Mobile

Review: Huawei Ascend P2

Huawei is één van de grootste telecombedrijven ter wereld en vooral gerenommeerd om haar netwerkapparatuur voor mobiele providers. Als telefoonbouwer is het bedrijf bij ons minder gekend en moet het bovendien opboksen tegen het slechte imago dat Chinese fabrikanten hier krijgen toegeschreven.

De Ascend P2 moet helpen om het tij te doen keren voor Huawei, zodat het meer voet aan wal krijgt op de Europese markt. Maar slaagt hij daar ook in?

Sober design

Zoals de naam al doet vermoeden is dit toestel de opvolger van de Ascend P1 en dat zie je meteen. Het ontwerp is zo mogelijk nog soberder gehouden als bij zijn voorganger en ziet er ondanks de hoekige vorm en de plastic behuizing toch erg elegant uit.

Soberheid betekent echter niet dat het deze telefoon aan functionaliteit ontbreekt. Naast de volumeknoppen, aan/uit-knop en een sleuf voor de simkaart, vinden we ook nog een toegewijde cameraknop terug. Erg leuk, want dat werkt toch net iets sneller en handiger bij het maken van foto’s.

Die foto’s kan je meteen bekijken op het erg knappe 4,7 inch LCD-scherm met een resolutie van 720 bij 1.280 pixels (312 ppi). De toegepaste IPS-technologie zorgt voor uitstekende kijkhoeken, maar het zijn toch vooral de levendige kleuren die meteen de aandacht trekken. Die maken het scherm een streling voor het oog.

Geen grafische krachtpatser

Helaas heeft Huawei – net als bij de Ascend Mate – onvoldoende grafische rekenkracht in de P2 gestopt, waardoor dat mooie scherm niet ten volle wordt benut. Dat komt vooral tot uitdrukking bij grafisch zware games als Real Racing 3, die haast onspeelbaar zijn op de Ascend P2. Maar ook bij een licht spel als Fruit Ninja merk je dat er iets hapert aan de graphics.

Real Racing 3 op Huawei Ascend P2 (links) vs. LG Nexus 4 (rechts)

Nochtans komt de processor voor het overige best goed uit onze benchmarks, ook tegenover de concurrentie. De Chinese fabrikant bouwt zelf haar processoren en heeft in dit geval gekozen voor de Huawei K342 Quadcore 1,5 GHz, identiek aan de Ascend Mate. Maar waar de Mate van 2GB werkgeheugen voorzien is, moet de Ascend P2 het met de helft stellen. 1GB is op zich voldoende, maar voor een zware multitasker is het dubbele toch net iets comfortabeler.

Huawei levert de Ascend P2 standaard met 16GB interne opslag en meer krijg je niet, want er is geen sleuf voor een extra geheugenkaartje voorzien. Dat is wat jammer, maar gelukkig raak je op 16GB wel al aardig wat apps en andere data kwijt, zeker wanneer je daarnaast een clouddienst gebruikt voor de opslag van foto’s en muziek.

Qua prijs positioneert de Huawei Ascend P2 zich tegenover toestellen als de Samsung Galaxy S III, Sony Xperia Z en LG Nexus 4. Ook qua prestaties sluit hij nauw bij deze toestellen aan, alleen beschikken de Xperia Z en Nexus 4 allebei over 2GB werkgeheugen.

,

Vol emotie

Om zich van deze toestellen te onderscheiden heeft Huawei vooral sterk ingespeeld op software. Net als Touchwiz van Samsung en Sense van HTC plakt Huawei met haar Emotion UI een uitgebreide grafische schil over Android (4.1.2).

Die schil doet op het eerste zicht wel meer denken aan iOS dan Android, op de widgets na dan. Het vertrouwde Android app-menu is achterwege gelaten en al je applicaties komen op het thuisscherm terecht. Je kan apps groeperen in mappen en ze op die manier verbergen, maar een app-menu geeft toch iets meer vrijheid.

Waar we de filosofie van Android dan wel weer ten volle zien terugkomen, is in de aanpasbaarheid van het uiterlijk van de interface. De Emotion UI heeft een hele hoop thema’s aan boord waarmee je de Ascend P2 met één klik in een heel nieuw jasje stopt. Heel wat eenvoudiger dan aan de slag te moeten gaan met alternatieve launchers uit de Play Store.

Tijdens de lancering van de Huawei Ascend P2 op het Mobile World Congress in Barcelona eerder dit jaar, kregen we al een eerste kans om eens met het toestel aan de slag te gaan. Een verdere bespreking van de Emotion UI, gestaafd met videomateriaal, vind je dan ook in het artikel dat we toen publiceerden. Daarbij moeten we wel één ding opmerken: de bewegingsdetectie die aanwezig was op het toestel dat we in Barcelona in handen kregen, hebben we niet teruggevonden op het testtoestel dat hier wordt besproken. Vermoedelijk heeft Huawei deze functionaliteit dus laten vallen.

13 megapixels

Laten we vervolgens een kijkje nemen naar de camera van de Ascend P2. Huawei heeft gekozen voor een 13 megapixelcamera, wat best veel is voor een smartphone. Veel toptoestellen moeten het immers met 8 megapixels stellen, op enkele uitzonderingen als de Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z en deze Huawei Ascend P2 na.

Jammer genoeg ontbreekt het de foto’s en video’s wel wat aan levendigheid en contrast, en krijg je (bij mindere lichtomstandigheden) al gauw te kampen met ruis. Maar dat zijn dingen die we wel vaker zien bij smartphonecamera’s. Verder vinden we aan de voorkant nog een 1,3 megapixelcamera om te videobellen en zit er, zoals hierboven reeds vermeld, een fysieke cameraknop op het toestel.

Future proof

Ondanks dat de Huawei Ascend P2 over een – voor zijn formaat – iets grotere accu  van 2.420 mAh beschikt, houdt de batterij het niet opmerkelijk langer vol dan gelijkaardige toestellen, integendeel zelfs. Je zal dan wel zonder veel problemen de dag door komen, maar vergeet hem ‘s avonds niet aan de lader te hangen of je komt de volgende dag geheid in de problemen.

Wat wel nog in het voordeel van de Ascend P2 speelt, is dat hij future proof is. Met de NFC-technologie aan boord en ondersteuning voor een snelle 4G LTE-verbinding, is deze smartphone voorbereid op de nieuwe mobiele technologieën die momenteel volop in ontwikkeling zijn.

,

Conclusie

De Huawei Ascend P2 positioneert zich aan de onderkant van de premiummarkt en concurreert daar met toestellen als de Samsung Galaxy S III, Sony Xperia Z en LG Nexus 4. Bovendien weet hij zich goed te weren ook. Alleen op vlak van grafische prestaties moet hij duidelijk de duimen leggen aan de tegenhangers van de competitie.

Ondanks een paar vreemde keuzes, biedt de Emotion UI bovendien een bijzondere meerwaarde die vast in de smaak zal vallen bij gebruikers die hun toestel graag helemaal naar eigen smaak personaliseren.

De P2 is een logische opvolger van de Ascend P1 en een verdienstelijke poging van Huawei om haar stempel te drukken op de Europese smartphonemarkt. Het toestel verrast vooral met een erg compleet pakket aan  een zeer schappelijke prijs.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.