De FH007 set bestaat uit vier losse luidsprekers – twee per geluidskanaal – en een versterker. Een actief tweewegsysteem, dus. Het hoog wordt weergegeven door een spectaculair ogende hoornluidspreker, het laag door een traditionele dynamische luidspreker die in een bolvormige behuizing is ondergebracht. En geloof ons vrij, dat ziet er heel apart uit.
Als je ze een beetje proper houdt, dan kijk je er grotendeels dwars doorheen. En ook weer niet. Voor wie het nog niet in de gaten had: de vier luidsprekereenheden zijn in transparant acryl uitgevoerd.
De bijhorende versterker is ook al zo’n fraaie verschijning. Het is een in aluminium uitgevoerde kubus waar slechts één knop op zit. Die gebruik je om het volume te regelen. Oh ja, op de achterzijde zit ook een aan/uit- knop.
De kubus is opvallend zwaar en heeft bovendien extra koelvinnen op de achterzijde. Het hieruit voortvloeiende vermoeden dat Ferguson Hill gekozen heeft voor een klasse A/B-versterkerontwerp, blijkt bij nazicht van de technische fiche te kloppen.
De aansluitingen voor de vier luidsprekers bevinden zich achteraan – in de luidsprekers zelf is geen wisselfilter te bespeuren – evenals een stereo-ingang op cinch en op minijack. Inderdaad, schakelen tussen meerdere bronnen is er hier niet bij. Een afstandsbediening ontbreekt trouwens ook. Je zal dus ouderwets moeten rechtstaan als je het volume wil wijzigen.
,
We hebben eerst even geprobeerd hoe de set speelt zonder de optionele FH008 subwoofer erbij. En dan blijkt al gauw dat de invoerder – die stelde dat de set toch wel het gezelschap van een bijpassende subwoofer kan gebruiken – het bij het rechte eind heeft. Of anders gezegd: zonder subwoofer is deze set eigenlijk niet bruikbaar.
Achterop de versterker zit een regelaar waarmee je de verhouding tussen de hoorns en de bollen kan regelen. Door die voluit open te draaien blijkt de meest evenwichtige geluidsweergave te worden gerealiseerd.
De verhouding tussen de vier drivers en de optionele subwoofer kan ook manueel ingesteld worden, maar dat moet je achterop de subwoofer doen. Daar kan je ook de kantelfrequentie instellen.
In de praktijk blijkt de set optimaal te presteren als je de drivers in de hoorns heel precies op je oren richt. Als je dat niet doet, is het geluidsbeeld veel te dof. Maar ook als je de drivers recht op je oren richt, blijft het hoog te ingetogen klinken. Als de akoestiek van je ruimte een sterk reflecterend karakter heeft, is dat heel misschien nog een goede zaak. In alle andere gevallen is het hoog te soft in verhouding tot de rest van het geluidsbeeld.
,
Sterke punten zijn de precieze plaatsing van geluiden in het mid en het hoog, en het vermogen om kleine details naar boven te halen die het op andere systemen uit dezelfde prijsklasse meestal niet overleven. Oh ja, en je kan er lekker hard mee draaien zonder dat ze een krimp geven.