Beeld

De vijf beste Full HD-televisies van 2013

Ondanks de prille opkomst van 4K-tv's, zullen de meeste kopers voor een Full HD-televisie kiezen. We zetten even op een rij welke tv-toestellen volgens ons de allerbeste keuze zijn, als budget geen bekommernis is. Betere middenklassers, 4K-toestellen en design-tv's komen in de komende dagen aan bod.

Dit jaar zagen we een trend bevestigd worden die eigenlijk al vorig jaar te merken was. Elk merk legde zijn eigen accenten, wat geleid heeft tot een heel divers speelveld. Het draait niet langer enkel om beeldkwaliteit, hoewel die eigenschap natuurlijk van enorm belang blijft.

Ook slimme functies en de gebruikersvriendelijkheid van de interface zijn best belangrijk. Dat is vooral te zien bij smart tv, waar iedereen de zaken anders aanpakt. Ook qua bedieningsmogelijkheden zijn er heel wat variaties: touchpads, remotes waarmee je aanwijst, smartphone apps, en schuchtere pogingen om spraak- en gebarenherkenning naar de woonkamer te brengen.

De tv's die hier aan bod komen, zijn doorgaans topmodellen (als we de Ultra HD-modellen buiten beschouwing laten). Dat betekent dat er best een stevig prijskaartje aan bengelt, al moeten we meteen de adviesprijzen bij de recensies relativeren. Bijna alle aangehaalde tv's zijn inmiddels duchtig goedkoper geworden. Het is zeker geen slecht idee om goed rond te kijken en te shoppen – en misschien wel te wachten op soldenperiodes. Het kan je in dit geval letterlijk honderden euro's besparen op de adviesprijs.

Bedenk ook dat heel wat mogelijkheden van deze topmodellen bijna allemaal ook bij iets lagere modellen present zijn. Misschien kan je door een model lager te gaan, stevig besparen en amper iets verliezen qua functionaliteit. Neig je echter te veel naar de middenklasse, dan zal je toch beeldkwaliteit inboeten. Bijvoorbeeld omdat de verversingfrequentie lager ligt, zodat snel bewegende beelden minder scherp lijken. Of omdat de zwartweergave minder goed is. Daardoor kan het contrast verslechteren, waardoor de beelden wat fletser lijken.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.