Redactie

Google niet onder indruk van Tarantino

Quentin Tarantino is niet bepaald gelukkig dat het scenario van zijn nieuwste filmproject gelekt is. Hij wil dat alle sporen van het script van het internet verdwijnen, maar Google lijkt niet van plan om de regisseur daarbij helpen.

Tarantino was al behoorlijk ontstemd toen het scenario van de geplande western 'Hateful Eight' online verscheen. Zo boos was hij, dat de regisseur zelfs claimde de verdere ontwikkeling van de film – waarvoor nog geen opnames waren gebeurd – zou staken. Toen even later de website Gawker bij een artikel over de zaak links publiceerde naar het gelekte document, sloegen alle stoppen door. Tarantino gaat nu ook een rechtszaak tegen de site beginnen.

De regisseur stuurde vervolgens ook zogenaamde DMCA-verzoeken naar Google, met het verzoek om webpagina's met verwijzingen naar het script uit de zoekmachine te halen. Zo'n eenzijdige verzoek heeft als doel het vinden van het Hateful Eight-scenario via de Google-zoekmotor onmogelijk (of toch zeer moeilijk) te maken.

Google is niet verplicht om in te gaan op de verzoeken, al ervaren veel Amerikaanse bedrijven ze wel als vrij dwingend. In dit geval lijkt Google echter niet erg gehaast om toe te geven, merkt de technologiesite Ars Technica op. De meeste links die Tarantino verwijderd wil zien, kan je nog vlot terugvinden via de zoekmotor. Dit alles wordt ook bevestigd via Googles Transparantierapport, waarin het bedrijf aangeeft in hoeverre er op specifieke verwijderingsverzoeken gereageerd werd. Maar waarom Google niet of traag reageert, maakt het rapport niet duidelijk. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.