Energie besparen is meer dan ooit de beste manier om de energiefactuur onder controle te houden. Om gericht in te grijpen is een goed inzicht in het totale verbruik van de woning noodzakelijk. Maar dat verbruik in kaart brengen is geen sinecure, zeker niet als je nauwkeurige resultaten wil. Net daar wil Smappee verandering in brengen.
De Smappee-monitor sluit je één keer aan, vlak bij de meterkast. Daar meet hij erg nauwkeurig het totale verbruik. Maar Smappee is ook slim, hij identificeert verschillende toestellen in de woning aan de hand van hun ‘energiehandtekening’. Al die info bekijk je dan via een app op smartphone of tablet. Veel eenvoudiger kan het niet, maar hoe goed zijn de resultaten?
,
Smappee installeren is vrij eenvoudig. De bijgeleverde stroomklem klem je rond de hoofdkabel tussen de meterkast en de zekeringskast. Let op, lees de bijgeleverde handleiding, want de stroomklem heeft een bepaalde richting. Installatie is volkomen veilig, want je werkt enkel aan geïsoleerde draden. In het beste geval moet de zekeringskast zelfs niet open.
De Smappee zelf hang je ergens vlak bij op. Een bedrade netwerkaansluiting ontbreekt, dus de enige vereiste is dat Smappee binnen het bereik van je draadloos netwerk hangt. Configureren gebeurt via de smartphone/tablet app, die daarvoor een reeks geluiden uitstoot. Smappee hoort het ‘chirpen’ en interpreteert de instructies om zijn draadloos netwerk te configureren. Heel grappig, maar die stap moesten we toch een vijftal keer doen voor alles in orde was. Totaal benodigde tijd, een kwartiertje.
,
Smappee stuurt al je live metingen naar de cloud, dus vanaf dan is de Smappee app je beste vriend. De app is beschikbaar voor iOS en Android. Er is voorlopig geen webinterface, dus een smartphone of tablet is wel degelijk vereist.
Het hoofdscherm toont live het stroomverbruik van heel de woning, het sluimerverbruik en eventueel ook de opbrengst van je zonnepanelen. Daarnaast is ook een grafiek van je totaal historisch verbruik zichtbaar.
,
Prima, je hebt nu een live meter in de hand. Je kan uiteraard al het huis rond gaan en bekijken wat het effect is als je bepaalde apparaten aan of uit zet. Maar Smappee ambieert meer. Op slimme wijze probeert het apparaten te identificeren. Smappee meet zowel stroom als spanning en hun onderlinge verhouding. Je ijskast bijvoorbeeld heeft een zeer duidelijk verbruikspatroon dat Smappee erg snel herkent. Geef het een week en er staan tien of meer apparaten in de lijst. Smappee identificeert wel enkel het patroon, niet welk apparaat het is. Die link moet je zelf leggen.
In de lijst staan de apparaten gemarkeerd als ‘Zoek mij xx’ waarbij xx een nummer is. Door naar de aan- en uit tijden te kijken kan je opmaken over welk apparaat het gaat. Of je kijkt op het hoofdscherm en zodra een van de herkende apparaten aan of uit gaat krijg je het bericht ‘Zoek mij xx +yyy Watt’. Of je vraagt aan Smappee om je een melding te bezorgen als een bepaald apparaat aan of uit gaat. Een zoektocht dringt zich dus op om je huis in kaart te brengen.
,
Op papier lijkt dat allemaal vrij eenvoudig, maar in praktijk liep het helaas niet vlekkeloos. Van individuele toestellen kan je enkel schakelgebeurtenissen bekijken en die lijst is overduidelijk onvolledig.
Een grafiek of overzicht van één apparaat bekijken is niet mogelijk en dat maakt het identificeren niet makkelijk. Maar het loopt ook regelmatig mis bij de detectie van apparaten. Smappee verwarde de oven en de warmwaterboiler en bracht ze beide onder in één apparaat. Ook bij sommige verlichting liep het detecteren mis.
,
We spraken met Hans Delabie, COO van Smappee, om te polsen naar de toekomstplannen. Daaruit blijkt dat ze erg aandachtig naar feedback luisteren van de eerste klanten. “We zijn er ons van bewust dat detectie beter moet, daar werken we hard aan. Van één apparaat zal je ook een grafiek kunnen bekijken.
En ook een webinterface staat nu hoog op onze prioriteiten lijst”, zegt Delabie. Maar Smappee ambieert nog meer: “Het huidige apparaat dat klanten in huis halen kan via RF ook pluggen aansturen, zodat we in een latere fase ook apparaten zullen kunnen aan- en uitschakelen."
,
Het concept achter Smappee is eenvoudig en vernuftig, maar er moet nog aan gesleuteld worden. De meter doet zijn werk uitstekend, maar de echte meerwaarde zal er vooral komen als de detectie en verdere identificatie van apparaten veel betrouwbaarder en gemakkelijker is.
Gekoppeld aan een uitgebreidere interface die meer en beter gedetailleerde data toont krijg je dan een perfect inzicht in het verbruik. Nu is het een prima tool voor wie bewust met energie wil omgaan, maar voor het grote publiek is het nut nog net te beperkt. Als Smappee in de toekomst ook apparaten kan in-en uitschakelen wordt het een uitstekende bouwsteen voor een slim huis.