Geluid

Test: KEF Muo

High-end liefhebbers zullen in de Muo iets vertrouwd bespeuren. De naam maar ook het patroon van de roostergaatjes refereert aan KEF’s legendarische Muon, een gigantische luidspreker in glanzend chroom en met een zandlopervorm.

De Muon is zeer exclusief: elk jaar worden er maar een honderdtal paren gebouwd, wat nog verrassend veel is als je het prijskaartje bekijkt. Want wil je een paar Muons, dan moet je – hou je vast – circa 160.000 euro aan Mr. KEF overhandigen.

Op de officiële foto’s van de Muon zie je vaak een baardige man in het wit staan. Geen toevallige figurant is dat, wel designer Ross Lovegrove. Hij tekende ook de Muo, een relatief compacte Bluetooth-speaker dat KEF net op tijd voor de feestdagen op de markt gooit. Met een prijs die ongeveer 460x kleiner is dan voor een set Muons, gelukkig maar.

,

De gigantische Muon-speaker bezit een heel opvallende zandlopervorm. De Muo daarentegen is eerder klassiek rechthoekig, met mooi afgeronde vormen. Toch heb je het gevoel dat ook de kleine Bluetooth-speaker wat neigt naar een zandloper. Dat komt door de plaatsing van de luidsprekergaatjes aan de voorkant. In zandloperpatroon uiteraard, een slimme optische illusie is dat.

De bouwkwaliteit van de Muo is top, al wordt de uitstraling een klein beetje in de steek gelaten door de zijcovers uit kunststof. Maar dat valt pas op als je de speaker echt inspecteert – en goedkoop oogt de Muo zeker niet. Er zijn veel saaie Bluetooth-speakers, maar de Muo is daar zeker niet één van.

De bolle voorkant die helemaal rond de speaker loopt, waardoor het uit één stuk lijkt te bestaan, is uit aluminium. Dat oogt luxe maar is ook goed om vibraties te minimaliseren, zegt KEF. Het komt in elk geval stevig over, al is de Muo niet bijzonder beveiligd tegen schokken of vocht.

In tegenstelling tot de Muon is de Muo in meerdere kleuren beschikbaar. Het kleurenpalet omvat eerder een eerder conservatieve zilver of donkergrijs, maar ook exuberante blauwe en oranje metaalkleuren. Hoewel er geen glanzende chroomeditie is – dat zou pas een hommage aan de Muon geweest! – is er wel een Muo in een knappe champagnekleur.


,

In FWD59 (hier te downloaden) vergeleken we de Muo met de Bose SoundLink Mini II en Onkyo X6, beide eveneens elegante Bluetooth-speakers die goed afgewerkt zijn. Daarbij viel op dat de Muo toch een maatje groter is dan het tweetal, hoewel de KEF nog altijd kleiner blijft dan bijvoorbeeld de Bang & Olufsen Beoplay A2.

Het ik-pak-hem-snel-mee-gevoel van de compacte Bose en Onkyo ontbreekt dus wat, maar het is niet zo dat de Muo overdreven groot is en dus onhandig is om te transporteren.

De grotere vorm heeft ook zijn voordelen. Er is plaats voor een grotere batterij bijvoorbeeld, waardoor de Muo 12 uur muziek (reëel) levert. Opladen gebeurt via een micro-USB-kabel, zodat je hem van stroom kan voorzien met dezelfde lader als je telefoon. Handig, moet je minder kabels en zo meenemen op vakantie.

Via de 3,5 mm jack-ingang kan je trouwens ook een muziekspeler met een (helaas, niet meegeleverd) kabeltje aansluiten.

,

KEF staat bekend voor zijn Uni-Q-driver, een coaxiale driver-array die in het midden een tweeter bevat ingebed in een middenfrequentie-driver. Eén groot voordeel: het geluid lijkt uit één punt te komen, wat een accurate luisterervaring geeft in de sweetspot. Iets dat lastiger te bekomen is als je met aparte tweeters en drivers werkt.

Of dat probleem zich stelt bij een compacte Bluetooth-speaker waarbij de drivers sowieso heel dicht bij elkaar liggen, is een interessante vraag. Toch is het best bijzonder dat KEF bij de Muo er in geslaagd is om een kleine Uni-Q-driver te bouwen. Er zitten er zo twee in de speaker, met in het midden een forse basradiator.

Het resultaat is toch wel merkbaar: de Muo klinkt heel krachtig, met stevig bassen lichtjes vet zijn, maar tegelijkertijd komt er ook heel wat detail uit deze speaker. En je hebt inderdaad het gevoel dat het geluid uit één punt komt. Bij sommige goedkopere speakers is die coherentie zeer ver te zoeken.

Toen ik bijvoorbeeld  ‘Go’ van Chemical Brothers draaide, had ik even schrik dat de Muo zou gaan vliegen. Uiteraard zijn de bassen niet heel verfijnd, maar ze hebben wel verdomd veel energie. Als je ergens buiten naar muziek wil luisteren, dan zal de Muo je niet teleurstellen.

,

De elegante vorm, goede autonomie en stijlvolle kleuropties maken de Muo een niet te missen kandidaat als je op zoek bent naar een premium-Bluetoothspeaker.

Het grotere formaat kan een nadeel zijn, maar je krijgt er ook iets voor terug: een krachtig geluid dat alles behalve dunnetjes klinkt, maar wel bol staat van detail.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.