Mobile

Review: Geneva WorldRadio

In een tijdperk dat bol staat van innovatieve vernieuwingen zoals digitale muziek en online muziekdiensten, lijkt er geen plaats meer te zijn voor de populaire wereldontvangertjes van weleer.

Nochtans houden heel wat mensen goede herinneringen over aan deze toestellen, die destijds de deur openden naar een wereld vol nieuwe, exotische (en vaak ook onverstaanbare) omroepen uit elke uithoek van de wereld.

Ze waren lange tijd dan ook dé bron bij uitstek voor wie z’n muzikale horizonten wilde verleggen, voor het internet die rol overnam.

,

Die evolutie is ook Geneva niet ontgaan. Meer nog, ze is het uitgangspunt voor de laatste nieuweling in de stal van de Zwitserse geluids- en designspecialist. Met de WorldRadio wil Geneva immers een moderne invulling geven aan het thema ‘wereldontvanger’.

Dat vertaalt zich in een interessante combinatie van klassieke en moderne features, die de WorldRadio multifunctioneler maken dan je op het eerste zicht zou denken.

Zo is er niet alleen een FM-radio-ontvanger aan boord waarmee je lokale en regionale radiostations kan beluisteren, maar ook een Bluetooth-ontvanger. 

Combineer die laatste feature met een tablet of smartphone – tegenwoordig überhaupt niet meer weg te denken – en je kan de kleine Geneva voorzien van alle radiostations die het wereldwijde web te bieden heeft. Jawel, zelfs wanneer je voorkeur naar Radio Botswana uitgaat.

,

Natuurlijk moet een toestel als de WorldRadio het niet alleen van zijn functionaliteit hebben. Zeker in het geval van Geneva – een merknaam die zo’n beetje synoniem staat voor luxueuze designproducten – is er altijd sprake van een zeker verwachtingspatroon wat de look-and-feel betreft.

Gelukkig stelt de WorldRadio niet teleur op dat vlak. Integendeel, dit moet zowat hét meest sexy toestelletje zijn dat hier in maanden voorbijgekomen is.

Niet alleen heeft de kleine WorldRadio – hij meet 30 bij 17 bij 6,5 centimeter – precies de juiste proporties, hij vindt ook een meer dan geslaagde balans tussen strakke lijnen en wulpse rondingen. Het is dan ook bepaald geen straf om naar dit radiootje te kijken.
 

Ook de fraaie metaalglanslak (beschikbaar in zwart, zilver en rood) is om duimen en vingers bij af te likken, terwijl de metalen draaiknoppen op beide flanken een leuk knipoogje zijn naar de klassieke radio’s van weleer.

Net als bij die toestellen zit er overigens ook een uitklapbaar, metalen handvat op de Geneva en een stevige antenne, die onzichtbaar in het toestel verdwijnt wanneer hij niet in gebruik is.

Onderaan de WorldRadio zit ook nog een dikke rubberen strip. Die houdt het toestel niet alleen op zijn plaats op een gladde ondergrond, maar dient ook als afdichting voor het batterijvak waarin een uitneembare Li-Po-accu zit.

Die bezorgt de WorldRadio zo’n vijf uur speelduur weg van het stopcontact. Geef je het toestel toch een vast plaatsje of wil je de accu even opladen, dan volstaat het om de meegeleverde netstroomadapter aan te sluiten.

,

Wie snel z’n weg kwijtraakt bij een nieuw toestel, kan bij de WorldRadio op beide oren slapen: de bediening is een fluitje van een cent; je kan het toestel zelfs spelenderwijs verkennen.

Het toestel aanzetten doe je door de draaiknop op de linkerzijde even in te drukken. Meteen daarna licht het centrale LCD-display op, een kleurenschermpje dat er prima uitziet. Bovendien zorgt de combinatie van witte tekst op een zwarte achtergrond voor een goede leesbaarheid.

De aanduiding van de FM-afstemming vinden we ronduit geweldig: onderaan wordt een ouderwets balkje weergegeven waarop een rode markering de frequentie aanduidt, terwijl daarboven de FM-frequentie nog eens in duidelijke cijfers herhaald wordt – eventueel bijgestaan door RDS-informatie die de zender uitstuurt.
 

Naar nieuwe zenders zoeken kan door aan de rechter draaiknop te draaien, maar de Geneva ook kan ook zelf naar zenders laten zoeken. Het volume bedienen doe je dan weer met de linker draaiknop. Kinderlijk eenvoudig allemaal.

In de zwarte vlakken naast het display – het schermpje neemt niet de hele uitsparing in beslag – lichten ook nog zes rode icoontjes op, drie aan iedere kant. Door een icoon aan te raken activeer je de functie.

Je krijgt daarbij keuze uit Bluetooth, FM-radio en de lijningang (op minijack), aangevuld met een klok, alarmfunctie en equalizer. Die laatste laat toe om de bas- en treble-instelling aan te passen, al lijkt de invloed daarvan eerder beperkt in de praktijk.

,

Wanneer we de WorldRadio voor het eerst in actie horen, wordt al snel duidelijk dat de tijd ook op klankmatig vlak niet heeft stilgestaan. In tegenstelling tot het schrille geluid van de radio’s van weleer, slaagt Geneva er in om een opvallend volwassen geluid uit de WorldRadio te halen.

Met name in het laag presteert deze Geneva echt een stuk beter dan je zou verwachten van een toestel met een enkele 3-inch driver en een bescheiden kastvolume er omheen, en dat onafhankelijk van het volume.

Daardoor heeft muziek steeds voldoende body om van een degelijke weergave te spreken, iets waar de geavanceerde aansturing van het kleine drivertje natuurlijk ook voor iets tussen zit.

Zo gebruikt Geneva onder meer een eigen algoritme voor de audioprocessing en een dynamische loudnessfunctie. Dat verklaart meteen ook waarom de WorldRadio geen boombox wordt wanneer je het volume verder opschroeft, een duidelijk pluspunt.

Eveneens opvallend is dat het geluid naar de warme, meegaande kant neigt –zowel via de Bluetooth-verbinding en lijningang (waarvoor de WorldRadio ‘digitale’ versterking gebruikt) als bij FM-radio (waar een analoge versterker voor het geluid zorgt).

Onvolkomenheden in low-res onlinestreams die we via Bluetooth (A2DP) naar de Geneva sturen, klinken bijvoorbeeld een stuk minder storend dan verwacht. Kortom, het blijft allemaal erg genietbaar.

Bovendien blijkt de radio-ontvangst ook prima te scoren. De oudere FM-radio die thuis in de keuken staat weet de Antwerpse (cult)zender Radio Minerva bijvoorbeeld amper te ontvangen, maar met de WorldRadio lukt dat prima na wat spielerei met de antenne.

En ook hier valt er weer bitter weinig aan te merken op het geluid dat we horen, het formaat en concept van dit toestel in acht genomen. Het blijft gewoon fijn luisteren naar deze kleine blikvanger.

,

Dat de Geneva WorldRadio op heel wat bijval kan rekenen wel duidelijk. Het is dan ook een sterk totaalpakket, dat zowel design- als muziekliefhebbers zal aanspreken. 

De mooie vormgeving en afwerking is gesneden koek voor die eerste groep, terwijl het verrassend lekkere geluid en de extra mogelijkheden de audio- en gadgetliefhebbers beslist moeten kunnen overtuigen.

We vinden de Geneva WorldRadio dan ook een absolute aanrader voor wie een radiootje zoekt voor de werkkamer, slaapkamer of keuken. Toegegeven, de prijs is niet van de poes maar je krijgt er wel een toestelletje met een onderscheidend karakter voor terug.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.