Geluid

Review: Jamo 360 S35 HCS

De Jamo 360 S35 HCS, zoals de door ons geteste set voluit heet, bestaat uit vier bolvormige S 35-satellieten en een 360 C 35-centerspeaker. Een subwoofer wordt niet meegeleverd, maar daarvoor raadt Jamo zijn eigen Sub 800 (399 euro) aan – een haast absurd kleine (20 bij 20 bij 20 centimeter) maar verrassend potente sub.

De S35 satellietspeakers zijn echter veruit de meest opvallende onderdelen uit de set. Deze bolletjes – vervaardigd uit zwart of wit ABS – zijn ronduit intrigerend opgebouwd. Zo staan ze op een massief aluminium voetstukje dat zich in een handomdraai – of beter: een draai aan een inbussleutel – laat omvormen tot muursteun.

Het enige minpuntje is het geleidings- en bevestigingssysteem voor de luidsprekerkabel: het is alleen geschikt voor erg dunne kabels, en de schroefjes waarmee de kabels worden vastgezet vragen ook wat handigheid.

Maar het meest opvallende trekje zit ‘m in de vreemde plaatsing van de luidsprekerdrivers. Achter het afneembare grilletje gaat immers een tweeter schuil in de ‘kop’ van het bolletje, terwijl de mid/laag-eenheid in het onderste deel van de behuizing zit.

De verklaring voor die aanpak zit ‘m in het al even speciale afstraalgedrag van deze satellietjes: dankzij Omnipolar-technologie spreiden ze geluid veel ruimer en gelijkmatiger doorheen de ruimte dan een klassieke luidspreker, waardoor een groots geluid mogelijk is uit een kleine speaker. Voor de centerspeaker – belangrijk voor dialogen – laat Jamo die aanpak achterwege, en kiest de Deense fabrikant wel voor een directieve aanpak.

,

In de praktijk werpt die aanpak duidelijk zijn vruchten af: de Jamo 360 S35 HCS-set vult onze testruimte op zo’n overtuigende manier met geluid, dat je je al snel afvraagt waarom niet meer merken deze aanpak hanteren voor hun kleine lifestylespeakers.

Bovendien lijden richtingsgevoelige effecten niet merkbaar onder die aanpak, zorgt de centerspeaker voor goed verstaanbare dialogen zonder al te fel uit te springen en krijg je in combinatie met de Sub 800 nooit het gevoel dat je naar een light-versie van het echte spul zit te luisteren.

Kortom, een lifestylegericht surroundpakket dat zowel qua gebruiksgemak als geluid verrassend veel te bieden heeft, al zit er wel een zeker prijskaartje aan vast. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.