Bij een surround-geluidsinstallatie moet het volume van elke individuele luidspreker afgestemd worden op een referentieniveau. Alleen op die manier hoor je de surroundtrack zoals de regisseur hem ook echt bedoeld heeft. Maar hoe doe je dat?
Om te beginnen is het niet op elke set mogelijk om het volume voor elke individuele luidspreker in te stellen. Als je een eenvoudig alles-in-één surroundsysteem hebt, is het bijvoorbeeld goed mogelijk dat je de onderlinge volumeverhoudingen van de verschillende geluidskanalen maar in beperkte mate of helemaal niet kan instellen.
Met een losse av-receiver kan het normaal gezien wel, ook al is het een instapmodel.
Alle weg(ing)en…
Er zijn verschillende methodes mogelijk. Je kan het bijvoorbeeld volledig manueel doen. Je hoort dan een testtoon door al je luidsprekers – de ene na de andere – waarbij je het volume met de hand moet bijregelen op basis van het volume dat je waarneemt. Een heel eenvoudige operatie maar helaas erg onnauwkeurig, omdat ons gehoor gewoon niet in staat is om subtiele volumeverschillen honderd procent correct waar te nemen.
Bij de tweede methode gebruik je het meetmicrofoontje dat bij je av-receiver geleverd werd. De volumeverhoudingen worden dan automatisch voor je uitgemeten, maar ook die methode blijkt in de praktijk niet altijd even betrouwbaar.
Decibelmeter
Als je het echt goed wil doen, kan je niet zonder een decibelmeter. Veel hoeft zo’n toestelletje niet te kosten voor deze doeleinden; voor zo’n 50 euro vind je zeker een geschikt exemplaar. Belangrijk is wel dat je voor een C-weging kan kiezen op de meter.
We laten je zien hoe je precies te werk gaat om de perfecte surroundbubbel in je thuisbioscoop te creëren.
,
Vooraleer je met de metingen begint, moet je al je luidsprekers op hun definitieve posities plaatsen. Hun locatie in de kamer heeft immers een niet te onderschatten invloed op het volume dat ze produceren. Vergeet ook niet om de correcte luisterafstanden in te voeren in het menu van je av-receiver.
We willen de surround-mix in de juiste volumeverhoudingen ervaren op onze kijk- en luisterpositie. Dat is dan ook de plaats waar we de meting uitvoeren. Plaats de meter op de juiste hoogte – waar je oren zich normaal bevinden – en richt hem gewoon naar voor.
Een dB-meter heeft gewoonlijk drie meetopties: A, B en C. Kies voor optie C. Op die manier krijg je de meest realistische meting, zonder dat de lage tonen er uitgefilterd worden. Kan je ook de responstijd instellen, kies dan voor ‘Slow’. Dat maakt de gegevens makkelijker afleesbaar.
In de on-screen instelmenu’s van je av-receiver kies je nu de pagina waarin de onderlinge volumeverhoudingen van de luidsprekers ingesteld kunnen worden. In ons voorbeeld heet deze pagina ‘Level Cal’, maar er zijn ook heel wat andere benamingen mogelijk.
Geef je av-receiver de opdracht om de kalibratie te starten. Daarbij wordt een testtoon geproduceerd die automatisch door de ene na de andere luidspreker wordt weergegeven. Soms kan je ook zelf aangeven door welke luidspreker de testtoon gespeeld moet worden.
Pas het totaalvolume van je av-receiver nu aan tot je voor het eerste kanaal 75 dB afleest. De volgorde die je hanteert is van geen belang, zolang het maar niet het subwooferkanaal is. Gebruik de parameters op de pagina ‘Level Cal’ in de GUI van je av-receiver om ook de overige kanalen in te stellen op 75 dB.