De Soundhub HTS9221 sluit aan bij een trend van kleinere, leuker ogende home-theatersystemen. Hij bestaat uit een compacte hoofdeenheid, twee kleine satellietluidsprekers en een subwoofer. De subwoofer is actief en moet dus met het stroomnet verbonden worden.
De hoofdeenheid is via een drie meter lange kabel verbonden met de sub. Die kabel geeft niet alleen het geluidssignaal door maar staat ook in voor de stroomvoorziening – het is dus niet nodig op de hoofdeenheid ook nog eens op het stopcontact aan te sluiten.
De satellieten worden op hun beurt verbonden met de hoofdeenheid. De bijgeleverde kabels zijn vier meter lang, wat in de meeste scenario’s moet volstaan. Hou er wel rekening mee dat de je kabels niet kan verwisselen, ze hangen vast aan de luidsprekers en hebben aan de andere zijde een speciale connector.
Naast de gebruikelijke beslommeringen met kabels moet je ook even opletten bij de plaatsing van de hoofdeenheid. Ondanks zijn slot-loader schijfstation zet je hem immers best boven op een schap in plaats van ergens in een kast. De iPod-dock van de HTS9221 klapt immers aan de zijkant van het toestel naar buiten. Onder een laag schap is die dus onbruikbaar. Bovendien staat het display van de hoofdeenheid aan de bovenzijde. Nu krijg je voor de meeste zaken wel een on-screen display op de televisie, maar wie bijvoorbeeld wat wil sleutelen aan de klank van de televisie die je via ARC (Audio Return Channel) aansluit is op het schermpje aangewezen.
De Soundhub beschikt helaas niet over extra HDMI-ingangen, maar voor audio zijn er wel twee extra digitale ingangen: coaxiaal en optisch.
,
Eenvoud siert, en de menu’s van de Soundhub volgen dat motto: ze zijn gebruiksvriendelijk en de navigatie verloopt erg eenvoudig. Je krijgt bij elke instelling een lijntje uitleg en er zit een volledige handleiding in de menu’s verwerkt. Je bladert door de handleiding per onderwerp of via de index.
Met de afstandsbediening zit het ook snor. Het geborsteld metalen uiterlijk ziet er erg fijn uit, de afspeeltoetsen en navigatietoetsen staan prima opgesteld. Via ‘Sound settings’ pas je alle geluidsinstellingen aan, en via ‘Options’ kies je bijvoorbeeld andere ondertitels of soundtracks.
De iPod-functie lijkt op het eerste zicht prima geïmplementeerd: je bladert op het televisiescherm door je muziekbibliotheek. Die is echter best niet te groot, want een manier om snel door artiesten, nummers of albums te bladeren ontbreekt, net als een zoekfunctie. Wie dus snel even ZZ Top wil horen en een bib’ van een paar honderd artiesten heeft, moet echt wel over engelengeduld beschikken.
,
De beeldkwaliteit van de 3D-compatibele Blu-ray-speler is uitmuntend. We kunnen de speler nauwelijks op een fout betrappen. Beelden zien er dan ook erg scherp uit, met een uitstekende upscaling van dvd’s. Indien je televisie een zwakke ruisonderdrukking heeft, kan de Soundhub die taak voor zijn rekening nemen.
De Soundhub produceert bovendien een mooie, aangename klank. De twee kleine satellietspeakers komen bijzonder sterk uit de hoek. De titanium tweeters zien er niet alleen leuk uit, maar zorgen ook voor een duidelijke meerwaarde: de klank is gedetailleerd maar nooit vermoeiend.
De aria uit Lucia di Lammermoor in The Fifth Element klink krachtig en precies. Steviger werk zoals Metallica of Guano Apes komt ook uitstekend tot zijn recht. De bas komt stevig door, maar blijft goed onder controle zodat het geen gedreun wordt. De klank kan je overigens naar eigen smaak instellen via een aantal presets of door rechtstreeks aan het bas-, mid- of trebledeel te sleutelen.
Opvallend is wel dat er behoorlijk wat vertraging zit op de videoweergave bij sommige filmfragmenten. Dan komt de aanpasbare delay goed van pas; je kan er tot 200 ms vertraging mee op het geluid zetten.
,
Een zeer veelzijdige en uitstekende mediaspeler – zowel via USB als via DLNA – maakt van deze set een prima allround mediaspeler. Net TV biedt daarbovenop nog een heleboel internetmogelijkheden, waaronder een VOD-dienst van Videoland. Die laatste vereist overigens wel een SD-geheugenkaart. Een FM-tuner maakt de lijst met extra’s compleet.
Helaas gaat het toestel heel occasioneel de mist in. Zo moesten we tweemaal rebooten: één keer tijdens het bladeren door de DLNA-bibliotheek en een keer tijdens het veranderen van input. Gelukkig was dat in beide gevallen slechts een eenmalige gebeurtenis, maar we hopen dat die foutjes gewoon via een firmware-update worden rechtgezet.
Wie hoopt dat alles voor een prikje te krijgen is helaas aan het verkeerde adres. Philips brengt voor deze set een redelijk hoge prijs in rekening. En toch, mocht de iPod-navigatie beter zijn en de zeldzame crashes verdwijnen, dan durven we deze HTS9221 correct geprijsd noemen.