Geluid

Review: Philips Fidelio HTB9150-soundbar

Soundbars proberen doorgaans onopvallend zijn, maar Philips doet niet mee aan deze trend. De HTB9150 is immers een in het oog springende soundbar met een chrome-achtige afwerking en zes speakers die door de speakergrille piepen. Een stijlvolle verschijning. D

e voor- kant is ook gekromd, waarbij de twee uiterste speakers wat schuin gemonteerd zijn. Wat ook verklaart – we lopen even vooruit op de feiten – waarom deze Fidelio- soundbar vrij ruimtelijk klinkt.

Beetje sneu is dat de behuizing niet zo kwalitatief is afgewerkt als ze in eerste instantie overkomt – we hadden graag echt metaal gezien in plaats van plastic – en ook de ventilatoren op de achterkant zijn bij stille passages van een film zeer lichtjes hoorbaar. Het is niet in elke situatie of ruimte een probleem, maar als je te dicht bij de soundbar zit (bijvoorbeeld in een kleine kamer) kan het opvallen bij stille filmpassages. 

,

Qua functies is deze Fidelio een heel uitgebreid toestel, met een Blu-rayspeler, streamingmogelijkheden en internetradio ingebouwd. Verder staat nog iPhone-compatibiliteit (via een aparte dock), en zelfs Skype en een geheugenkaartlezer op het menu. De HTB9150 kan dus heel wat zaken vervangen of een 'domme' tv zonder Smart TV-functies netjes aanvullen.

In het midden van de verder dunne soundbar (87 mm) is er een verdikking, met bovenaan een sleuf van een slot-in Blu-ray-speler. Daarachter bevinden zich nog een reeks knoppen waarmee je enkel de speler kan bedienen.

We schrijven ‘enkel’, want de HTB9150 heeft nog veel andere features aan boord – maar die bedien je vanaf de uitstekende afstandsbediening. Deze constructie zorgt er in elk geval voor dat je de soundbar niet zomaar aansluitend je tv parkeert. Er is nog wat ruimte nodig zodat je op z’n minst aan die cruciale Eject-knop kan. Een schijf uitwerpen kan natuurlijk ook via de remote, maar dat is iets typisch dat je aan een apparaat zelf doet. 

Het Net TV-platform werkt op de HTB9150 zoals we dat kennen van Philips-tv's, met dezelfde apps en mogelijkheden. Via DLNA kan je ook media streamen, wat vrij vlot gaat – al zijn er de typische en bij de meeste fabrikanten aanwezige problemen met ondertitels. Supersnel reageert de interface niet, maar het wordt nooit echt storend. 

,

Bij onze eerste testopstelling, in een kamer vol dempende gordijnen, valt de Philips sterk tegen. Het geheel klinkt heel dun. In een echte woonkamer – met veel minder demping – komt de Fidelio Soundbar veel behoorlijker uit de hoek. Aan de set-up kan het niet gelegen hebben, want die is minimaal. We vermoeden dat dit toestel heel sterk inzet op reflecties, en dan kom je gauw in de problemen met sterk dempende oppervlaktes.

De compacte sub is de achillespees van deze soundbar. Voor gewoon tv-kijken volstaat hij, maar bij hogere volumes ontspoort hij en mis je de hele lage frequenties. Toch zijn we vrij positief over de klank, want de HTB9150 klinkt verrassend ruimtelijk en zet een brede soundstage neer.

Bij het beluisteren van The Pixies – Live: Acoustic & Electric op Blu-ray is het net alsof we in het publiek staan. Zorg er wel voor dat je bij de set-up de juiste afstand ingeeft tussen de soundbar en je zetel.

We raden wel aan dat je gewoon voor de ‘Flat’ instelling gaat, want zodra je in de equalizer een setting kiest die bassen benadrukt klinkt het minder goed. Je kan trouwens kiezen tussen Ambisound Cinema en Music, maar wat ons betreft is de Cinema-instelling ook prima voor muziek. 

,

De Fidelio Soundbar is een alleskunner die veel mogelijkheden biedt. Zolang je niet gaat voor de overweldigende volumes presteert deze set vrij goed, zowel voor film als muziek. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.