Geluid

Review: Onkyo TX-NR616

De nieuwe TX-NR616 zal er meteen vertrouwd uitzien voor wie eerder al in contact kwam met de AV-receivers van Onkyo. Net als bij zijn merkgenoten wordt het frontpaneel van deze forse machine gedomineerd door de grote volumeknop aan de rechterzijde en het schermpje waarop één regel tekst past, aangevuld met enkele symbooltjes.

Het ziet er gelikt uit, al blijven we het gebruik van verschillende kleuren voor de displaytekst (groen), de ring rond de volumeknop (wit) en de ‘Pure Direct’-stand (blauw) een beetje vreemd vinden.

Onderaan op het frontpaneel zitten een aantal aansluitingen: één MHL-compatibele HDMI-aansluiting bijvoorbeeld (handig voor eigenaars van een compatibele smartphone) en een USB-poort die muziek digitaal kan uitlezen van een iPod of iPhone. Dankzij de bijhorende video-ingang kunnen ook foto’s en filmpjes langs deze weg naar je tv of beamer gestuurd worden.

Sluit je liever gewone USB-opslagmedia aan, dan is het een geruststellende gedachte om te weten dat de Onkyo zowel met FAT- als NTFS-geformatteerde schijven en sticks raad weet – een unicum voor een AV-receiver uit dit segment deze test.

Zelfs een USB-powered schijfje zoals onze Freecom ToughDrive werkt probleemloos, meteen goed voor 500 GB muziek. Althans, bij de USB-input vooraan, want de ingang op de achterzijde (0,5A) kan diezelfde schijf niet van voldoende stroom voorzien.

De echte blikvangers zitten natuurlijk op de achterkant van de TX-NR616. Daar vinden we niet alleen zeven HDMI-ingangen maar ook twee HDMI-uitgangen, zodat je zowel een tv als projector kan aansluiten zonder gedoe met losse switches en dergelijke. Ook dat is een eerder  zeldzaam extraatje voor een AV-receiver die minder dan 700 euro kost.

Eveneens opvallend is het grote aantal analoge stereo-ingangen (zes stuks). Het enige wat eigenlijk nog ontbreekt zijn klassieke analoge uitgangen, al zal niet iedereen die missen.

Een verbinding met je thuisnetwerk maken is eveneens mogelijk, al zal je de optionele Wi-Fi-adapter moeten aanschaffen wanneer je dit draadloos wil doen.

Wie graag meerdere zones van muziek voorziet, zit bij deze Onkyo duidelijk aan het goede adres. Niet alleen kan je een tweede zone van muziek voorzien via de
stereo-lijnuitgang of de luidsprekeraansluitingen, je kan er zelfs een derde zone mee aansturen als je daar een extra versterker voorziet.

Ook bij het meerzonegebeuren zien we trouwens iets vreemds, meer bepaald bij de luidsprekeraansluitingen. Daarbij worden zeven paar klassieke terminals aangevuld met twee eenvoudige luidsprekeraansluitingen met klemmetjes, die bestemd zijn om de tweede zone mee aan te sturen. Voor die laatste kan je dus geen kabels met banaanstekkers gebruiken aan de versterkerkant.

,

Minstens even interessant zijn de features die onder de kap van deze Onkyo TX-NR616 schuilgaan. Sinds dit jaar bieden heel wat Onkyo’s bijvoorbeeld InstaPrevue aan, een picture-in-picture functie die je in een thumbnail een snelle preview gunt op het beeld van de aangesloten bronnen.

Ook de videosectie komt bovengemiddeld flexibel voor de dag. Zo maakt de Qdeo-scaler het niet alleen mogelijk om videostromen om te zetten naar HDMI-niveau, maar kan hij beelden ook upscalen tot 4K-resolutie. Niet dat je momenteel al veel hebt aan 4K-upscaling, maar het geeft wel een indicatie van de
rekenkracht van deze chip.

Netwerkmogelijkheden? Ook die zijn er bij de vleet, met internetradio (vTuner), audiostreaming (met ondersteuning voor onder meer FLAC en Ogg, maar geen ALAC) en toegang tot een resem internetdiensten. Wie een (betalend) abonnement heeft op een muziekdienst zoals Spotify, Simfy, Aupeo, Last.fm of MP3tunes kan die deuntjes daarmee rechtstreeks naar de huiskamer halen. 

Erg compleet, met andere woorden, al moet je het wel zonder AirPlay stellen. Leuk om zien is dat alles ook lekker direct reageert, zonder haperingen of wachttijden nadat je een commando geeft. 

Wel van de partij is een Android- en iOS-app waarmee je deze Onkyo kan bedienen. Het is wat ons betreft dé beste app die we tot nu toe zagen voor een AV-receiver: niet alleen biedt ze een intuïtief en overzichtelijker alternatief voor de meegeleverde klassieke afstandsbediening, ze biedt ook enkele extra mogelijkheden. Dankzij de ingebouwde mediaserver kan je bijvoorbeeld bestanden die op je telefoon of tablet staan eenvoudig naar de Onkyo sturen – een leuke extra. 

,

Zoals we in het verleden al vaker aanhaalden, is een correcte set-up onmisbaar om het volle potentieel uit je AV-receiver te halen. Onkyo maakt dit makkelijker met een gebruiksvriendelijke procedure waarbij on-screen menu’s je door de luidsprekerconfiguratie gidsen met grafische én tekstuele uitleg.

Eigenlijk valt hier bijzonder weinig op aan te merken, ware het niet dat Pioneer (met de AVnavigator-software), Marantz en Denon (met on-screen menu’s) bewijzen dat het nog iets uitgebreider én gebruiksvriendelijker kan.

Voor de afstelling van de speakers is er Audyssey 2EQ, een wat minder krachtige variant van het systeem dan bij de gelijkaardig geprijsde Marantz NR1603 en Denon AVR-2113. De meetresultaten zijn ook iets minder nauwkeurig, al zijn ze nog steeds meer dan bruikbaar als we instelling van de sub zelf een beetje bijregelen.

Daarbij merken we dat ook de gewone menu’s visueel en structureel top zijn. Die lijn zet zich door bij dagdagelijks gebruik, waar een duidelijke, transparante GUI op het scherm verschijnt wanneer je het volume of de luisterstand aanpast.

Eveneens erg handig is de homeknop op de remote. Die brengt je meteen weer bij het beginmenu, moest je je weg toch even kwijtraken tussen de talrijke opties.
 


,

Op papier komt ook het audioluik van de Onkyo sterk aan de start, met een THX Select2 Plus-certificaat en een opgegeven vermogen van maar liefst zeven keer 160 watt. Dat cijfer is echter behoorlijk optimistisch gemeten, dus staar je er vooral niet op blind.

Wanneer we de proef op de som nemen met de JBL Studio 5-speakers die we voor deze test in een 7.1-configuratie opstellen, blijkt de Onkyo alvast niet om power verlegen te zitten. De eerste slag van de sub die we te horen krijgen in de openingsscène van Project X doet onze testruimte meteen daveren.

Daarnaast valt ook het precieze, mooi gespreide geluid meteen in de smaak, terwijl dynamiekpieken zonder veel moeite worden opgevangen bij normale luistervolumes. Pas als het volume aanzienlijk hoger wordt opgevoerd merk je dat het geluid wat ‘verhard’, in die zin dat er stress hoorbaar wordt.

De Pioneer VSX1122 (die we tegelijkertijd in huis hadden) lijkt op dat vlak net nog net een beetje meer reserve te hebben, maar ook bij deze Onkyo zal je al erg verdraagzame (of dove) buren moeten hebben als je het volumebereik in de praktijk wil testen. 

Wanneer de 8-Track-remix van ‘Heads will roll’ (Yeah Yeah Yeahs) bij diezelfde film door de speakers galt, krijgen we meteen ook een voorproefje van de muzikale mogelijkheden van de TX-NR616. Die track wordt lekker punchy en levenslustig neergezet, met een solide laagfundament en een bombardement van allerhande bliepjes. 

Toch zijn we in tweekanaalsmodus iets minder onder de indruk van de Onkyo. Niet dat het verkeerd klinkt – verre van – maar er lijkt een fractie minder finesse in het geluid te zitten dan bij de eerder vernoemde Pioneer en NAD T748.

,

Met de TX-NR616 zet Onkyo opnieuw een overcomplete AV-receiver in de markt waarmee je werkelijk alle kanten uit kan. Het netwerkluik, de USB-speler en de
Onkyo-app zijn quasi onklopbaar in dit segment – geen enkele gelijkaardig geprijsde versterker doet beter. Het enige wat ontbreekt is AirPlay.

Bovendien klinkt de TX-NR616 prima, vooral met surroundtracks. Alleen het RoomEQ-systeem lijkt wat achter te lopen op de machines van met name Pioneer, Marantz en Denon. Al bij al een erg indrukwekkende machine, en dat voor een correcte prijs.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.