Beeld

Review: LG 55LA8609

Nu de kaders rond het scherm steeds smaller worden, proberen fabrikanten zich meer en meer te onderscheiden door hun televisie te voorzien van een leuke voet. Dat leidt soms tot heel mooie resultaten, zoals te zien is aan de lintvormige voet op deze LG. Maar die knappe designvoeten hebben ook beperkingen.

In veel gevallen is het door de ongewone vorm van de voet erg lastig om bijvoorbeeld een soundbar voor of onder de televisie te plaatsen. En soms betekent een mooie voet ook dat je afstand moet doen van een draaivoet. Daar hebben ze bij LG een nette oplossing voor bedacht.

De ‘Magic Swivel’-voet draait dankzij ingebouwde wieltjes toch netjes rond, met voet en al. Een uitgebreide set aansluitingen – allemaal naar onder of opzij gericht – zorgt ervoor dat je het toestel ook perfect aan de muur kan hangen.

Wat je ongetwijfeld eerst zal opvallen, is LG’s beslissing om geen gewone afstandsbediening meer in de doos te stoppen. Een gewaagde zet, want de Magic Motion-remote is nu de enige zapper die bij deze 55LA8609 wordt mee geleverd. Die is qua vorm licht aangepast tegenover vorig jaar, maar biedt ongeveer dezelfde functies.

De redenering is heel eenvoudig: LG wil mensen af helpen van de reflex om naar de traditionele afstandsbediening te grijpen. De Magic Motion-remote is beter geschikt voor gebruik in een Smart TV-omgeving, zo heet het. Net zoals vorig jaar zijn we geneigd om mee te gaan in die redenering.

De slimme remote met aanwijsfunctie werkt immers uitstekend én je hoeft hem niet naar de televisie te richten; de communicatie gebeurt immers via RF. Voor sommige functies zoals cijfer- of kleurtoetsen kan je bovendien een schermpje op de televisie oproepen.

De menu’s zijn licht bijgewerkt tegenover vorig jaar. Ze ogen iets strakker, maar blijven erg makkelijk in gebruik. Wie voor het eerst kennis maakt met Smart TV zal wel even slikken bij het zien van al de mogelijkheden.

Wie helemaal geen remote meer wil, kan dankzij de ingebouwde camera nu ook gebruikmaken van gebaren. De commando’s blijven beperkt tot het aanpassen van het volume, zappen tussen kanalen en een andere ingang selecteren. Maar hoewel de interface wel handig lijkt, blijkt de camera niet in staat om onze hand betrouwbaar te herkennen. Vaak zaten we onverrichterzake te zwaaien naar de televisie om dan uiteindelijk toch maar weer de remote te gebruiken. 

,

De LG 55LA8609 scoort uitstekend op het vlak van beeldverwerking. Het toestel herkent zonder problemen alle mogelijke film- en videoframerates zodat je zelden last zal hebben van gekartelde lijnen, verloren detail of moiré-effecten. Bovendien maakt hij kort werk van willekeurige ruis. Die verdwijnt bijna volledig zonder detail op te offeren. Compressieruis blijkt dan weer een veel moeilijkere opdracht, want die wordt nauwelijks aangepakt.

De bewegingsscherpte is goed, maar zou voor een top- model zoals dit nog beter mogen. Met de ‘TruMotion’- instelling op ‘Clear’ blijft er soms een lichte wazige rand merkbaar rond bewegende voorwerpen. In ‘Clear Plus’ is het resultaat iets beter, maar je ziet dan ook af en toe een duidelijke dubbele rand, iets wat we erg storend vinden. De ‘Smooth’-stand is er voor wie vloeiende pan-beelden wil.

>

Ook daar levert de LG uitstekend werk. Hou er wel rekening mee dat je in ‘Smooth’ en ‘Clear plus’ af en toe wat beeldartefacten ziet. 

Het scherm levert een prima kleurbereik, waarbij alleen blauw lichtjes te flauw is, een effect dat je overigens zelden zal merken. De grijsschaal heeft een zeer zachte geeloranje tint, wat we ook gereflecteerd zien in de iets te lage kleurtemperatuur. Ook dit effect is echter zeer beperkt. Als we de LG ergens op moeten aanspreken, dan is het op zijn beperkte zwartwaarde. Die heeft een sterke nadelige invloed op het contrast, waardoor beelden er soms wat flauw uitzien.

Het contrast kan je op twee manieren verbeteren. In de eerste plaats is er ‘LED Local Dimming’. Door de ach- tergrondverlichting lokaal aan te passen op basis van het getoonde beeld verbetert die functie het contrast sterk.

Zet deze instelling niet af, want dan zie je aan sommige randen van het scherm duidelijk de achtergrondverlichting doorschijnen, een effect dat ‘bloeden’ (bleeding) heet.

De beste resultaten krijgen we met de ‘Low’-instelling. De ‘High’-instelling maakt het ‘bloeden’ alleen erger. Dynamisch contrast is de tweede optie om het contrast te verbeteren.

Deze instelling grijpt lokaal op het beeld in om overgangen scherper te maken. Ook hier is ‘Low’ de beste keuze, ‘Medium’ tast de kleuren aan en met ‘High’ verlies je mogelijk detail, zowel in donkere als lichte delen van het beeld.

De geluidskwaliteit van deze LG is een aangename verrassing. De televisie slaagt er in om een behoorlijk potige klank neer te zetten. 

,

Om smartphones op dit scherm aan te sluiten biedt LG een paar speciale mogelijkheden. In de eerste plaats kan je kiezen voor MHL (Mobile High Definition Link), waar- bij je de smartphone aansluit op een HDMI-aansluiting met een speciale kabel. De televisie levert dan stroom aan de smartphone en je gebruikt de afstandsbediening om de smartphone te besturen.

Het scherm van je smartphone verschijnt daarbij op televisie maar je kan ook perfect HD-video afspelen. Wie een kabel niet ziet zitten, kiest voor Wi-Fi MiraCast.

Daarmee zet je draadloos het scherm van de smartphone op televisie. En wie het helemaal makkelijk wil maken, kan ook nog gebruikmaken van NFC (Near Field Communication). Raak met je smartphone de bijgeleverde NFC-sticker aan en automatisch koppelt de telefoon zich met de televisie. Ondersteunen beide toestellen Miracast, dan kan je daarvan gebruikmaken; anders start de smartphone de remote-app om de televisie te besturen.

De LG beschikt over een zeer volledige selectie digitale tuners en opnemen doe je eventueel via USB naar een harde schijf. Heb je een harde schijf aangesloten, dan kan je ook live-tv pauzeren via de digitale tuners.

De mediaspeler is zeer volledig, zowel via USB als DLNA. Via DLNA ontbreken enkel de externe ondertitels. Bij audiobestanden negeert de LG alle AAC-bestanden, een foutje dat via een firmware-update opgelost zal worden. Idem dito voor Plex, de rijke mediaspeler die op het moment van onze test zelfs volledig ontbrak op het toestel.

Via de Premium Apps, Smart World en Game World biedt LG ook nog een erg ruim aanbod internettoepassingen. De ingebouwde camera kan je uiteraard ook voor Skype gebruiken. 

,

De LG 55LA8609 biedt een degelijke beeldkwaliteit en een ruime selectie extra’s. De prijs die daar tegenover staat is niet goedkoop, maar duur kunnen we dit toestel ook niet echt noemen. Een prima combinatie, met andere woorden. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.