Beeld

Film: Gangster Squad

Waar klassieke maffiafilms meestal focussen op New York of Chicago, neemt Gangster Squad ons mee naar het Los Angeles van eind jaren veertig.

Gangsterbaas Mickey Cohen (Sean Penn) heeft zich voorgenomen om de opkomende wereldstad in zijn macht te krijgen, en daarbij gaat hij – letterlijk – over lijken.

Tel daar de nodige steekpenningen bij voor hooggeplaatste politiemensen en politici, en de situatie ziet er hopeloos uit voor wie het beste voor heeft met de door misdaad geteisterde gemeenschap.

Maar dat is buiten commissaris Parker (Nick Nolte) gerekend. Hij breekt de ban en zet het licht op groen voor een geheime politie-eenheid – geleid door ijzervreter en ex-oorlogsveteraan John O’Mara (Josh Brolin) – die zich niets hoeft aan te trekken van de hinderlijke kantjes van de wet, en daardoor met gelijke wapens de strijd kan aangaan met Cohen en co.

Maar ook die aanpak blijkt verre van risicoloos te zijn voor iedereen die ook maar iets te maken heeft met de leden van deze 'gangster squad'.
 

,

Tot zover het verhaal, dat eigenlijk in weinig afwijkt van de stereotype, klassieke gangsterfilm. En die bedoeling had regisseur Ruben Fleischer ongetwijfeld ook niet, integendeel.

Gangster Squad bevat immers zoveel clichés en stereotypes uit het genre – Sean Penn als ronduit kwaadaardige gangsterbaas, Ryan Gosling als charmante flik die flirt met het mooie gangsterliefje (Emma Stone), Josh Brolin als idealistische leider die voorop gaat in de strijd, en ga zo maar door – dat het haast de draak lijkt te steken met de grote voorbeelden uit het genre.

Er zit zowaar zelfs een schietscène op een trap bij, gelukkig zonder voorbijrijdende kinderwagen. In combinatie met de aangezette geluidseffecten geeft dat een 'campy' ondertoon aan deze prent, met name voor wie zijn klassiekers een beetje kent.
 


,

Eveneens opvallend is het hoge tempo. De film vliegt echt voorbij. Verwacht dan ook geen personages die overlopen van diepgang – alleen Mickey Cohen kan je als memorabel omschrijven, en dan vooral door de gedrevenheid van Sean Penn – maar maak je op voor een strak in beeld gebracht spektakel dat er ronduit prachtig uitziet.

De stijlvolle interieurs, kledij, wagens en muziek: het 'klopt' gewoon tot in het kleinste detail. Dat alles zorgt voor een sfeerzetting die Gangster Squad duidelijk onderscheidt van de mindere goden uit het genre.

Tel daar nog bij dat ook het kleurgebruik opvallend stijlvol aandoet (de donkere scènes zijn meteen een prima test voor de afstelling van je televisie of beamer) en ook de soundtrack meer dan oké is – DTS-HD Master Audio, maar 'slechts' in 5.1-formaat – en je hebt een film die getuigt van technisch meesterschap.

En daarnaast is de cast natuurlijk ook niet van de minste. Kortom, er zijn meer dan genoeg redenen om het licht eigenzinnige Gangster Squad een kans te geven.
 


,

Wie de Blu-ray disc aanschaft, krijgt er naast hi-def beeld en geluid natuurlijk nog een aantal extra's bij.

Naast de klassieke 'deleted scenes' en nog wat andere fragmenten (The set-up, Rogues' Gallery en Tough Guys with Style), wordt er een code meegeleverd voor een gratis digitale copy van de film.

Die kan je via filmdienst Flixster niet alleen downloaden (maximaal 5 keer), je kan hem ook onbeperkt streamen via datzelfde online platform – inclusief ondertitels.

Daardoor wordt het mogelijk om de digitale copy van de film ook te streamen naar een smartphone of tablet via de Flixster-app, een leuk extraatje dat we eigenlijk véél handiger vinden dan de zwaar versleutelde downloadversie.

Natuurlijk is de kwaliteit van de digitale copy aanzienlijk minder dan die van de film op de Blu-ray schijf – een logisch compromis met het oog op de benodigde bandbreedte – maar om onderweg een middagpauze mee te vullen is het meer dan bruikbaar, zeker op een telefoon.

,

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.