de QX10 en QX100 ook met Android-apparaten van andere merken kan werken. Er is ook een app voor de iPhone. Prijzen variëren tussen circa 250 en 400 euro.

 

,

Net voor IFA hebben zowel Samsung als LG een Curved OLED uitgebracht. Sony volgt niet, wellicht omdat zij nog sleutelen aan OLED-technologie. Al toont Sony hier wel de grootste 4K OLED-tv ter wereld. 

Op de persconferentie zelf sprak Sony er niet over, maar op de stand is er wel een gebogen LED-scherm te bewonderen. Het is heel wat dikker dan de OLED-uitvoeringen van de Koreaanse merken, maar bezit ook een uitgebreid geluidssysteem. In elk geval zijn er voorlopig geen plannen om het scherm in Europa op de markt te brengen.

Hetzelfde is waar voor de X8000-reeks, een 4K-tv die een kloon is van de X9000 die bij ons te koop is maar niet beschikt over de ingebouwde speakers aan weerzijde. Na rijp beraad gaat de X8000 – die vermoedelijk goedkoper zou zijn verkocht dan de X9000 (recent in prijs verlaagd) – enkel in BRIC-landen beschikbaar zijn.

Ook opmerkelijk is dat Sony op IFA een terugkeer naar tweekanaalsaudio realiseert. En er wordt meteen op de highend gemikt, met producten waar prijskaartjes van 2.000 euro en meer aan bengelen. Het aanbod bestaat uit twee speakerssets (SS-HA3 en SSHA1), een USB-DAC (UDA-1), een versterkte streamer (HAP-S1) en een combo van twee highendproducten. Deze HAP-Z1ES netwerkspeler en TA-A1ES versterker dragen het ES-suffix om aan te geven dat ze tot de toprange bij Sony horen. Koop je ze samen, dan ben je 4.000 euro kwijt.

Sony ziet blijkbaar iets in hoge resolutie audio, want heel wat nieuwe producten zijn 'klaar' voor 24 bit / 192 KHz muziek. Naast bovenstaande audioapparaten, kleeft er zo'n sticker op hoofdtelefoons en een Walkman voor audiofielen. Er zijn echter geen plannen om zelf muziek in die hoge kwaliteit aan te bieden, luidt het, al kan het dat Sony Music andere plannen heeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.