Beeld

Review: Oppo BDP-93 NuForce Edition BD-speler

Gewoonlijk testen we een av-product dat ons interessant lijkt, en beschrijven we daarna wat er goed en minder goed is bij dat toestel. Dat is dit keer niet anders, maar
de mensen van NuForce zijn ons in dit geval voor geweest.

Ze bekeken de Oppo BDP-93 Blu-ray-speler in detail en kwamen tot de conclusie dat dit een fijne videospeler is. De geluidskwaliteit van de Oppo is volgens NuForce echter voor verbetering vatbaar, enerzijds door de beperkte kwalititeiten van het analoge gedeelte en anderzijds door een te hoge portie jitter. Meteen ook de reden waarom NuForce besloot om het apparaat stevig te modificeren, waardoor de bovenstaande problemen tot het verleden zouden moeten behoren.

Een beetje verwarrend voor de eindgebruiker is dat ze dat in twee etappes doen. Zo kan je de ‘gewone’ NuForce Edition van de BDP-93 kopen (1.199 euro) – die een opgewaardeerde DAC-sectie heeft en verbeterde analoge circuits – of je kan meteen kiezen voor de NuForce Extreme Edition (1.499 euro). Bovenop de eerdere modificaties, beschikt die laatste ook nog eens over een verbeterde klok. Die moet timingfouten in de digitaal-analoogomzetting minimaliseren, om op die manier storende jitter tot een minimum te herleiden.

Maar wij hebben dus de, euh… gewone NuForce-versie van de BDP-93 op bezoek.
 

,

Goed, het analoge gedeelte van de BDP-93 zou dus behoorlijk verbeterd zijn. Maar voor we daar naar gaan luisteren, willen we eerst nagaan wie gebaat kan zijn bij die aanpassingen.

De overgrote meerderheid van de bevolking sluit zijn Blu-ray-speler immers aan via HDMI, wat technisch gezien ook gewoon de beste aansluitoptie is. Maar door de HDMI-uitgang te benutten, omzeil je de D/A-conversie en analoge circuits van de Oppo natuurlijk wel. Of ze verbeterd zijn of niet, zal je in dat geval dus niet merken.

Kies je ervoor om het geluid van de speler via de analoge uitgangen naar je av-receiver of -processor te sturen, dan heeft het natuurlijk wel degelijk zin te kiezen voor een speler met een superieur analoog gedeelte. Tenminste, op voorwaarde dat je av-receiver of -processor het binnenkomende signaal niet doodleuk meteen opnieuw digitaliseert, wat in heel veel gevallen wel degelijk gebeurt! De eerder opgebouwde theoretische voordelen die tot een betere geluidskwaliteit moeten leiden, worden dan meteen weer de kop ingedrukt door de extra A/D- en D/A-conversieslag.
 


Apparaten die over een analoge meerkanaalsingang beschikken en deze niet terug omzetten naar het digitale domein zijn er echter wel degelijk – de duurdere exemplaren van Denon en Arcam, bijvoorbeeld. Uiteindelijk beperkt de doelgroep van deze NuForce Edition zich dus tot liefhebbers van het betere geluid met een surroundreceiver of -processor die het binnenkomende geluid niet digitaliseert, en die de best mogelijke geluidskwaliteit willen op basis van deze Oppo-speler.

 

De analoge circuits van NuForce zullen in dat geval wel beter moeten zijn dan de analoge circuits in de av-receiver of -processor, want anders kan je hem net zo goed via HDMI aansluiten. En dat brengt ons natuurlijk bij de vraag of een ‘liefhebber van het betere geluid’ wel een Blu-ray-speler in huis haalt als bron voor zijn muziekgenot. Het lijkt
me alvast niet erg waarschijnlijk.

Anderzijds is de Oppo BDP-93 niet alleen een Blu-ray-speler, maar dubbelt hij ook universele speler. Hij kan immers ook sacd’s en dvd-audio-schijfjes weergeven, en daarbij zouden de modificaties natuurlijk wel degelijk een meerwaarde kunnen betekenen.

,

NuForce blijft een beetje op de vlakte over de precieze aard van de modificaties. Over de D/A-conversie horen we bijvoorbeeld dat de originele Cirrus Logic CS4382-chip nog steeds gebruikt wordt. Andere informatie daaromtrent krijgen we niet te pakken.

Voor het analoge gedeelte is de omvang van de veranderingen duidelijker in kaart te brengen. Er is sprake van een hoogwaardige voeding, geavanceerde analoge filters die faseverschuiving voorkomen en kwalitatief hoogstaande op-amps.
 


Dat brengt ons bij de op één na belangrijkste vraag van dit stuk: hoe klinkt de Oppo BDP-93 NuForce Edition? Om dat na te gaan koppelen we hem aan een Ayre Evolution AX-7e stereoversterker, die op zijn beurt een paar Klipsch Palladium P39F’s aanstuurt.

De NuForce Edition is specifiek getuned om een buizenachtig geluid neer te zetten, en dat lukt hem aardig. De klank is enigszins aan de warme kant en klinkt stressvrij, clean en natuurlijk. Via zijn analoge uitgangen klinkt deze NuForce Edition lichtjes beter dan wat we gewend zijn van het analoge uitgangsssignaal van de meeste andere spelers, maar uitgesproken groot zijn die verschillen nu ook weer niet. Je moet al een degelijke geluidsset en een stel getrainde oren hebben om de verschillen echt naar waarde te kunnen schatten.

Voor de volledigheid hebben we ook nog eens gekeken naar de videoprestaties van deze Oppo. En die zijn helemaal top. Maar aangezien NuForce die ongemoeid liet, is dat net zo goed een pluim op de hoed van de normale Oppo BDP-94.

De Oppo ondersteunt daarnaast ook heel wat bestandsindelingen voor het afspelen van je  multimediabestanden, zowel via usb als de netwerkaansluiting. Hij heeft zelfs een snelle eSATA-aansluiting op de achterzijde, mooi meegenomen als je een geschikte harde schijf met de Oppo wil verbinden voor het afspelen van je mediabestanden.

 


 


,

Naar ons idee is de gewone Oppo BDP-93 al een prima keuze als je hem primair als videospeler wil gebruiken – de NuForce-modificatie is in dat geval overbodig.

De NuForce Edition weet zijn meerwaarde vooral uit te spelen als je hem gebruikt om meerkanaalstracks vanaf sacd- en dvd-audio-schijfjes af te spelen. Wie een behoorlijke collectie sacd’s en dvd-audio discs heeft en een surroundoplossing die het inkomende signaal niet digitaliseert, kan aan de Oppo BDP-93 NuForce Edition dus een prima kameraad hebben.

Je kan hem natuurlijk ook als stereogeluidsbron gebruiken in combinatie met een klassieke stereoversterker, maar in dat geval denken we dat het slimmer is om voor hetzelfde geld gewoon een heel mooie ‘dedicated’ cd-speler te kopen. De BDP-93 NuForce Edition zorgt alleszins wel weer voor wat extra keuze.

,

Voor een compleet overzicht van alle specificaties kan je terecht op de officiële productpagina van de Oppo BDP-93 NuForce Edition.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.