Beeld

Rusthuisbewoners moeten flatscreen-tv kopen

Bejaarden die in een rusthuis verblijven, mogen vanaf volgend jaar geen televisie meer kijken op een beeldbuis. Enkel flatscreens zijn nog toegelaten.

De ban van klassieke CRT-televisies is een initiatief van Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn. Flatscreentelevisies zoals lcd- en plasmatoestellen zijn volgens hem veiliger dan klassieke beeldbuizen omdat ze niet kunnen imploderen en zo brand veroorzaken.

Hoofdverantwoordelijke voor ernstige branden
Volgens Fons Claessens, directeur van rust- en verzorgingstehuis Sint Michael in Essen, ontstaan veel branden door imploderende televisietoestellen. “Meer dan 90 procent van de ernstige rusthuisbranden is hieraan te wijten”, zegt hij in De Standaard. De bewoners van Sint Michael moeten van hem vóór 1 januari hun klassieke tv van de hand doen.

Verwacht wordt dat het voorstel van Vandeurzen, dat deel uitmaakt van een besluit rond brandveiligheid, in februari in een decreet wordt gegoten. Het is nog wachten op de Raad van State. Eerder keurden zowel de Vlaamse Regering als Europa het besluit goed.

Op kerstdag kwamen in het Home Adagio in Sint-Agatha-Berchem nog twee bejaarden om in een brand die onstond toen een televisietoestel implodeerde.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.