Mobile

Nieuwe Nokia-telefoon heeft 41 megapixels

Na lang wachten brengt Nokia zijn Pureview-camera met 41 megapixels naar een Windows Phone-toestel. De Lumia 1020 is er eind dit jaar en biedt ongeziene fotomogelijkheden.

Nokia heeft tijdens een persevenement in New York haar nieuwste telg in de Lumia-reeks voorgesteld. De Lumia 1020 is niet de eerste met 41 megapixels. Vorig jaar verscheen al de Pureview 808 (lees hier een review) – maar die gebruikte het weinig toekomstgerichte Symbian-besturingssysteem.

Veel verrassingen kregen we tijdens de lancering niet meer te horen. Dankzij verschillende lekken binnen en buiten Nokia, hadden we op voorhand al een redelijk compleet beeld van de specificaties en het uiterlijk van de telefoon.

Dit zijn de officiële specificaties:

  • 130,4 x 71,4 x 10,4 mm en 158 gram
  • 4,5 inch AMOLED WXGA-scherm (1.280×768 pixels)
  • Qualcomm Snapdragon S4 dual-core 1,5 GHz-processor
  • 2GB RAM-geheugen
  • 32GB interne opslag (+7GB cloudopslag op SkyDrive)
  • 41 megapixelcamera met optische beeldstabilisatie en Xenon flash
  • 2.000 mAh-batterij

De camera is het paradepaardje van de Lumia 1020 en kreeg dan ook het meeste aandacht tijdens het persevenement. De smartphone maakt gebruik van Nokia’s PureView-technologie die op de PureView 808 werd geïntroduceerd.

Die technologie maakt gebruik van het grote aantal megapixels om kleurweergave te verbeteren en ruis te verminderen. In feite wordt de informatie uit meerdere pixels via oversampling gecombineerd tot één pixel. De resulterende foto heeft een lagere resolutie, maar is kwalitatief veel beter en bevat meer detail.

Nieuw in de Lumia 1020 is dat het toestel zowel een beeld van 38 megapixel als een versie van 5 megapixel bewaard. Het beeld met hoge resolutie wordt gebruikt om de foto te bewerken en in te zoomen, terwijl de versie met lage resolutie ideaal is om te delen op sociale netwerken.

Nokia heeft ook een nieuwe camerahouder aangekondigd. Deze is voorzien van een fysieke sluiterknop en kan worden bevestigd op een statief. Bovendien heeft hij een eigen 1.020 mAh-batterij aan boord, zodat je toestel nog wat langer meegaat.

De Nokia Lumia 1020 is vanaf 26 juli te koop in de Verenigde Staten en krijgt een prijskaartje van 300 dollar bij een tweejarig contract. Zonder contract kost het toestel 660 dollar. In de Benelux zou het toestel eind dit jaar moeten verschijnen. Een exacte datum en prijs zijn nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.