Geluid

Workshop: Een AV-receiver installeren – Deel 3

In de twee eerste delen van deze reeks bekeken we hoe we ingangen toewijzen aan een av-receiver en hoe we de luidsprekers correct kalibreren. Nu we de basisopstelling van onze av-receiver achter de rug hebben, kunnen we even tijd maken om de gevorderde instellingen te bekijken. Luidsprekers bi-ampen of muziek in twee kamers weergeven, bijvoorbeeld.

Bi-ampen
Av-receivers bieden in heel wat gevallen de mogelijkheid om luidsprekers te bi-ampen. Die term komt van bi-amplification en duidt op het gebruik van twee aparte versterkingskanalen per luidspreker. Daarbij worden enerzijds de drivers voor de hoge- en middentonen en anderzijds de drivers voor de lage tonen afzonderlijk aangestuurd door de versterker.

Niet alleen je av-receiver moet dit toelaten, ook je luidsprekers moeten geschikt zijn voor bi-amping. Dat kan je makkelijk nagaan door een blik te werpen op de aansluitingen achteraan je speakers. Zijn er vier in plaats van twee connectoren aanwezig op elke speaker, dan zijn je luidsprekers geschikt voor deze werkwijze.

Door te bi-ampen kan je de geluidskwaliteit verbeteren, al is die verbetering niet met alle luidsprekers en versterkers even duidelijk hoorbaar. Wil je het uitproberen, dan heb je alvast een extra set luidsprekerkabels nodig die van de av-receiver naar de luidsprekers vooraan leiden. In deze workshop tonen we hoe je alles aansluit.
 

Meer kamers, meer plezier
Misschien wil je ook wel van je muziekcollectie genieten in een andere kamer in huis? Dan komen av-receivers met multizone-mogelijkheden om de hoek kijken. De Onkyo TX-SR606 die we als voorbeeld gebruiken in deze reeks workshops, beschikt over voorzieningen voor zo’n tweede zone. Met die mogelijkheid kan je effectief in een andere kamer genieten van de analoge muziekbronnen die aangesloten zijn op je av-receiver. Digitale bronnen vallen echter uit de boot.

De Onkyo TX-SR606 biedt hierbij twee opties. In de eerste plaats kan je de luidsprekers voor de tweede zone rechtstreeks aansluiten op de luidsprekeruitgangen van de av-receiver. Dit noemen we een powered zone 2, wat betekent dat een versterkt signaal naar de andere ruimte gestuurd wordt zodat er geen extra versterker nodig is in die kamer. De tweede optie bestaat erin een stereo cinch-kabel aan te sluiten op de zone 2-lijnuitgang. Dan moet je in de tweede kamer natuurlijk wel beschikken over een versterker waarop je dit signaal kan aansluiten.

,


Mogelijke beperkingen

Voor onze Onkyo gelden wel een aantal beperkingen, die vaak ook voor andere av-receivers opgaan:

• Bi-amping en een ‘powered’ zone 2 kan je niet tegelijkertijd gebruiken. Je moet dus voor één van beide kiezen.
• Gebruik je een ‘powered’ zone 2, dan kan je in de hoofdruimte enkel 7.1-surround-geluid horen als zone 2 niet in gebruik is. Is zone 2 wel actief, dan krijg je in de hoofdruimte enkel 5.1-surround-geluid te horen. De back-surroundluidsprekers zullen dan niet werken.
• In zone 2 worden bovendien alleen analoge bronnen weergegeven. Digitaal aangesloten bronnen kan je in zone 2 dus niet beluisteren.
• De AM/FM-tuner zal in beide zones steeds dezelfde radiozender weergeven.

Als je een andere av-receiver gebruikt dan de Onkyo TXSR606, zullen de namen van de menu’s, submenu’s en parameters afwijken van de namen in ons stappenplan. Je neemt er dan ook best even de handleiding van je receiver bij om erachter te komen hoe je het volgend stappenplan exact afstemt op je eigen toestel. In grote lijnen zal de werkwijze echter niet fundamenteel afwijken van ons stappenplan.

,

Om gebruik te maken van de bi-amping-mogelijkheden van een av-receiver, moeten je luidsprekers geschikt zijn voor bi-amping. Raadpleeg de handleiding van je speakers om daar achter te komen. Dergelijke luidsprekers hebben alvast vier aansluitingen achteraan: één paar terminals voor de hoge tonen en één paar voor de lage tonen.

Verwijder de verbindingsplaatjes die beide paren terminals met elkaar verbinden. De kabel voor de front-speakers verbind je met de connectoren van de hoge tonen, de kabel van de back surround-speakers verbind je met de terminals voor de lage tonen.

,

Nu moet je enkel de av-receiver nog instellen voor bi-amping. Roep het set-up-menu op en ga naar 2. Speaker Setup, 1. Speaker Settings. Bij de instelling Speaker Type selecteer je Bi-Amp.

Zo, daarmee zijn we alvast klaar. Denk eraan dat je allicht geen ‘powered’ zone 2 meer kan gebruiken, nu de bi-amping-functie is geactiveerd.

,

Wie voor muziek in twee zones wil zorgen, moet eerst kiezen of hij een ‘powered’ zone 2 wil of niet. Heb je enkel luidsprekers in de tweede kamer, sluit die dan aan op de ‘Zone 2 speakers’, omcirkeld in blauw op de foto. Je zal hier een behoorlijk lang stel luidsprekerkabel voor nodig hebben, dus gebruik een geschikte kabel.

Heb je een aparte versterker in de tweede kamer, dan kan je die met een cinch-kabel aansluiten op de ‘Zone 2 line out’, omcirkeld in rood.

,

Open het setup-menu en ga naar 7. Hardware-setup, 2. Zone 2. Daar vind je slechts één instelling terug, namelijk Powered Zone 2.

Heb je in de vorige stap de luidsprekerconnectoren aangesloten, selecteer dan Act om de powered zone 2 te activeren. Heb je de zone 2-lijnuitgang gebruikt, selecteer dan Not Act. Sluit daarna het menu.

Snel even uitproberen? Druk op de afstandsbediening of av-receiver op de Zone 2-toets, en daarna op de toets van de bron die je wil beluisteren.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.