Geluid

Review: KEF V720W

KEF brengt twee soundbar-producten op de markt: de V700 en de V720W. De soundbar is in beide gevallen identiek, maar bij de V720W wordt een draadloze subwoofer – vandaar de ‘W’ – meegeleverd.

Toch even meegegeven dat je niet per se voor deze sub moet gaan, want de V700-soundbar kan ook via een standaard optische kabel een subwoofer van een ander merk aandrijven. 

,

Soundbars worden vaak gekocht voor het gebruiksgemak, en dat heeft KEF begrepen. De V720W stel je zo op, met minimale moeite. Hou wel een schroevendraaier in de buurt, want ook als je de soundbar op een tv-meubel wil plaatsen komt er wat montagewerk aan te pas.

Je moet ook aan twee vijsjes morren om de draadloze link met de sub in orde te krijgen, maar ook daar gaat het niet om ingrepen waar je een ingenieursdiploma voor nodig hebt.

Weet wel dat deze KEF-soundbar geen klein toestel is. Het is vrij fors en breed (breder dan ons 55-inch test-scherm bijvoorbeeld) en je zal het wellicht niet zomaar voor een televisie met een lage designvoet kunnen plaatsen zonder het scherm wat te bedekken.

KEF levert hulpstukken mee om de soundbar op te hangen of hem op een tv-meubel te plaatsen.

De subwoofer is een draadloos exemplaar, met een woofer die naar de voorkant vuurt. Dat maakt de sub relatief ongevoelig voor de positionering ten opzichte van de muur. De subwoofer is vrij compact en oogt met afwerking van luidsprekerdoek rondom vrij discreet. 

,

Tijd om te testen: we laten de nieuwe Will Smith-film After Earth op de V720W los, naast onze gebruikelijke DTS test-Blu-ray met muziek en clips van een resem recente actiefilms. Onder meer scenes uit Battleship, Hunger Games, ET en Sherlock Holmes: Game of Shadows komen aan bod.

De soundbar zonder sub toont zich al vrij krachtig, met veel zin voor detail en een relatief ruime soundstage. Het is nu eenmaal een breed ding, wat in dit geval een pluspunt is omdat er toch merkbaar scheiding is tussen de linkse, center en rechtse kanalen.

Dat helpt ook bij het afspelen van muziek, want de V700-soundbar doet het op dat vlak vrij goed. Het is een soundbar, dus je blijft altijd wel sukkelen met het gevoel dat muziek vanuit één bepaalde punt komt, maar de V700 is heel wat muzikaler dan de doorsnee soundbar.

In combinatie met de sub krijg je natuurlijk een veel voller geluid. De unit die bij de V720 hoort is vrij gecontroleerd en misschien wel net wat te vriendelijk. Het is best effectief, maar het mocht nog iets bombastischer zijn. 

,

Vanwege zijn detail en muzikaliteit zouden we deze KEF vast verwelkomen in onze woonkamer. Als je echt een thuiscinemagevoel wil, gaat de sub misschien iets te vlak zijn. Gelukkig kan je er dan voor opteren om de V700-soundbar te combineren met een ander, krachtiger exemplaar, en dat zouden we ook aanraden als je houdt van explosies en bombastische muziek met een stevig laagfundament.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.