Mobile

Review: Sennheiser Momentum

Sennheiser toonde de Momentum voor het eerst aan de vakpers op Europa's grootste technologiebeurs, IFA. Maar dat is intussen een half jaar geleden, en toch is de Momentum nog steeds één van de meest besproken hoofdtelefoons van dit moment.

De reden daarvoor zit ‘m vooral in de eigenwijze aanpak die Sennheiser er op na hield bij het ontwerp van deze blikvanger, waarbij vloeiende lijnen en duurzame, natuurlijke materialen zoals leder en metaal de toon zetten. Een welkome afwisseling op het legertje Beats by Dr Dre-klonen die we het afgelopen jaar bij bosjes zagen opduiken.

Die hoogwaardige materiaalkeuze verklaart meteen ook waarom de Momentum geen al te fragiele indruk maakt, ondanks zijn haast absurd lage gewicht van 179 gram (exclusief kabel) en uitgesproken slanke, minimalitische opbouw.

Een speciale vermelding gaat overigens naar de piekfijne afwerking, die in tal van details tot uiting komt. Zo zijn de open hoofdband en oorkussens gehuld in een aangenaam aanvoelend donkerbruin leder, dat op de binnenkant van de hoofdband is gefixeerd met vier fijne klinknageltjes onderaan. Op dezelfde hoogte aan de buitenkant zit telkens een metalen plaatje – eentje met een Sennheiser-logo, eentje met een Momentum-opschrift.

Kortom, je krijgt meteen het gevoel dat je iets speciaals in handen hebt.

,

Met de Momentum mikt Sennheiser op een mobiel publiek dat vooral smartphones en tablets als muziekspeler inzet. We kijken er dan ook niet vreemd van op dat er een iPod-compatibele remote met een geïntegreerde microfoon in een van de twee meegeleverde kabels is aangebracht, zodat deze hoofdtelefoon ook als headset dienst kan doen.

De lage impedantie (18 ohm) en relatief hoge gevoeligheid (110 dB) zorgen ervoor dat de Momentum eenvoudig aangestuurd kan worden door dat soort toestellen, terwijl de gesloten constructie van de behuizingen een goede basrespons en geluidsisolatie garandeert.  

Ook de malse lederen oorpads zijn in die optiek natuurlijk geen verrassing, aangezien ze een betere isolatie bieden dan uitvoeringen in velours. Toch is de Momentum geen absurd sterk isolerende hoofdtelefoon – de Focal Spirit One haalt bijvoorbeeld duidelijk meer omgevingsgeluid weg. Je blijft je dus gewaar van wat er om je heen gebeurt, terwijl er ook wat geluid naar de directe omgeving ontsnapt. Een prima compromis voor mobiel gebruik, wat ons betreft.

De pasvorm heeft Sennheiser alleszins goed voor mekaar. De hoofdband maakt amper contact met ons hoofd en de hoofdtelefoon wordt vooral op z'n plaats gehouden door de druk die de oorpads uitoefenen op ons hoofd. Aangezien de Momentum een over-ear model is levert die iets strakkere pasvorm gelukkig geen klachten op.

Wat wel als hinderlijk beschouwd kan worden, is dat de Momentum niet over draaibare oorschelpen of een vouwbare hoofdband beschikt. Je transporteert hem dan ook best in het meegeleverde (harde) draagtasje, waarin de hoofdtelefoon gelukkig perfect past. Door z'n compacte bouw neemt hij daarin overigens nog steeds minder plaats in dan een doorsnee over-ear model.
 


,

En dan is het tijd voor de hamvraag: weet de geluidskwaliteit ook te overtuigen? Om die vraag maar meteen duidelijk te beantwoorden: ja, dat doet ze zeker.

De geluidssignatuur zouden we omschrijven als rijk en energiek. Net als de meeste andere hoofdtelefoons die specifiek voor mobiele toestellen ontworpen zijn, merk je dat er een meer nadruk op de laagweergave ligt dan we als neutraal zouden omschrijven. Gelukkig gaat het om een subtiel accent, zodat je geen uitgesproken bass-heavy geluid te horen krijgt wanneer je de EQ-settings van je speler op neutraal houdt. 

Ook het midlaag lijkt ietsje dikker te klinken dan we gewend zijn, wat voor een mooi afgeronde, rijke weergave zorgt waarnaar het makkelijk lang luisteren is. Ook in die zin sluit de Momentum dus vrij dicht aan bij concurrerende hoofdtelefoons zoals de Philips Fidelio L1 of B&W P5

Het grote verschil zit 'm echter in de hoogweergave, die zich verder lijkt uit te strekken dan bij de eerder vernoemde modellen zonder agressief te worden. Daardoor lijkt de klank meteen ook energieker, wat samen met de verrassend goede detailweergave doorheen de hele frequentieband voor een erg aangename luisterervaring zorgt.
 


,

Met de Momentum zet Sennheiser een hoofdtelefoon in de markt die meteen gezien mag worden als een van de titelpretendenten in het mobiele segment. Toegegeven, er zit een stevig prijskaartje aan vast, maar in ruil voor je 300 euro krijg je ook heel wat terug.

Het herkenbare, stijlvolle design en de hoogwaardige afwerking en materiaalkeuze zijn second-to-none in dit segment, en ook het geluid acteert op een niveau dat net wat hoger staat dan dat van de directe concurrentie.

Dat alles maakt van deze Sennheiser Momentum een van de meest begeerlijke hoofdtelefoons voor mobiel gebruik die je momenteel in huis kan halen. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.