Mobile

Review: Sony Xperia Z

Je moet je onderscheiden in de drukke wereld van smartphones, en dat doen door toestellen te maken die typische accidenten overleven vinden we een prima idee. Sony doet dat trouwens al een tijdje: hun Xperia Tablet S en een aantal middenklasser-smartphones kregen al een waterresistent jasje mee.

En nu dus ook de Xperia Z, de sterspeler waarmee Sony hoopt de consumenten met voorliefde voor een toptelefoon weg te lokken van Apple en Samsung. Geen gemakkelijke opdracht, zeker niet met de Galaxy S4 aan de horizon. Met water- en stofresistentie alleen kom je er niet, maar gelukkig heeft de Z nog wel wat pluspunten.

,

Bij hun televisies zet Sony dit jaar sterker dan ooit in op beeldkwaliteit, en dat doen ze eigenlijk ook bij deze Xperia Z. Het 5-inch scherm draagt zelfs de Bravia-naam. Het is een mooie display waarop een 1.080p resolutie toont, perfect voor films.

De hoge resolutie levert een hoge pixeldensiteit (441 ppi), waardoor het beeld extreem scherp toont. Mooi om naar te kijken, al is het TFT-scherm iets fletser dan de kleurrijke AMOLED-schermen die HTC en Samsung de laatste tijden gebruiken.

De kijkhoeken zijn ook niet fantastisch, maar dat vinden we een minder belangrijke variabele bij een smartphone. Bij een mobiel toestel zit je immers (meestal) met je neus op het scherm; je kijkt er zelden zijdelings op.

Sony is ook slim geweest, en gooit over Android 4.1 een eigen interface die soberheid combineert met veel donkere tinten – en waardoor de iets beperktere kleurrijkdom van de Xperia Z niet opvalt. De menu’s van de Xperia Z kan ik wel smaken, vooral omdat de telefoon ten alle tijden bliksemsnel reageert.

,

Sony heeft de Xperia Z uiteraard met een reeks eigen apps uitgerust. Zoals Walkman, een mooi vormgegeven app die in de eerste plaats muziek op de telefoon afspeelt maar veel meer kan. Een bruggetje leggen naar Music Unlimited (Sony’s Spotify-kloon) of muziek via DLNA afspelen vanaf een toestel op je netwerk (een NAS bijvoorbeeld).

Dat laatste ging bijzonder vlot – wat zeker niet vaak het geval is. Op DLNA-gebied kan je ook gemakkelijk media naar een tv of speaker sturen met een 'throw'-optie. Met DLNA is het vaak wat worstelen, maar in onze tests presteerde de Z zeer vlot.

Klankmatig komt de Xperia Z best goed uit de hoek (als je een eigen headset toevoegt tenminste), en liefhebbers van een persoonlijke sound kunnen via de uitgebreide equalizer alles naar eigen smaak aanpassen.

Ook de gelijkaardige Film-app is handig in gebruik, al stootte ik tijdens het testen vaak op een foutboodschap. Vooral bij het streamen over DLNA dook vaak de boodschap op dat de codec niet ondersteund werd. De Sony Auto-app is zeker niet uniek, maar biedt wel een handige interface voor in de wagen.

De laatste unieke app die de moeite bleek te zijn, is Movie Studio: met minimale moeite monteer je een videofilm en voeg je een soundtrack toe. Het is niet zo gesofistikeerd als iMovie op de iPhone, maar wel heel eenvoudig om te gebruiken.

,

Zoals een toptoestel betaamt heeft de Xperia Z een zeer capabele processor aan boord, een quadcore-processor aan 1,5 GHz, met 2 GB geheugen. De telefoon draait ook Android 4.1, wat stukken responsiever is dan oudere Androids. Je moet er niet veel woorden aan vuil maken: de Xperia Z reageert gewoon bliksemsnel en je hebt nooit het gevoel dat je ergens op moet wachten. Onze benchmarks ondersteunen dat gevoel, want de Xperia Z scoort doorgaans beter dan de Samsung Galaxy SIII (inmiddels een wat ouder toestel) maar onder de pijlsnelle (preproductie) HTC One die we op de redactie hebben ontvangen.

Naar mijn gevoel is de Xperia Z de mooiste smartphone die Sony in lange tijd geproduceerd heeft. De pikzwarte behuizing is zeer strak met geen franjes in andere kleuren of materialen. De achterkant is wel in glas uitgevoerd, een eigenschap waar ook de iPhone 4 en 4s over beschikten.

Het heeft zo z’n voor- en nadelen: langs een kant oogt het zeer classy, maar de vingerafdrukken stapelen zich snel op. Het is ook moeilijk inschatten of de Xperia Z hetzelfde probleem met gebarsten achterzijden gaat hebben als de iPhone. 

Een ding kunnen we bevestigen, want we hebben het uitgeprobeerd: de Xperia Z is weldegelijk waterdicht. Vooropgesteld dat alle klepjes aan de zijkant goed dicht zijn, uiteraard, want anders lekt er toch vloeistof binnen.

Het is vooral oppassen voor het klepje die je moet openen om de lader aan te sluiten, want die moet je toch regelmatig openen en de kans bestaat dat je het klepje niet helemaal terug in de behuizing duwt.

Gelukkig hangen de klepjes vast met een stukje plastic, zodat je ze niet kan verliezen. Let wel: het is niet de bedoeling dat je met de Xperia Z gaat snorkelen, want de waterdichtheid is maar gegarandeerd tot een meter diepte. In het echte leven zijn vooral vochtige ruimtes (lees: badkamers) of zomerse buien bedreigingen voor smartphones (zo zijn we al twee iPhones verloren), en daar is de Xperia Z tegen bestand.

,

Je vindt op dit toestel een camera van niet minder dan 13 megapixel, wat indrukwekkend veel is. Zeker als je weet hoe klein de beeldchip in een smartphone is. De combinatie van die twee zou ons doen vrezen voor veel ruis, maar dat valt mee. Maar onbegrijpelijk: er is geen toegewijde cameraknop, waardoor je iets meer tijd nodig hebt vooraleer je een foto kan nemen.

Al bij al is de camera is het best geschikt voor dagopnames en opnames in felverlichte kamers, en daarna gaat het bergaf – zoals bij de meeste smartphones. Op basis van onze testshots zou ik de Xperia onder de Lumia 920 plaatsen, maar boven de HTC One X+.

De Xperia Z biedt trouwens veel fotografiemogelijkheden, incluis de fantastische panoramamodus die we kennen van de Cybershot-toestellen, en een interface die duidelijk op die Cybershots geïnspireerd is. Waar deze telefoon echt uitblinkt is bij video: ik maakte enkele Full HD-video’s die van de beste waren die ik ooit met een smartphone te maken.

Aangezien ze bij Sony compleet NFC-gek zijn geworden, verrast het niet dat ook de Xperia Z een NFC-chip bevat. Maar het is niet zomaar een geval van featureritis, want Sony is eigenlijk heel doordacht met NFC bezig.

Hoe handig deze technologie is, wordt mooi geïllustreerd met hoe je via Miracast (Sony noemt het ‘One-touch sharing’) video draadloos kan doorsturen naar een tv. Nieuwe Sony-tv’s hebben immers in hun remotes een NFC-chip. Je houdt gewoon de Xperia Z even tegen het kastje van je tv, en je kan het beeld van de telefoon spiegelen op de televisie. Handig voor video te bekijken, maar ook pakweg om Angry Birds op een groot scherm te spelen.

,

De Xperia Z is waardige concurrent voor de toppers van andere merken. Sony zet – terecht – in op hun sterke punten: een typisch Japans minimalistisch design, een mooi scherm, uitstekende muziekspeler, goede prestaties, NFC en Miracast. En de waterdichtheid, natuurlijk.

Dat zijn veel troeven, die ruimschoots compenseren voor de kleinere minpunten. Kortom, de Xperia Z is weldegelijk een goed alternatief voor die toptoestellen van Apple en Samsung.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.