Geluid

Arcam presenteert irDAC D/A-converter

Met de irDAC kondigt Arcam een opvolger aan voor de populaire rDAC. De compacte digitaal-analoog converter omvat niet alleen een paar handige extra's, maar belooft ook erg muzikaal voor de dag te komen.

,

Heb je er al eens bij stilgestaan hoeveel digitale toestellen er in de huiskamer staan? Bij heel wat gezinnen zijn dat er intussen nogal wat. 

We hebben het dan niet alleen over audiobronnen zoals een CD-speler of audiostreamer, maar ook over toestellen zoals een PlayStation, televisie of settopbox voor digitale tv. Met de aankoop van één losse DAC kan je die allemaal tegelijk een kwaliteitsboost geven.

De nieuwe irDAC van Arcam lijkt alvast een prima kandidaat voor die taak. Zo zien we op de achterkant van het compacte, aluminium toestelletje maar liefst zes digitale ingangen – inclusief een asynchrone USB-aansluiting voor een computer – die worden vergezeld van een analoge stereo-uitgang én – dit zie je minder frequent – een extra digitale uitgang. Met de flexibiliteit zit het dus wel snor.

Daarnaast omvat de irDAC ook een paar erg handige extra's die niet veel andere DAC kunnen evenaren. Zo levert Arcam de irDAC compleet met een remote en alle benodigde kabels, en is zelfs een oplaadfunctie voor Apple's iDevices (lees: de iPod, iPad en iPhone) aanwezig. 

Erg muzikaal
Minstens even belangrijk bij een DAC van dit prijsniveau (de irDAC kost 549 euro) is natuurlijk de geluidskwaliteit, en ook daar lijkt Arcam niets aan het toeval overgelaten te hebben.

Intern gaat er een chip schuil die compatibel is met 24-bit/192kHz-indelingen en zien we dat er ook heel wat aandacht is besteed aan de voeding, de onderdrukking van jitter en de analoge uitgangssectie. Bovendien claimt Arcam dat 'het DNA' van de nieuwe irDAC eigenlijk dichter aanleunt bij de D33 SuperDAC – Arcams huidige referentie-DAC in het hogere prijssegment – dan bij de rDAC, zijn voorganger.

De fabrikant belooft dan ook dat de irDAC uitblinkt in muzikaliteit, waarbij met name de timing en spontaniteit van de D33 door zouden schemeren. Dat moet prestaties garanderen die je normaal pas bij veel duurdere DAC's verwacht.

Zwart
De irDAC krijgt een adviesprijs mee van 549 euro en is alleen leverbaar in het zwart. 

Ben je op zoek naar een iets goedkopere oplossing, dan kan je bij Arcam overigens ook nog steeds terecht voor de rLink en rPac – beide beschikbaar voor 199 euro. Voor de Sonos-liefhebbers is de Sonlink DAC (269 euro) – met de typische Sonos Connect vorm en kleur – dan weer een leuke prestatie-upgrade.

Voor meer informatie over al deze toestellen kan je terecht op de website van Arcam.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.