Mobile

De lekken en geruchten voor IFA 2011

Op 1 september start niet enkel het nieuwe schooljaar, maar opent in Berlijn de grootste AV-beurs ter wereld zijn deuren. Maar je moet niet tot dan wachten om al te weten welk speelgoed er wordt getoond, want in de aanloop naar IFA is er al heel wat gelekt. Een overzicht.
 

Samsung: heel wat mobiel nieuws
Door een onvoorzichtigheid van Samsung weten we dat de fabrikant op IFA heel wat interessante mobiele apparaten gaat tonen. In essentie gaat het om nieuwe versies van de succesvolle Samsung Galaxy S II-smartphone en de nog zeldzame Galaxy Tab 8,9-tablet, nu uitgerust met LTE (of voluit: 3GPP Long Term Evolution). Deze technologie staat zeker in onze contreien nog in z’n kinderschoenen, maar is de gedoodverfde opvolger van 3G. Met andere woorden: nog sneller mobiel surfen. Verder zijn beide toestellen ook iets sneller.

Maar daar stoppen de Samsung-aankondigingen niet. Het Koreaanse bedrijf dropte maandaag een resem nieuwe smartphones op basis van Bada, Samsungs eigen besturingssysteem dat het naast Android gebruikt. En ten slotte komt Samsung ook met zijn eigen universele messaging-app om kostenloos berichtjes van een toestel naar een ander te sturen. Mooi meegenomen is dat ChatOn – zoals de nieuwe app gaat heten – chats tussen computergebruikers en eigenaars van iPhones en Android-apparaten toelaat.
 

HTC: niet op IFA, wel op apart event
Officieel is HTC niet echt aanwezig op IFA. Maar de weinig subtiele geruchtenmolen maakt duidelijk dat de Taiwanese smartphonebouwer naar alle waarschijnlijkheid enkele nieuwe telefoons op basis van Windows Phone 7 gaat presenteren op een apart event in London. Het is meer dan waarschijnlijk dat deze toestellen, waarvan eentje met een groot scherm, meteen ‘Mango’ zal draaien. Deze update voor WP7 brengt heel wat nuttige nieuwe features, zoals multitasking, verdere integratie van sociale netwerken en ondersteuning voor het Nederlands.
 

Sharp: F5 naar Europa?
In Japan stelde Sharp vorige week de Aquos F5-familie al voor. Spectaculair is de ultradunne bouw van deze LED-tv’s (3,7 cm), die bovendien uitgerust zijn met een aparte draadloze digitale tuner en WiFi. Op de stroomdraad na loopt er dus geen kabeltje naar deze televisies. Nu is het nog afwachten of de F5’s ook in Europa beschikbaar zullen worden. Berichten daarover zijn ambigue, en pas op IFA wordt duidelijkheid verwacht.
 

Toshiba: mogelijk nog een tablet
Het is nog maar enkele dagen geleden dat Toshiba groen licht gaf voor de AT100-tablet – en nu zou het Japanse merk op IFA meteen al een andere tablet voorstellen. Aldus de Italiaanse pers toch, die verder weet dat de nieuweling extreem dun zou zijn, over een zeer snelle dualcore-processor beschikt en (uiteraard) Android draait. Maar is het een iPad-killer?

,

Acer: ‘bijzondere’ laptop verwacht
Een computermerk op IFA? Jawel, de beurs in Berlijn is al langer niet meer beperkt tot ‘pure’ AV-toestellen. Acer zou naar het verluidt op IFA een “bijzondere” laptop voorstellen. Wij zetten ons geld op een ultrabook, de nieuwe categorie ultralichte laptops waar Intel zo’n liefhebber van is.

Asus: Android-tablets en ultrabooks
En als we toch aan het wedden zijn, hou dan zeker Asus in de gaten. Verwacht wordt dat ook zij een aantal ultrabooks gaan voorstellen. Daarnaast pronkt het merk vast met zijn populaire modulaire Android-tablets.


LG: alles op 3D

In de voorbije maanden heeft LG al veel interessants voorgesteld. Op IFA zou het vooral draaien rond 3D. Zo toont LG naar alle waarschijnlijkheid een 3D Game Convertor voor de Optimus 3D Speed, de eerste (maar niet langer de enige) smartphone met 3D-scherm. De software die LG nu toont, doet wat de naam belooft: games in 2D omzetten naar 3D. De 3D Game Convertor zou deel uitmaken van een software-update die Optimus 3D-eigenaars later in het jaar ontvangen.

Op IFA toont LG ook twee stijlvolle 23-inch LED-monitors. De E91 valt vooral op vanwege zijn heel dunne schermrand en dikte van 0,72 cm. De D237IPS is dan weer een high-end model, uitgerust met een IPS-scherm en een 3D-modus.


De FWD-redactie trekt uiteraard ook naar Berlijn om je zo snel mogelijk in te lichten over wat er allemaal wordt voorgesteld op de beurs. Live-verslaggeving van de belangrijkste events lees je elke dag op fwdmagazine.be. En vergeet niet hier te klikken om in te schrijven voor dagelijks een update vol IFA-nieuws in je mailbox te ontvangen.
 

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.