Beeld

Sony verrast met 3D-headset


De Sony HMZ-T1 is een combinatie van een hoofdtelefoon en twee 720p OLED schermen in een draagbare hoofdset. Zo kan je in alle rust, stilte en privacy gamen, video kijken en meer. Met andere woorden: immersie op een nieuw niveau.


De 0,7 inch (1.78 cm) OLED-schermen leveren dankzij een resolutie van 1.280 bij 720 pixels voor elk oog een erg scherp beeld, met uitstekende helderheid en natuurlijke kleuren, trouw aan de originele intentie van de regisseur. De schermen gebruiken daarvoor een kleurfilter boven op een basis witte laag. Een supersnelle reactietijd van 0,01 milliseconden zorgt voor vloeiende en duidelijke beelden, zelfs bij snel bewegende content zoals sport en games.

Zelfs in 3D
Ook 3D is perfect mogelijk en omdat elk oog zijn eigen scherm heeft zouden crosstalk-problemen grotendeels verdwenen zijn. Om maximale immersie in de (3D)-film te garanderen is de set voorzien van een scherm dat buitenlicht blokkeert en is de horizontale kijkhoek op 45 graden gezet.

Het simuleert een beeld van 16,6 meter breed waar je 20 meter van verwijderd zit. Dat is bijzonder breed, want de kijkafstand voor een projector bereken we gewoonlijk op basis van een kijkhoek van 36 graden. Wie die 45 graden kijkhoek graag even ervaart op z'n 40-inch televisie: ga er 1,07 meter voor zitten.

Ook geluid
Bij zo'n beeld hoort uiteraard ook fantastisch geluid. Sony ontwikkelde daarom Virtual Phones Technology. Daarmee creëert het een audioveld waarin het lijkt alsof er rondom je overal luidsprekers staan. Zo levert het een gesimuleerde 5.1-surroundervaring. Je kan bovendien kiezen uit vier verschillende modes.

Hoe je bronnen aansluit is nog niet helemaal duidelijk, maar de set is voorzien van een processing unit waarop je Blu-ray-spelers, de PlayStation 3 en andere apparaten kan aansluiten. We vermoeden dan ook dat je eender welk apparaat met een HDMI-uitgang kan aansluiten.

Wanneer je naar de winkel kan hollen om je eigen VR-headset in huis te halen weten we nog niet, maar zorg er alvast voor dat je 800 euro op zak hebt. Dat lijkt duur, maar bedenk dat je daarvoor wel wat flexibiliteit in huis haalt. Nu kan je rustig naar het voetbal kijken terwijl de vrouw nog eens van Sleapless in Seattle geniet. Wie de headset gebruikt moet je zelf maar uitvechten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.