Geluid

Review: Sonos Play:1

Er werd al geruime tijd gefluisterd dat Sonos broedde op een nieuw toestel. En omdat Sonos qua hypefactor stilaan de Apple van de audiowereld wordt, draaide de geruchtenmolen op volle toeren. Eerste lekken wezen in de richting van een goedkope speaker, die vooral nieuwe kopers zou overtuigen om in het Sonos-verhaal te stappen. Want dat weten ze bij Sonos al maar te goed: hun producten zijn als heroïne, en wie ze probeert heeft de neiging om terug naar de winkel te gaan om wat extra te kopen.

,

Er ontstond wat vrees op de redactie dat een ‘goedkope’ Sonos weleens een apparaat met te veel compromissen zou zijn. Als je kosten bespaart, moet je ergens inbinden, weet je wel.

Nu dat we de Play:1 effectief in handen hebben, weten we dat we die angst ergens onder keldertrap mogen opbergen. Qua afwerking en bouwkwaliteit is er in elk geval niets goedkoops aan deze Sonos-speakers. Ze zijn wel relatief klein, wat een voordeel kan zijn als je ze bijvoorbeeld ergens in een keuken of een badkamer wil plaatsen.

En dat laatste is mogelijk, want de Play:1 is uitdrukkelijk voorzien om gebruikt te worden in vochtige ruimtes. Let wel: de speaker is niet waterdicht. Het mag in de buurt van de douche staan, maar er niet mee onder. Maar dat je geen apparaten met 220 volt stroomaansluiting in te natte omgevingen parkeert, moeten we je wellicht niet vertellen.

Sonos zegt dat de Play:1 robuust gebouwd is en tegen een stootje kan. Dat hebben we niet echt getest – we moesten de Play:1’s ook teruggeven – maar afgaande op de afwerking zouden we stellen dat een Play:1 een tik overleeft, maar dat bij een grote aanvaring er visueel wel sporen kunnen ontstaan. Het is niet alsof de Play:1 in rubber is uitgevoerd.

Toch nog even iets over de afmetingen. De Play:1 is een rechtopstaande speaker met een hoogte van 16,5 cm en elke zijde meet 12 cm. Dat is voldoende compact om heel discreet op te stellen, wat toch een serieuze plus is als je eentje wil installeren in een kleine kamer of een setje als rears wil gebruiken.

Achteraan is trouwens schroefdraad voorzien om de Play:1 aan de muur te bevestigen, mits het gebruik van een bijkomende stand. Interessant, want als je met een aantal Play:1’s aan de slag gaat kan je iets creëren dat wellicht in de smaak valt van mensen die anders een zo’n minimalistisch setje van Bose zouden kopen. Dat is dan weer lekker ironisch, gegeven dat Bose een paar dagen voor de lancering van de Play:1 zijn eigen multiroom-systeem voorstelde – een directe aanval op Sonos.

,

Als het gaat over de mogelijkheden is Sonos heel consequent. Dat wil zeggen dat de Play:1 exact dezelfde streamingopties heeft als de Play:5, de Connect of de Playbar. Je kunt dus muziekbestanden over het lokale netwerk afspelen (bijvoorbeeld vanaf een pc of een NAS), internetradiostations afspelen (incluis alle grote én kleine Belgische en Nederlandse zenders) of muziek afspelen via een streamingdienst.

En hier zit volgens ons de grootste troef van Sonos: ze ondersteunen heel veel diensten, van grote namen als Spotify en Deezer tot interessante ‘kleintjes’ als AUPEO en Qobuz. Via die laatste kan je trouwens FLAC’s aan cd-kwaliteit afspelen, wat (voorlopig) uniek is in de streamingwereld. 

Ook de bedieningsgemak van Sonos is een universeel gegeven. Of je nu één Play:1 hebt staan of een hoop Sonos-apparaten in verschillende kamers, je bedient ze gewoon via de app (iOS, Android, Mac OS X, Windows). De app is niet perfect, maar slaat geen grote flaters en is gemakkelijk te doorgronden – ook voor niet-techies. Met name het koppelen van zones om muziek mooi synchroon af te spelen is doodsimpel.

Er is ook iets nieuws voor alle Sonos-gebruikers. Samen met de Play:1 brengt Sonos een software-update die de functie van de mute-knop op alle apparaten van het merk aanpast. De mute-functie wordt nu vervangen door een pauze-functie. Hiervoor druk je de knop eenmaal in. Druk je snel tweemaal, dan wordt er naar de volgende track in de afspeellijst gesprongen. Deze subtiele maar toch ingrijpende verandering is er gekomen, aldus Sonos op vraag van gebruikers. 

Bij de Play:1 is die verandering al meegenomen, en is het mute-symbool vervangen door een pauze-pictogram. Maar de functie werkt dus ook op oudere Sonos-apparaten.

Een positief gevolg is dat je muziek kan opzetten zonder een app te openen. Als je 's avonds het huis binnenwandelt, kan je met een druk op de knop het album verder beluisteren dat je 's ochtends aan de ontbijttafel maar deels kon afspelen.

,

Laten we starten met de conclusie: de klank die uit de Play:1 komt is heel wat volwassener dan je zou verwachten van een speaker van dit formaat. Er is behoorlijk wat detail hoorbaar, maar het zijn vooral de lage frequenties die indruk maken. Je ontsnapt uiteraard niet aan de beperkingen van de kleinere verpakking – zo kan je niet rekenen op een heel genuanceerde laagprestatie. De regels van de fysica kan je niet zomaar buitenspel zetten.

Maar dat gezegd zijnde: met de ogen toe zou je nooit het geproduceerde geluid associëren met een speaker van dit formaat. Het is een gelijkaardige ervaring aan wat we opmerkten bij de bijzondere – daar is die verwijzing weer – Bose Soundlink mini (lees hier de test).

Door het kleine formaat van de Play:1 zou je misschien geneigd zijn om de Play:1 pakweg op je bureau te plaatsen, dicht bij je oren. Maar het is een beter idee om ze wat verder weg te plaatsen, want dan klopt het klankplaatje toch beter en vloeien de mid/hoog beter samen met de bas. In de meeste gevallen gaat naar ons gevoel een aanrader zijn als je meteen twee Play:1’s installeert en ze koppelt als stereopaar – een taakje dat je via de app in vijf seconden geregeld hebt en dat de klank naar een hoger niveau tilt. Met een stereopaar kan je naar ons gevoel zelfs middengrote kamers vrij goed vullen.

We plaatsten de Play:1 naast de Play:3, en eerlijk gezegd: we geven de voorkeur aan de Play:1. De grotere speaker kan luider, laat wat meer detail horen en heeft (een beetje) stereoscheiding, maar mist gewoonweg body. Geef ons dan maar een setje Play:1's.

,

Om eerlijk te zijn: het is moeilijk echte kritiek op de Play:1 te hebben. Het kost 199 euro – wat geen kapitalen zijn – en biedt voor die prijs bijzonder veel. Meer dan je zou verwachten, zelfs, zoveel dat we ons afvragen waarom je meer zou betalen voor een Play:3. Hoewel die laatste krachtiger is, kan ook de Play:1 heel luid zonder vervorming en met heel wat punch in de bas.

Als rears bij een Sonos Playbar zijn de Play:1’s bovendien veel beter geschikt dan Play:3’s. Als je het ons vraagt heeft Sonos hier in de eerste instantie zichzelf beconcurreerd.

Kortom, voor wie twijfelt over het instappen in een multiroom en/of streamingverhaal is een Play:1 een uitstekende manier om er kennis mee te maken. Een mooie voor onder de kerstboom!

Jamie Biesemans

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.