De iTunes Store wordt de eerste internetwinkel die muziek van platenlabel EMI zonder beveiliging mag verkopen. Knap is dat DRM-loze muziekbestanden van veel betere kwaliteit zijn dan de beveiligde. Aan de onbeveiligde liedjes hangt wel een iets hoger prijskaartje.
De aankondiging is niet helemaal een verrassing, maar zal wellicht op de goedkeuring kunnen rekenen van talloze muziekminnende consumenten. Er werd al langer gespeculeerd dat EMI digitale muziek zou aanbieden zonder beveiliging. Eind vorig jaar experimenteerde de platenfirma zelfs met de distributie van onbeveiligde liedjes van Norah Jones en Lily Allen.
De deal met Apple is niet exclusief. Ook andere online winkels mogen onbeveiligde muziek van EMI verdelen. De iTunes Store is gewoon de eerste. Dat is een serieuze opsteker voor Apple-baas Steve Jobs. Nog onlangs schreef hij een open brief waarin hij pleitte voor de afschaffing van DRM op muziek. Dat werd toen gezien als een reactie op onderzoeken in verschillende Europese landen naar het zakenmodel achter de iTunes Store.
EMI zal de onbeveiligde liedjes in AAC-, WMA- of mp3-formaat beschikbaar stellen, maar het zal van de verkoper afhangen welke formaten effectief beschikbaar zijn. De iTunes Store zal bijvoorbeeld enkel AAC-bestanden te koop aanbieden.
De kostprijs van een onbeveiligd muziekbestand bedraagt 1,29 euro. Dat is dertig eurocent meer dan liedjes mét DRM. Wie in het verleden beveiligde muziek van EMI aanschafte, kan die ‘omruilen’ tegen onbeveiligde bestanden, à ratio van 0,30 euro per bestand.
Een uitzondering op de regel ‘DRM goedkoop, onbeveiligd duurder’ wordt het aankopen van een volledig album. Dat draagt altijd dezelfde prijs, ongeacht of er beveiliging aanwezig is of niet.
Goed nieuws is dat de onbeveiligde bestanden van heel hoge kwaliteit zijn: 256 Kbps. Hoewel niet op niveau van een muziek-cd, is dat toch stukken beter dan 128 Kbps van met DRM-beveiligde liedjes.
iPod
De aankondiging van EMI knipt ook de sterke band tussen de iTunes Store en de iPod door. Door het verdwijnen van DRM wordt het heel wat gemakkelijker om aangekochte iTunes-muziek op muziekspelers van andere merken te plaatsen. Beveiligde iTunes-liedjes waren immers enkel af te spelen op Apples muziekspeler – een feit waarvoor Apple wel vaker bekritiseerd werd.
Vandaar ook de open brief die Jobs eerder op het jaar schreef: de Apple-topman wilde daarmee duidelijk maken dat niet zijn bedrijf, maar de platenfirma’s verantwoordelijk waren voor DRM op iTunes-liedjes.