Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: de Bose VideoWave II is geen televisie zoals alle anderen. En dat is niet alleen omdat hij een lijviger profiel heeft dat een potig uitgebouwd geluidssysteem verbergt.
Het toestel beschikt bijvoorbeeld niet over analoge of digitale televisietuners, maar biedt wel een geslaagde oplossing om alle aangesloten bronnen met één eenvoudige remote te bedienen. Dat zijn niet alleen opvallende keuzes, het zijn zelfs de hoekstenen voor een uniek concept.
Je zal voor de plaatsing wel met wat specifieke kenmer- ken rekening moeten houden. Het toestel weegt maar liefst zestig kilogram, waardoor een speciale muurbeugel of een erg stevig schap vereist is. Door de manier waarop de Bose geluid via de muren weerkaatst, is het bovendien niet mogelijk om de VideoWave II op te stellen in een kast.
Achteraan moet je minstens tien centimeter extra vrij houden, aan de zijkanten liefst tussen negentig en driehonderd centimeter en bovenaan minimaal twintig centimeter. Het toestel wordt met een kabel aangesloten op de bijgeleverde console, die alle aansluitingen bevat.
De meegeleverde remote werkt via RF, maar er zijn ook IR-blasters voorzien. Het is dus perfect mogelijk om de console én alle randapparatuur uit het zicht te plaatsen.
Een gids leidt je stap voor stap door de installatie. De eerste stap daarbij is het kalibreren van het geluid, een procedure die vergelijkbaar is met de kalibratie van een AV-receiver. De bijgeleverde AdaptIQ-stereomicrofoon zet je comfortabel op je hoofd wanneer je plaatsneemt op vijf verschillende luisterposities.
De Bose speelt dan testgeluiden en berekent de akoestiek van de kamer. Die hele procedure neemt ongeveer tien minuten in beslag.
,
Daarna helpt de gids je bij het instellen van de bediening van alle toestellen. Moeilijk is dat absoluut niet: je richt de remote van de gewenste bron op de console en drukt op een aantal toetsen die de gids aangeeft.
Op basis daarvan bepaalt de Bose welk apparaat aangesloten is. Onze Sony Blu-ray-speler en Telenet-settopbox werden alvast probleemloos herkend.
Ook de Bose-remote is een eigenzinnig ontworpen bakje. Wat onmiddellijk opvalt is hoe eenvoudig ze is: met alleen maar volume- en mute-knoppen, kanaaltoetsen, een return-toets en een D-pad lijkt er niets te veel aanwezig te zijn.
De verklaring daarvoor zit ‘m in het zwarte gebied rond de D-pad, wat eigenlijk een touchpad is. Zodra je je duim over het oppervlak laat glijden verkleint het tv-beeld wat en verschijnen er rondom het beeld allerlei icoontjes waarmee je functies activeert.
Door je duim rond te bewegen kies je een toets, waarna even drukken volstaat om ze te selecteren. Hoe vlot werkt dat in de praktijk? De leercurve is alleszins klein, want ondanks de behoorlijk intuïtieve interface moet je toch even wennen aan de gevoelig- heid van de trackpad en de manier waarop je een toets indrukt.
En wie met de D-pad bezig is, raakt soms ongewild de trackpad aan. De interface verschijnt dan op het scherm en dat kan voor verwarring zorgen. Op die details na vinden we deze oplossing zeker geslaagd. Ook de menu’s zijn erg beperkt, wat eerder typisch is voor Bose.
Maar dat hoeft niet noodzakelijk negatief te zijn: eenvoud siert en dat is hier zeker het geval. De toetsen die zichtbaar zijn op het scherm kan je aanpassen of vereenvoudigen door er enkele weg te laten. Mogelijkheden om het beeld aan te passen zijn er net voldoende.
,
Naast gebruiksgemak zijn het beeld en geluid natuurlijk de essentie van dit apparaat. De beeldkwaliteit weet ons alvast te bekoren. Er zijn geen traditionele beeldpresets zoals ‘Dynamisch’ en ‘Film’. Bose laat je wel kiezen uit ‘Donkere kamer’, ‘Normaal’ en ‘Heldere kamer’.
Die instellingen leveren overigens precies wat we ervan verwachten: helderder of donkerder beeld naargelang je keuze, zonder al te veel te sleutelen aan de kleuren of grijsschaal. We selecteren ‘Donkere kamer’ voor onze testen. Al snel blijkt de kleurtemperatuur nogal aan de koele kant. We duiken de menu’s in en zetten de kleurttemperatuur op ‘3’. Daarmee presteert de Bose al heel wat natuurlijker.
De beeldverwerking krijgt helaas maar matige punten. De de-interlacing resulteert hier en daar in duidelijk gekartelde randen, en ook de scaling geeft soms overdreven scherpe resultaten. We vonden geen instellingen voor ruisonderdrukking, maar het beeld lijkt toch wat matige ruis weg te werken.
We zagen ook zogenaamde ICP- (Interlaced Chroma Problem) en CUE-fouten (Chroma Upsampling Error). Daarbij hebben rode objecten soms een gerafelde rand. De fout is enkel zichtbaar in extreme gevallen (rode lichten op een zwarte achtergrond, bijvoorbeeld), maar dat zou eigenlijk niet in een modern toestel mogen voorkomen. Waar mogelijk zet je de bron dus best in 1.080p-output om de scaler en de-interlacer van deze Bose te omzeilen.
Ook bij de bewegingsscherpte krijgen we een matig resultaat te zien. In snel bewegende scènes is niet alle detail zichtbaar, maar Bose slaagt er in om de meeste judder weg te werken zonder daarbij overmatige artefacten te generen.
Stuur je 1.080p-beelden naar de Bose, dan zal je niet teleurgesteld zijn over het resultaat. De zwartwaarde is uitstekend en de beelden hebben een erg goed contrast met heel wat zwartdetail. Het kleurbereik is al van een even hoog niveau, de grijsschaal is mooi vlak en heeft een bijna perfecte kleurtemperatuur. De beelden zien er dan ook erg dynamisch en levendig uit, zonder een overdreven indruk te maken.
Maar het indrukwekkendste aan dit toestel is ongetwijfeld het geluid. Maar liefst zestien luidsprekers, waarvan zes woofers, zitten achteraan in het toestel ingebouwd. Door het geluid te reflecteren op de omliggende muren proberen ze een surroundbeeld te creëren, en naar onze mening slagen ze daar aardig in.
Uiteraard kan je dit niet vergelijken met een echte 5.1-opstelling, maar het effect is wel duidelijk hoorbaar. Het is ook in een klap gedaan met dat schriele geluid dat we zo vaak uit moderne televisies horen: deze Bose zet een potige klank neer met een mooie stereoscheiding en duidelijke, goed geplaatste dialogen.
Actiefilms komen daardoor erg goed uit de verf. De drums in House of Flying Daggers of de explosies in Star Wars zullen je alvast flink door elkaar schudden. Voor televisie en film een uitstekende keuze.
,
Maar hoe zit het met muziek? Daar ligt het wat gevoeliger. Met verschillende redactieleden in de testruimte beluisterden we diverse muziekgenres, en dat zorgde voor gemengde resultaten. Bij sommige nummers lijkt de klank zuiver en heb je echt het gevoel op de eerste rij te zitten.
In andere gevallen is er echter een duidelijk, onnatuurlijk DSP-effect hoorbaar. Stemmen worden dan wat naar de achtergrond geduwd, of er lijkt wat te veel reverb of delay op te zitten. Klassieke muziek lijkt dan weer wat dynamiek te missen. De klank bijregelen is geen optie. Zoals bij de meeste Bose-producten moet je van de klank houden zoals hij af-fabriek is. Bose biedt wel een bass- en treble-instelling, maar daar blijft het bij.
,
Extra’s? Welke extra’s? Dit toestel biedt uitstekend beeld en geluid, en combineert dat met een universele bediening voor al de aangesloten bronapparaten. Maar het gebrek aan ingebouwde televisietuners is toch vrij uitzonderlijk.
Nu is dat in België niet echt een probleem aangezien we toch verplicht zijn om digitale televisie met een settopbox te bekijken. Maar verdere extra’s ontbreken: naar 3D, internetfuncties of een DLNA-speler. zal je vruchteloos zoeken. Een USB-aansluiting is er wel, maar die is enkel bruikbaar voor foto’s en firmware-updates.
Het enige extraatje is de bijgeleverde iPod-dock. De interface verschijnt op het televisiescherm, maar heeft helaas een enorme beperking. Zoeken in lange lijsten met artiesten, albums of nummers is schier onmogelijk, tenzij je beschikt over engelengeduld. Wil je een iPod gebruiken, dan maak je dus best op voorhand een goede reeks playlists aan.
Om het meeste te halen uit de VideoWave II haal je dus best digitale tv in huis, een moderne Blu-ray-speler met het Smart TV-platform van je keuze, eventueel aangevuld met een extra mediaspeler zoals de Apple TV.
,
Is de Bose VideoWave II zijn geld waard? Een terechte vraag, want toen we het prijskaartje van ruim 6.000 euro zagen moesten we toch even slikken. Het gebruiksgemak dat je krijgt door de universele remote is een duidelijke troef.
Ook de beeldkwaliteit is erg goed wanneer je een 1.080p-bron gebruikt, wat geen probleem is bij de meeste bronnen. Of je de typische Bose klank apprecieert kan je best zelf even bij een dealer uitproberen. Neem verschillende tracks mee en bedenk dat de klank te nemen of te laten is.
Wij vonden het geluid van de VideoWave behoorlijk goed, maar voor muziek niet altijd even consequent. Vind je de klank geslaagd, dan kan je de muziekinstallatie in de woonkamer meteen laten verdwijnen. Al bij al vinden we deze Bose ondanks zijn goede prestaties toch wat te stevig geprijsd.