Beeld

Review: Samsung UE55D8000 LED-LCD-tv

Gekoppeld aan de vierpotige voet oogt de UE55D8000 vederlicht, ondanks de riante afmetingen. Maar vergis je niet, 55 inch is echt wel behoorlijk wat schermoppervlak. Kijk dus zeker even na of je wel plaats hebt in de woonkamer voor deze mastodont, en ga ook na of je de kijkafstand voldoende groot kan houden voor een aangename tv- en filmervaring.

Het volledige complement aansluitingen staat naar de onderzijde of de zijkant van het scherm gericht. Deze televisie leent zich dan ook prima tot wandmontage. De HDMI-aansluitingen zijn wat dieper achter het toestel gezet, wat vermijdt dat de kabels naast de zijkant van het scherm uitsteken.

Samsung voorziet niet minder dan drie usb-aansluitingen en daarvan hoef je er geen enkele op te offeren voor een Wi-Fi-dongle. Het toestel beschikt namelijk al over een ingebouwde Wi-Fi-verbinding.

Laat je trouwens niet afschrikken door het helderwitte Samsung-logo onder het scherm – je kan de verlichting ervan in de menu’s uitschakelen.

,

De bijgeleverde remote is een licht gewijzigde standaard Samsung-remote. Die biedt een uitstekend gebruiksgemak, met aangename en grote toetsen en een doordachte lay-out. Opvallend zijn de nieuwe toetsen voor ‘Social TV’, ‘Smart Hub’ en ‘Search’, waar we verderop in deze review op terugkomen.

Samsung heeft behoorlijk moeite gedaan om het gebruiksgemak naar een hoger niveau te tillen. De menu’s zitten in een nieuw kleedje, waarbij er naast elk submenu of menu-item een woordje uitleg verschijnt. Zo navigeer je bijzonder vlot naar de gewenste instelling.

Is dat lijntje uitleg niet voldoende, dan brengt de ‘E-Manual’-toets je  rechtstreeks naar relevante sectie in de handleiding, of toch minstens naar de overkoepelende sectie. Wie bijvoorbeeld in het beeldmenu ‘Scherpte’ selecteert en dan de handleiding opvraagt, komt terecht op de eerste pagina van het hoofdstuk ‘Beeldmenu’ in de handleiding.

Je moet dan zelf nog even verder bladeren. Erg handig is ook de ‘Probeer Nu’-toets op het scherm. Die brengt je rechtstreeks van de handleiding naar de menu-instelling waarover je net gelezen hebt.

Maar de grootste verandering zit in de manier waarop Samsung omgaat met content. In de ‘Smart Hub’ vind je op overzichtelijke wijze alle contentbronnen terug. Of het nu gaat over apps, video, muziek of foto (zowel via usb als DLNA), opgenomen televisieprogramma’s, de EPG of zelfs een volledige webbrowser: je vindt het hier allemaal terug.

Op die manier blijven de technische menu’s perfect gescheiden van je content, terwijl de lay-out van Smart Hub er prima uitziet. Kortom, een voorbeeld van hoe een moderne televisie met een divers aanbod content hoort om te gaan.

,

Wie op deze schermmaat televisie kijkt is zich er maar beter van bewust dat fouten in het bronmateriaal onverbiddelijk zichtbaar zijn, tenzij je erg ver van het scherm zit. Digitale televisie en Blu-ray zijn ideaal als bron, maar bij dvd’s wordt hier en daar de mindere kwaliteit van dvd ten opzichte van Blu-ray duidelijk zichtbaar – zelfs bij onze meest recente dvd’s.

Koppel je de Samsung aan een goede bron, dan krijg je een uitstekende beeldkwaliteit te zien. De zwartwaarde is erg goed, en er is opvallend veel zwartdetail zichtbaar. Ook het contrast zit goed, wat tot heel plastische beelden leidt. De kleuren zijn accuraat en levendig.

We tekenen eigenlijk maar twee fouten op. Zo heeft het scherm wat uniformiteitsproblemen. In het centrum is er een duidelijk donkere regio, maar dat merk je slechts in zeer uitzonderlijke gevallen. Daarnaast is er nog wat ruimte voor verbetering in de grijsschaal, want in de donkerste delen van het beeld is er een duidelijk blauwe tint waarneembaar, terwijl in de rest van het beeld eerder een lichtrode tint zit.

Samsung UE55D8000

Omdat de fout vrij klein is merk je het probleem gelukkig zelden op met normaal beeldmateriaal. Enkel bij donkere beelden is de overgang van de ene naar de andere tint soms zichtbaar. Dit probleem kan vermoedelijk perfect worden weggewerkt met een kalibratie. De beeldverwerking is uitstekend en legt op alle vlakken een foutloos parcours af.

Alleen de bewegingsscherpte kan nog verbeterd worden. Bij eenvoudige pans blijft het beeld scherp, al zie je hier en daar wel wat uitgeveegde contouren. Op een complexe achtergrond verslikt de beeldverwerking zich echter, en zie je wel behoorlijk wat artefacten.

Uitstekende beeldresultaten dus, en dat zorgt voor hooggespannen verwachtingen wanneer we de 3D-weergave onder de loep nemen. Niet onterecht, zo blijkt, want de resultaten zijn bijzonder goed. Het grote scherm zuigt je werkelijk zijn wereld in met 3D-beelden. Vooral de kleuren zijn sterk verbeterd tegenover vorig jaar.

Een blijvend probleem is wel de crosstalk, al heeft Samsung ook daar sterke vooruitgang geboekt. Vorig jaar zagen we overal crosstalk, nu alleen nog in specifieke scènes.

Samsung schakelde intussen trouwens over naar Bluetooth om de bril te synchroniseren. Daardoor is de synchronisatie veel betrouwbaarder en robuuster. Je hoofd even wegdraaien verstoort de synchronisatie niet langer.

Ook op geluidsvlak is er wat verbeterd: de luidsprekers gaan niet meer om de haverklap in overdrive en de klank is wat rijker. Een degelijke basweergave blijft echter een vage droom.

,

De D8000-reeks bulkt van de extra’s, en met Smart Hub biedt Samsung al die mogelijkheden op een erg aantrekkelijke manier aan. Je kan bijvoorbeeld van de digitale tuners opnemen naar een externe harde schijf. In theorie kan dat ook naar een usb-geheugenstick, maar geen van onze sticks was daar snel genoeg voor volgens de ingebouwde prestatietest.

De mediaspeler levert prima prestaties: vanaf usb-apparaten liep enkel het weergeven van ondertitels in vob en mkv-bestanden mis. Via DLNA gebruik je best Samsung’s eigen ‘PC Share Manager’ als bron, via onze Twonky Media Server ontbrak immers ondersteuning voor mkv en externe ondertitels.

Smart Hub biedt nu ook een volledige browser, inclusief Flash-ondersteuning. De ‘Enter’-toets van de remote doet dienst als een soort minitouchpad waarmee je de cursor over het scherm laat glijden. Leuk idee, maar nog niet echt ideaal. Daarnaast zijn er natuurlijk alle apps die we kennen van Internet@TV, waarbij Samsung een goede combinatie biedt van content, nieuws en ontspanning.

Met Social TV kan je televisiekijken terwijl je een oogje houdt op je Twitter- of Facebook-feed, of chat je via Google Talk. De interface verschijnt of verdwijnt met één druk op de knop. Content zoeken? Geen probleem met ‘Search’. Die functie zoekt meteen YouTube, Facebook, de apps, je opnames en zelfs je DLNA-bronnen af, en eventueel zet deze functie de zoektocht zelfs verder op het hele internet.

,

De D8000 heeft duidelijk heel wat meer te bieden dan eenvoudig televisiekijken. De prijs is bovendien, zeker gezien het riante schermformaat, bijzonder aantrekkelijk. Wie het nog groter ziet, kan ook de 60-inch versie in huis halen, maar die is flink wat duurder.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.