Mobile

B&O neemt BMW’s 6-serie onder handen

Bang & Olufsen blijft terrein veroveren in de autowereld. Na verschillende modellen van Aston Martin, Audi en Mercedes van een hifi-installatie op topniveau te hebben voorzien, is het nu de beurt aan BMW’s nieuwe 6-serie. Die maakt in het najaar z’n opwachting bij de merkdealers.

De muziekinstallatie die B&O voor de 6-serie ontwikkelde, is speciaal op maat van BMW’s nieuwe coupé gemaakt. Ze telt zestien speakers en wordt aangedreven door een resem versterkers die een totaal vermogen van 1.200 watt produceren.

Voor een zo homogeen mogelijk geluid zijn alle tweeters die in de wagen worden verwerkt – zeven in totaal – gekoppeld aan een midrange speaker. Die armada speakers krijgt ondersteuning van twee subwoofers, die onder de voorstoelen worden gemonteerd. 

Door een uitgekiende montage vlak tegen het chassis aan, zouden vibraties van de sub gecounterd worden. Dat alles moet een rijk en overtuigend geluid opleveren, ondersteund door een strak en zuiver laag.

Integratie op topniveau
Voor het muzieksysteem in BMW’s nieuwe 6-serie dokterden BMW en B&O een uniek design uit. De blikvangers zijn de ‘Floating Frame’-aluminiumcovers, die op het eerste zicht in de lucht lijken te zweven.

Dat wordt mogelijk gemaakt door een speciale montagemethode, waarbij de covers van het frame van elkaar worden gescheiden. In de tussenliggende ruimte zitten LED’s, die de passagiersruimte subtiel verlichten zodra de muziekinstallatie ingeschakeld wordt.

De luidsprekercover centraal op het dashboard komt op dat moment ook geruisloos omhoog, waardoor een zogenaamde ‘Acoustic Lens’ verschijnt. Die moet ervoor zorgen dat het geluid 180 graden horizontaal verspreid wordt in het interieur, met het oog op een optimale luisterervaring vanaf elke zitplaats in de wagen.

Digitale soundprocessing
Verder is natuurlijk ook de nodige DSP-technologie van de partij. ‘Dynamic Road Noise Compensation’ zorgt voor een weergave die constant aangepast wordt aan de omstandigheden buiten de auto, terwijl de bestuurder kan kiezen uit twee geluidsmodi (‘Studio’ en ‘Expanded’) voor een weergave naar wens.

Het nieuwe systeem van Bang & Olufsen zal in een later stadium overigens ook verkrijgbaar worden voor toekomstige BMW-modellen.
 

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.