De SC-HTE80 is significant kleiner dan andere soundbases die we recent op de redactie binnenkregen. Hij is bovendien in zilver of zwart beschikbaar, waardoor je hem netjes kan laten integreren met elke televisie.
De hoogte van 6 cm laat toe om de Panasonic-soundbase net voor een typische tv te plaatsen zonder dat het scherm bedekt wordt. De beperkte grootte betekent wel dat je niet elk tv-toestel er op kan plaatsen.
Volgens de fabrikant kan je er tot 30 kg op kwijt. Dat is niet weinig, maar het zal bij bepaalde tv-voeten uitdagend zijn om een tv-toestel stabiel op de beschikbare oppervlakte te plaatsen. Een groot maar subtiel display vooraan maakt het gemakkelijk om instellingen aan te passen.
,
Panasonic is de enige die zijn soundbase uitrust met een HDMI-poort, of toch onder de soundbases die wij ter test kregen. Meer zelfs, er zijn twee van die HDMI-poorten op de achterkant te bespeuren.
Dat is handig, want als je de tv via HDMI met de HTE80 verbindt, kan je gewoon de afstandsbediening van de televisie gebruiken om het volume te regelen. Dat is bij een optische aansluiting niet het geval. Bovendien kan je een bron (zoals een decoder of Blu-ray-speler) aansluiten aan de soundbase, om het aantal kabels dat naar de tv loopt te beperken.
Een bijkomende troef is dat de HTE80 alle surroundformaten op een Blu-ray-schijf afspeelt, al is een soundbase-speaker zoals deze niet in staat om surround in z’n volle glorie weer te geven.
De HTE80 is niet de enige soundbase met ingebouwde Bluetooth, zodat je vanaf je smartphone muziek draadloos kan streamen. De aanwezigheid van NFC is wel wat unieker, maar vooral heel handig.
Maar het is de bijhorende Panasonic-app die echt uit de band springt. Met deze app kan je muziek van DLNA-bronnen doorsturen naar de soundbase, waardoor het apparaat toch een beetje 'smart' wordt.
,
Voor een toestel van deze bescheiden grootte, komen er nog wel heel behoorlijke bassen uit. De twee basreflexpoorten aan de achterkant zullen daar wel mee te maken hebben.
Toen we de HTE80 aanvankelijk uitprobeerden, waren we nogal teleurgesteld over de dunne mid- en hoogweergave. Dat veranderde snel toen we deze Standaard-geluidmodus vervingen door de Stadium- of Cinema-modus, die veel ruimtelijker en indrukwekkender is.
Er zijn nog een reeks andere modi, maar het enige wat je daar nuttig mee kan aanvangen is het elimineren van de lage tonen zodat je dialogen ’s avonds laat nog betrekkelijk luid kan afspelen.
De Music-modus is een aanrader als je streamt over Bluetooth. Maar zoals je zou verwachten van een apparaat dat eigenlijk bedoeld is voor tv-audio, zijn de bassen te onsubtiel voor verfijnde muzieksoorten en heb je niet echt een mooie stereoscheiding. Maar pop, rock en elektronica kan je prima beluisteren met de HTE80, als een soort noodoplossing voor in de woonkamer.
,
Panasonic is er in geslaagd om zijn eigen interpretatie te geven aan het soundbase-concept. De grootste troeven in onze ogen zijn de aanwezigheid van twee HDMI-poorten, de vrij behoorlijke klankweergave en het zeer compacte ontwerp. Al kan dat laatste in sommige situaties eerder een na- dan een voordeel zijn, bijvoorbeeld als de tv wat groter is.