Geluid

Review: Lenco L-81 USB usb-platenspeler

Lenco timmert al sinds de jaren vijftig aan de weg met platenspelers. Het merk heeft in tussentijd heel wat watertjes doorzwommen, maar platenspelers blijven een belangrijke rol spelen in het aanbod van de fabrikant.

De Lenco L-81 USB illustreert perfect welke extra’s je mag verwachten bij toestellen die in de eerste plaats mikken op het digitaliseren van platen, met onder meer een ingebouwde phono-voorversterker en een (type-B) usb-aansluiting. Daarmee sluit je de L-81 zonder omwegen aan op een versterker of computer.

Toegegeven, dat is niet echt opzienbarend tegenover de talrijke concurrenten die quasi hetzelfde pad bewandelen. Maar de mogelijkheid om platen rechtstreeks op te nemen op een SD-kaartje of usb-geheugenstick is dat wel. Zetten we alle mogelijkheden op een rij, dan kunnen we niet anders dan besluiten dat de Lenco L-81 USB heel wat functionaliteit in de aanbieding heeft voor een prijskaartje van amper 159 euro.
 

Compleet uitgerust
Wanneer we de L-81 uit de verpakking halen, wordt ons enthousiasme enigszins getemperd: door het overdadig gebruik van plastic oogt het toestel minder fraai dan de foto’s doen vermoeden, maar gelukkig zit de Lenco vrij solide in elkaar.

De speler rust op dikke schokdempende voeten en heeft een aluminium plateau dat aangedreven wordt door een riem. Via twee druktoetsen kan je de afspeelsnelheid (33 1/3, 45 en 78 rpm) selecteren, en de afspeelrichting kan ook omgekeerd worden. De snelstartfunctie zorgt ervoor dat het plateau snel op een stabiel toerental draait.

De uitlezing gebeurt door een Audio-Technica AT-3600L, een populair moving magnet-element voor kant-en-klare spelers. Dat is gemonteerd op een S-vormige toonarm met instelbaar contragewicht. Ook een regelknopje voor de anti-skating is van de partij. Een mechanische armlift regelt de bediening van de toonarm, al mocht de werking daarvan iets subtieler zijn.

,

Rechtstreeks opnemen naar USB en SD
Bij onze test focussen we op het primaire doel van de L-81: het digitaliseren van elpees en singles. We beginnen met de rechtstreekse opnamefunctie. De handleiding blijft hierover behoorlijk vaag, maar met de aparte snelstartgids erbij en wat geëxperimenteer krijgen we de functie toch aan de praat. Hier zou Lenco wat meer duidelijkheid over mogen scheppen in de manual.

Een draaiknop regelt het opnameniveau, een led-lampje geeft aan wanneer er clipping (vervorming) optreedt. Het komt er dan alleen nog op aan om de correcte toetsen in te drukken en te wachten tot de juiste lampjes oplichten. Spijtig genoeg worden de opnames sowieso bewaard als 128 kbps mp3-bestanden. Dat beperkt de bruikbaarheid natuurlijk enigszins, al klinken onze proefopnames best oké voor bestanden met zo’n lage bitrate – althans, bij platen die in goede staat zijn.

Startklaar pakket
Voor platen die wat nabewerking vragen, maken we een verbinding met onze computer via de usb-aansluiting. Dat werkt probleemloos, al moeten we wel enkele Windows-instellingen manueel wijzigen. 

Daarbij merken we ook op dat de naald van de Lenco het goede spoor nogal snel bijster dreigt te raken bij platen die in mindere conditie verkeren, in vergelijking met onze eigen (vintage) platenspeler. Maar verder verloopt alles op wieltjes: het gebruiksgemak stelt zeker niet teleur en ook de geluidskwaliteit scoort beter dan we verwacht hadden, het lage prijskaartje indachtig. 

Lenco levert met Audacity trouwens een gratis softwarepakket voor audiobewerking mee, een programma dat genoeg mogelijkheden biedt en gebruiksvriendelijk is. Hou er wel rekening mee dat dit soort toepassingen je computer behoorlijk belasten, veel opslagruimte vragen voor kwalitatief goede opnames en bovenal tijdrovend zijn.
 

We houden een dubbel gevoel over aan deze Lenco L-81 USB. Hij maakt het omzetten van platen eenvoudiger, biedt heel wat features en zet een degelijke prijs-kwaliteitscore neer. De beperkte directe opname- en instelmogelijkheden, het goedkope uitzicht en de soms onduidelijke handleiding moet je echter wel voor lief nemen bij deze speler.

,

TECHNISCHE SPECIFICATIES: Lenco L-81 USB
Wat: usb-platenspeler met ingebouwde phono-voorversterker en directe opnamemogelijkheid (USB/SD)
Aansluitingen: stereo cinch-uit, usb-in (type-B)
Aandrijving: riem
Draaisnelheden: 33 1/3, 45 en 78 rpm
Armlift: mechanisch
Toonarm: S-vormig, met instelbaar contragewicht en anti-skating
Element: Audio-Technica AT-3600L (MM), verwijderbare naald
Extra: snelstart/pauze, omkeerbare afspeelrichting, single-adapter, afneembaar LED-lichtje
Prijs: 159 euro (oktober 2010)
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.