Beeld

Review: Sony VPL-VW1000ES

We moeten bekennen dat we toch wel met enige opwinding naar deze test uitkeken. Deze 4K-projector heeft immers een eigen resolutie van 4.096 bij 2.160 pixels, ruim vier keer meer dan Full HD, en dat belooft alweer heel wat meer detail in de beelden. Juist op een groot projectiescherm valt dat, zo hopen we, des te duidelijker op.

Ons probleem: we hebben geen 4K-bron … Dus kloppen we aan bij Cinedream Breendonk voor een demo- en testsessie. De projector staat er opgesteld in een cinefiel nirwana, de ideale plek om er met volle teugen van te genieten. 

In het zwart en met een zeer distinctieve koelvin rond het objectief ziet de projector er alvast indrukwekkend uit. Niet alleen weegt hij 20 kilogram, hij is ook behoorlijk groot.

De volledig gemotoriseerde lens heeft een 2,1x-zoom en beschikt over een ruime scheut lensshift.

De aansluitingen staan allemaal aan de zijkant, minder goed voor plafondmontage maar erg handig als je hem op een schap plaatst.

Gebruik je een 21:9- of Cinemascope-scherm, dan kan je met vijf lenspresets de focus, zoom, positie en beeldverhouding onthouden. Met één druk op de knop is het mogelijk om de ideale instellingen voor 21:9, 16:9 en 4:3 te herstellen. Een goedkoper alternatief dan een anamorfe lens.

Waar de projector ook staat of hangt, over geluidsoverlast hoef je je totaal geen zorgen te maken. Sony geeft geen cijfers, maar die zijn eigenlijk overbodig. De projector is absoluut fluisterstil in beide lampmodes. 

,

Deze projector gebruikt net als de andere Sonyprojectoren SXRD-technologie (LCoS). Omdat we niet in onze referentieomgeving testen hebben we geen metingen van lichtopbrengst en zwartwaarde gedaan, maar het is al snel duidelijk dat de projector in de
‘Referentie’-beeldpreset een uitmuntend beeld op het scherm tovert. Het 105-inch scherm wordt moeiteloos gevuld met stralende scènes.

De combinatie van een uitstekende zwartwaarde en prima zwartdetail zorgt voor zeer engagerende beelden. Deze Sony gebruikt een dynamische iris. We zagen in de automatische stand geen vervelende helderheidswissels, dus raden we die aan. We durven stellen dat de VPL-VW1000ES zich moeiteloos naast de VPL-VW95ES kan zetten, met een lichtopbrengst die aanzienlijk beter is maar een zwartweergave die vermoedelijk ongeveer hetzelfde niveau haalt.

De kleurweergave is uitmuntend, en de ‘Referentie’-beeldpreset maakt zijn naam absoluut waar. Tijdens onze drie uur durende testsessie krijgen we niet een keer de indruk dat er iets fout zit. Integendeel, de kleuren geven een natuurlijk, rustig beeld met ruim
voldoende punch. Kleurmetingen deden we wel en die bevestigen onze vermoedens: de Sony haalt topscores. Het kleurbereik is zo goed als perfect, net als de grijsschaal die geen enkele vervelende tint toont.

Toch noteren we ook twee minpuntjes. We zien een lichte groene verkleuring aan de rand van het beeld en een lichte magenta tint in het midden. Vermoedelijk te wijten aan een lensprobleem, maar gelukkig is het enkel zichtbaar bij testbeelden. Dit toestel beschikt ook niet over een CMS (Color Management System). Voor een projector in deze prijsklasse vinden we dat vrij onbegrijpelijk, ook al zijn de fabrieksinstellingen goed. 

Sony-dealers zouden via speciale software wel het nodige werk kunnen uitvoeren en misschien past Sony dit verder aan met firmware-upgrades.
 


,

De beeldverwerking van de VPL-VW1000ES laat gemengde resultaten zien. De ruisonderdrukking is erg goed. Bij het detecteren van video- en filmframerates gaat hij echter regelmatig in de fout, wat leidt tot zichtbare kartelranden op sommige lijnen.

Maar wat we echt wilden weten: hoe zit het met 4K? De Sony kan weliswaar 4K-video ontvangen via HDMI, maar zoals we eerder al aanhaalden is 4K-content momenteel niet zomaar beschikbaar voor de consument. Of 4K bijvoorbeeld ooit op Blu-ray verkrijgbaar zal zijn is zelfs nog niet duidelijk. Het zal hoe dan ook een nieuwe standaard zijn.

Vandaag kan je enkel via een pc 4K-bestanden aanleveren, en je computer moet dan al behoorlijk krachtig zijn. Voor een goed voorbeeld kijk je bijvoorbeeld eens op timescapes.org. Die film gebruikten we als test en het liet een enorme indruk na. Een
ultragedetailleerde sterrenhemel, de weidse oceaan of een knetterend vuur: het levensechte detail creëert bijna het gevoel van aanwezigheid.

We gingen als test ook even met onze neus tegen het scherm zitten en konden tot onze verbazing eerder de structuur van het scherm zien dan de pixels van de geprojecteerde beelden. Indrukwekkend.

De bulk van je kijkmateriaal zal voorlopig echter van Blu-ray komen, dus hoe is het gesteld met de scaling van de projector? Die is adembenemend goed. Zet zeker ‘Reality Creation’ aan, maar beperk de instelling wel tot ongeveer 25. De Sony slaagt
erin om de beelden dan duidelijk gedetailleerder te maken, zonder valse contouren. Voor DVD-content is die taak iets lastiger, maar van Blu-ray-beelden waren we oprecht onder de indruk.

Een andere nuttige extra is de ‘Smooth Gradation’-instelling, die in zachte kleurgradaties alle vervelende kleurbanden wegwerkt.

De VPL-VW1000ES kan ook 3D-materiaal projecteren en dat doet hij uitstekend. Crosstalk is zo goed als onbestaande, en de projector levert een voldoende helder beeld. Voor het beste resultaat zet je ‘3D brightness’ op de hoogste stand.
 


,

Vermits er nog geen 4K-standaard is voor content en je die voorlopig enkel via HDMI vanaf een pc kan aanleveren, is het de vraag of Sony niet wat vroeg komt met deze projector. Een 4K-projector met 3D die zelfs het DCI-kleurbereik kan gebruiken, lijkt echter op alles voorbereid te zijn. 

Maar het blijft natuurlijk afwachten wat de uiteindelijke standaard zal zijn voor ‘ultra definition’. Tot het zover is moet je het met beelden van DVD en vooral Blu-ray stellen. En laten we duidelijk zijn: ook die zien eruit om je vingers bij af te likken.

En de prijs? Die vergeten we gemakshalve maar …

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.