Geluid

Teufel neemt Ultima 40 onder handen

De Ultima 40 is een onvervalste bestseller in het luidsprekeraanbod van Teufel. Toch besloot de Duitse fabrikant dat het hoog tijd werd voor een update, en ziedaar: de Ultima 40 MK2 is een feit.

Bij de update van deze populaire driewegspeaker mochten zowel de techniekers als designers van Teugel hun zegje doen over wat ze wilden veranderen aan de Ultima 40. 

Op designmatig vlak valt vooral het nu uniform gekleurde geheel van front en behuizing op. De grille schermt nu ook de volledige voorzijde af, en ook de voet ziet er anders uit.

Onderhuids noteren we meer aanpassingen. Zo werd er gekozen voor nieuwe, beter presterende tweeters, woofers met een aangepast membraan dat voor meer diepgang in het laag moet zorgen en midrange units die in een geoptimaliseerd chassis zijn opgehangen. Alles samen zou dat moeten zorgen voor een lineairder frequentieverloop dan bij de eerste versie het geval was.

Met het oog op de bredere spreiding van het geluid en een ruimere sweet-spot, kregen de Ultima MK2's ook nieuwe Waveguides voor de tweeters aangemeten.

Om de laagweergave nog beter tot uiting te doen komen, werd ook de basreflexbehuizing extra verstevigd. Dat zou de invloed van vibraties en luchtbewegingen nog verder moeten minimaliseren, en voor een frquentiebereik zorgen dat onderaan doorloopt tot 45 Hz.

De gevoeligheid van de nieuwe Ultima 40 MK2 bedraagt 87 dB, de nominale impedantie ligt op 4 ohm en voor de belastbaarheid geeft Teufel een vermogen van 120 watt op. 

De nieuwkomer is vanaf nu verkrijgbaar in de onlineshop van Teufel voor de prijs van 449,99 euro per paar, waarmee ze momenteel 49 euro duurder uitvallen dan de eveneens nog verkrijgbare MK1-variant.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.