Redactie

Gamereview: Halo 4

De Halo trilogie is met Halo 3 letterlijk met een knal geëindigd. Er valt geen extra verhaal aan te breien, het was simpelweg voorbij. Iedereen die het einde heeft gezien, kan hiervan meespreken.

Halo 3 markeerde ook het einde van de samenwerking met ontwikkelaar Bungie. Ze gaan andere oorden opzoeken, maar de Halo-franchise blijft bij Microsoft. Ze hebben zich vijf jaar de tijd gegeven om Halo 4 voor te bereiden, en dat hebben ze gedaan met een nieuwe, eigen studio: 343 Industries.

Sterk verhaal
Master Chief is een taaie man. Ondanks het einde in Halo 3 staat hij opnieuw klaar om als supersoldaat te dienen in Halo 4. Desondanks gaat niet Master Chief met de pluimen van het verhaal lopen, maar wel Cortana.


Cortana heeft je de afgelopen Halo games telkens begeleid, maar nu moet jij haar helpen. Ze lijdt aan een vorm van digitale Alzheimer, wat voor haar net zoveel betekent als sterven. Stemactrice Jen Taylor levert hiervoor prachtig werk en zorgt ervoor dat Halo 4 veruit het beste verhaal heeft van alle voorgaande Halo-games.

Online topper
Vijf jaar is een lange tijd sinds Halo 3. In tussentijd heeft Call of Duty zich opgeworpen als populairste online shooter. Het valt daarom ook op dat Halo 4 toch wel wat Call of Duty-invloeden bevat. Bepaalde stukken van het verhaal zijn behoorlijk actie-intensief en ‘on rails’, terwijl online upgrades hun opwachting maken waarvoor je moet levellen.


Ondanks die invloeden voelt Halo nog steeds heel erg Halo aan. Offline zitten er een hele hoop nieuwe wapens in het spel, en online voelt alles vanaf dag één behoorlijk gebalanceerd aan. We zijn alvast benieuwd of Halo 4 opnieuw de populairste online game wordt op Xbox Live.

Genot voor het oog
Halo 4 is een genot voor de ogen en oren. Zonder enige twijfel is dit de mooiste titel op de Xbox 360, en mogelijk van alle spelconsoles op dit moment. De omgevingen zien er bloedmooi uit, Master Chief is stoerder dan ooit en alles speelt zonder enige hapering. Om de ervaring volledig te maken, is de soundtrack alweer van een hoog niveau. Neem gerust de tijd in het opstartscherm om te genieten van de achtergrondmuziek.

Zijn vijfjarige afwezigheid en een nieuwe ontwikkelingsstudio is het beste wat de Halo-reeks kon overkomen. 343 Industries heeft een meesterwerk afgeleverd en alle critici lik op stuk gegeven. Enig nadeel van deze topgame: het maakt het wachten op Halo 5 ineens ondraaglijk.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.