Redactie

The Men Who Stare at Goats

The Men who Stare at Goats is een film met een uitgesproken indie-cachet, maar wel met een cast van klassebakken erin: Ewan McGregor, George Clooney, Jeff Bridges en Kevin Spacey passeren onder meer de revue. Laat ons, in een misschien wel vergeefse poging om de plot van deze brok heerlijke nonsens uit te leggen, beginnen bij die eerste.

McGregors personage Bob Wilton is redacteur bij een kleine stadskrant ergens in het Amerikaanse midwesten, die nadat zijn vrouw ervandoor is gegaan met zijn hoofdredacteur besluit om ‘embedded’ reporter te worden in Irak. Hij strandt echter in Koeweit, waar hij een nog groter verhaal op het spoor komt: een team van Amerikaanse geheimagenten met psychische krachten, die worden ingezet voor supergeheime missies. Hij trekt de grens over met Lyn Casady (Clooney), een van die superagenten, die onder meer de kracht heeft om een geit te doen doodvallen door ze in de ogen te staren. Zegt hij tenminste.

Dan ontdekt hij dat het New Earth Army, zoals het team werd genoemd in het Amerikaanse leger, voltallig in Irak gestationeerd is, en begint hij stilaan zijn eigen rol in het geheel te ontdekken. Tot daar gaan we met het uitleggen van de plot, ook al omdat die eigenlijk weinig belang heeft in deze film, die eerder verliefd is op zijn eigen uitzinnigheid.

En op vrouwe cinema zelf. Regisseur Grant Heslov mixt in The Men who Stare at Goats de bevreemdende toets van de Coen-broers met de uitzinnige cinemalust van de generatie Amerikaanse en Britse cineasten die eind jaren ‘90 opstonden, met onder meer Danny Boyle en David O. Russell (wiens Three Kings je ook weer af en toe herkent in deze film).

De affichecast levert, in navolging van de collage die Heslov van zijn regie maakt, verder een ‘best of’ van hun betere vertolkingen af. Clooney als de wijdogende idioot die hij in meerdere Coen-films speelde, Jeff Bridges speelt opnieuw The Dude, maar dan in een officierenuniform, en Spacey heeft eventjes zijn misdadige panache uit The Usual Suspects terug.

Vrijdag 14 december op Canvas om 20u40

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.