Redactie

Avatar meest illegaal gedownload in 2010


Avatar
van regisseur James Cameron was dit jaar het grootste slachtoffer van piraterij.

De kaskraker van James Cameron scoorde niet alleen in de bioscoop, maar is ook een hit op het internet. Avatar werd in 2010 maar liefst 16,6 miljoen keer illegaal gedownload. Dat heeft de gespecialiseerde Amerikaanse nieuwssite Torrentfreak berekend. Volgens Torrentfreak is het aantal gedownloade films afgelopen jaar met 33 procent gestegen.

The Hurt Locker blijft populair
Avatar is veruit de meest geliefde prent bij de piraten. De kloof met de nummer twee in de lijst, Kick-ass van de Brit Matthew Vaughn, bedraagt meer dan vijf miljoen downloads. Ook het oorlogsepos The Hurt Locker, dat zes Oscars in de wacht sleepte, staat in de top tien. De makers spanden eerder dit jaar al een proces aan tegen vijfduizend downloaders wegens schending van auteursrecht.

James Cameron is alvast een illusie armer. De Canadese filmregisseur had 3D-technologie aangeprezen als het ultieme wapen tegen piraterij. Maar dat heeft miljoenen mensen er niet van weerhouden om de film op het internet te jatten.

De internetpiraten mogen dan al op grote schaal hebben toegeslagen, de film van Cameron bracht wereldwijd in de bioscopen een recordbedrag van 2,8 miljard dollar op.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.