Beeld

Review: Philips 55PFL5507

Geborsteld metaal, een smal kader en slank profiel zorgen voor een fraai design bij de Philips 55PFL5507. De voet boezemt ons echter niet al te veel vertrouwen in. Nu zijn al deze grote toestellen onderhevig aan wat gewobbel, maar bij deze Philips is het iets te uitgesproken.

De meeste aansluitingen staan naar achter of opzij gericht, met uitzondering van de netwerkaansluiting en de component video-ingang. Wandmontage is dan ook mogelijk zonder al te veel gedoe. 

Voor de afstandsbediening nam Philips afscheid van zijn heel eigen ovalen ontwerp. De nieuwe remote is eerder een klassieke en misschien zelfs wat saaie zapper. Dat is echter geen slechte zaak: de lay-out van de toetsen is heel licht aangepast en het resultaat is erg overzichtelijk. Alles is ook duidelijk gelabeld, dus lang zal het niet duren om aan deze remote te wennen.

Iets minder gelukkig zijn we met de menu’s. Die zijn onveranderd. Alhoewel ze groot en duidelijk zijn, reageren ze in sommige gevallen nogal traag. Philips heeft wel een ingebouwde handleiding voorzien en die werkt prima.

,

Op beeldkwaliteit is er bij dit toestel niet echt beknibbeld. De beeldverwerking scoort zelfs vrij sterk en moet nauwelijks onderdoen voor veel duurdere toestellen.

Bij HD-beeld is de weergave kristalhelder. Bij SD-beelden zien we enkel af en toe een foutje in de de-interlacing zodat je op bijna horizontale lijnen wel eens een gekarteld randje kan zien. Echt problematisch is het niet, maar een recente Blu-ray-speler zal misschien net iets betere resultaten leveren. 

De scaling is dan weer uitstekend en alle detail in DVD-beelden wordt mooi naar voor gebracht.

Vroeger zette Philips de scherpte al eens een stapje te hoog, maar dat is op deze televisie niet het geval. Ook de ruisonderdrukking is uitstekend, maar vermits er geen automatische mode is moet je die wel zelf activeren.

Waar het scherm wat terrein moet prijsgeven, is op bewegingsscherpte. Al dient ook hier gezegd dat de achterstand niet erg groot is. Bij het weergeven van panbeelden zorgt ‘HD Natural Motion’ ervoor dat het beeld mooi vloeiend is, en zoals we van Philips gewoon zijn gebeurt dat zonder storende beeldartefacten.

Aan zichtbaar detail boet je wel wat in. Zelfs met ‘Clear LCD’ geactiveerd zijn de randen van bewegend objecten heel lichtjes wazig. Dat vinden we echter minder storend dan duidelijke dubbele randen.

Het scherm vertoont slechts een minimale hoeveelheid clouding en doet het daarmee eigenlijk beter dan heel wat concurrerende toestellen. Het beeld is uitstekend, met een voorbeeldig kleurbereik dat als referentie kan dienen. Gekoppeld aan een prima zwartwaarde en uitstekend contrast levert dat erg mooie beelden op. De grijsschaal is een tikje te warm, vooral in de donkergrijze tinten, maar dat stoort nauwelijks. 

Wil je 3D bekijken op deze Philips, dan moet je de actieve 3D-brillen afzonderlijk aankopen. Het resultaat is echter heel goed. De beelden zijn helder en de kleuren blijven nauwkeurig. Er is een heel klein beetje crosstalk zichtbaar, maar niet genoeg om het resultaat ongenietbaar
te maken.

,

Een middenklasser is uiteraard niet zo rijk uitgerust met extra’s als sommige toppers in dit dossier, maar slecht is het zeker niet gesteld met deze Philips.

Wil je met twee personen tegelijk full-screen gamen, dat kan wanneer je twee 3D-brillen gebruikt. Even op de knop drukken en de brillen schakelen over van 3D-mode naar dual-player mode.

Met behulp van een USB harde schijf kan je live-tv pauzeren en opnemen, zolang je de digitale tuners gebruikt tenminste.

Smart TV geeft je toegang tot Philips’ ruime aanbod internetdiensten. Om het gebruik wat gemakkelijker te maken kan je nu ook een muis en toetsenbord aansluiten via USB. Als je over een smartphone beschikt, kan je de Philips-app gebruiken om het toestel te bedienen. 

Dankzij ‘SimplyShare’ kan je er ook foto’s, muziek en film op de tv mee afspelen vanaf je smartphone. Maar SimplyShare kan meer: ook media op eender welke DLNA-server in huis (een NAS of computer, bijvoorbeeld) kan je eenvoudig naar de televisie sturen.

De mediaspeler levert goede basisprestaties, maar laat hier en daar nog behoorlijk wat steken val. Bij heel wat MP4-bestanden wordt de beeldverhouding foutief weergegeven, en je kan ook geen interne MKV-ondertitels gebruiken of DTS-soundtracks. Via DLNA
krijgen we helemaal geen ondertitels te zien en lukt het afspelen van AAC-audiobestanden vreemd genoeg ook niet. Een firmware-update zal daar hopelijk verbetering in brengen.
 


,

De Philips is met stip een van de goedkopere toestellen wanneer je op een 55-inch toestel uit bent. In ruil voor die scherpe prijs geef je de allernieuwste snufjes op het gebied van gebruiksgemak prijs, maar wat beeldkwaliteit betreft is het resultaat uitstekend.

Dit scherm bewijst alvast dat 55-inch televisies niet onbetaalbaar hoeven te zijn. Dat deze Philips ook nog eens superzuinig is in verbruik, is mooi meegenomen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.