Mobile

Review: Etymotic Research hf5 Custom-fit

Etymotic Research is geen nieuwkomer: het bedrijf is al sinds 1983 in de weer met in-ear producten. Niet alleen met in-ear hoofdtelefoons trouwens, maar ook hoorapparaten, gehoorbescherming en in-ear monitors voor professioneel gebruik. Er is dus wel wat knowhow aanwezig, om het zacht uit te drukken.

Maar vakkennis en ervaring zijn één ding (nu ja, eigenlijk twee), er in de praktijk ook daadwerkelijk voordeel uithalen nog een ander. Bij de nieuwe hf5 (119 euro) heeft Etymotic de basisvereisten echter prima voor elkaar. De hoofdtelefoon die we uit de verpakking halen is erg klein, opvallend licht en maakt een degelijke indruk.

In het doosje vinden we drie sets oorplugs (siliconen, foam en triple-flanged), vervangbare filtertjes die de drivers beschermen tegen oorsmeer, een onderhoudstooltje en een knijper waarmee je de kabel op je hemd kan vastpinnen. Een draagtasje wordt eveneens meegeleverd.

,

Een snelle blik op de technische fiche legt meteen één blikvanger bloot: de hoge waarde voor geluidsisolatie, die volgens de fabrieksopgave varieert van -35 tot -42 decibel naargelang de gebruikte oorplugs.

En dat blijkt ook in de praktijk: met de meegeleverde triple-flanged plugs isoleert de Etymotic hf5 je zelfs beter van het omgevingsgeluid dan heel wat actieve noise-cancelling sets, zodat het heerlijk afgezonderd luisteren is zonder geklooi met batterijen. Die absolute isolatie van je directe omgeving kan aanvankelijk wat bevreemdend overkomen, maar het went sneller dan je zou vermoeden.

Net als bij andere in-ear sets, is de geluidsisolatie natuurlijk in grote mate afhankelijk van de pasvorm. Een erg persoonlijke aangelegenheid maar wel een belangrijke, aangezien ook de geluidskwaliteit erop achteruitgaat als die pasvorm niet optimaal is. Etymotic Research kan je echter garanderen dat je daarover alvast niets te klagen zal hebben bij de hf5. Het toverwoord? Maatwerk.

,

Etymotic biedt bij al zijn modellen immers de mogelijkheid om ‘custom’ oordopjes te laten maken, volledig op maat van jouw oren. Het werkt daarvoor samen met ACS Custom. Opvallend is de schappelijke prijs: custom oorplugs laten maken is over het algemeen een peperdure aangelegenheid, maar deze krijg je voor 139 euro mee (inclusief BTW en verzendkosten).

Hoe werkt het? Je gaat langs bij een specialist van ACS (je vindt hun adressen op de website), die je oren even nakijkt om te verifiëren of de pasprocedure veilig kan verlopen. Die procedure bestaat uit het inspuiten van snelhardende siliconen, waarmee een afdruk van je binnenoor gemaakt wordt. Dat alles duurt nauwelijks tien minuten. Op basis van die mallen en de hoofdtelefoon waarvoor ze bestemd zijn, maakt de specialist dan jouw op maat gemaakte oordopjes die binnen de twee tot drie weken bij jou in de brievenbus vallen.

We lieten voor onze hf5 meteen zo’n setje maken om deze service in de praktijk te testen. De montage van de custom oorplugs is kinderspel: je haalt de bijgeleverde dopjes af de hoofdtelefoon en schuift de nieuwe er op; het linker- en rechteroor zijn duidelijk gemarkeerd met een rode (rechts) en blauwe (links) stempel.

Daarna is het wel even zoeken om de hoofdtelefoon in je oren aan te brengen. Deze dopjes hebben immers een specifieke oriëntatie waardoor ze maar op één manier correct ingebracht kunnen worden, in tegenstelling tot standaard plugs die je gewoon zonder nadenken in je oor propt. Na een keer of vijf weet je echter hoe je de plugs best vasthoudt en gaan ze er even snel in als standaard plugs.

,

De totaalervaring is echt uitstekend. Zoals verwacht mag worden van maatwerk, vullen de custom-fit plugs onze oren perfect.

Dat heeft drie belangrijke gevolgen. Ten eerste wordt de geluidsisolatie nog beter; wij vonden het verschil met de triple-flanged versie zeer duidelijk. Omdat de op maat gemaakte plugs het lawaai zo goed dempen, kan je het volume van je muziekspeler behoorlijk laten zakken en toch perfect van je film of muziek genieten.

Ten tweede voel je absoluut geen druk op je oor, het draagcomfort is uitmuntend. Je merkt wel dat er iets in je oor zit, maar dat is ook alles. En zelfs bij verschillende trein- en vliegreizen van vier uur of langer bewees deze combinatie al dat ze comfortabel blijft.

Het laatste voordeel: door de perfecte pasvorm is het onmogelijk de custom-fit plugs te diep in te brengen, zitten ze telkens opnieuw perfect, en kunnen ze eigenlijk niet uit je oor vallen. Een echte aanrader dus.

Het enige nadeel aan de custom oordopjes is dat ze net wat volumineuzer en harder zijn dan de standaard meegeleverde dopjes, zodat ze iets meer plaats innemen in je broekzak.

,

Op het vlak van geluidsisolatie, pasvorm en draagcomfort kan de Etymotic hf5 dus bijzonder goede papieren voorleggen, maar houdt hij ook klankmatig het hoofd boven water?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: zeker en vast. In de eerste plaats is de weergave opvallend evenwichtig: bassen worden niet overmatig aangedikt maar klinken net goed, de hoogweergave wordt nooit agressief en het middengebied komt natuurlijk over.

Over de hele lijn bekeken zouden we het geluidskarakter eerder als laid-back omschrijven, zonder dat het totaalplaatje te ‘mellow’ wordt. Emotie en expressie worden dus niet uit de muziek gefilterd.

Het geluidsbeeld is ook lekker gedetailleerd en wordt breed uitgesmeerd, al zal een in-ear hoofdtelefoon nooit een even groots ‘podium’ weten neer te zetten als een full-size hoofdtelefoon die je over de oren draagt.

Al bij al leunt de hf5 klankmatig dichter aan bij in-ear hoofdtelefoons uit een hoger prijssegment dan bij gelijkaardig geprijsde sets. Het voornaamste verschil tegenover gevoelig duurdere sets zit ‘m vooral in de luchtigheid van de weergave en de manier waarop de set omgaat met drukkere composities. In extreme gevallen lijkt het geluid dan een tikkeltje dicht te lopen.
,

Laat dat laatste je vooral niet afschrikken, want over de hele lijn bekeken is deze Etymotic Research hf5 één van de absolute toppers in zijn segment.

De custom oorplugs spelen geen onbelangrijke rol in het verhaal, en vinden we voor deze prijs haast een no-brainer als je onderweg intensief gebruikmaakt van een hoofdtelefoon.

Meer nog, we zouden deze Etymotic hf5 zelfs de sweetspot durven noemen voor wie op zoek is naar een goedklinkende in-ear hoofdtelefoon, maar een maximale return wil voor de meerprijs die hij of zij ervoor betaalt tegenover een doorsnee set. Echt dubbel en dik z’n geld waard dus, en dat merk je ook aan de eindscore.

,

Adviesprijzen afzonderlijke producten:

  • Etymotic Research hf5: 119 euro
  • Custom-fit oorplugs: 139 euro

Voor meer informatie surf je naar de productwebsite van de Etymotic Research hf5.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.