Mobile

Review: Samsung Galaxy Note 3

De Note 3 brengt dus geen radicale koersverandering, maar dat is niet nodig. De eerste Note en de Note 2 waren wat ons betreft zeer goede toestellen, als je maar bereid bent om een groot apparaat mee te zeulen. Daar zijn voor- en nadelen aan verbonden, dat moeten we niet uitleggen.

Er dus geen grote veranderingen ten opzichte van zijn voorganger. De Note 3 is iets sneller en naar ons gevoel mooier afgewerkt, al blijft het helemaal trouw aan de Samsung-designfilosofie. En niet iedereen zal vallen voor de afwerking van de achter achterkant, een soort plastieken simulatie van leer – incluis namaakstiksel!

Het apparaat voelt wel heel stevig aan en de metalen rand rondom zal de Note 3 ook extra beschermen bij een valpartij. Het steekt aan de voorkant zelfs wat hoger uit, waardoor het scherm iets verzonken is en wellicht minder snel beschadigd raakt.

,

Samsung heeft zijn eigen TouchWiz-verflaag over Android gelegd, zoals bij toestellen als de S3 en S4. TouchWiz is op z’n minst gezegd kleurrijk, maar door het gebruik van grote lettertypes ook heel leesbaar. Opvallend is dat Touchwiz – misschien wel door zijn uitgesproken kleurpalet, die op het AMOLED-scherm zeer fel overkomt – zijn fans en haters heeft.

En ondanks het kleurenspel is de TouchWiz-interface toch ook heel wat gebruikersvriendelijker dan vroeger. Alle iconen en tekst toont vrij groot, handig voor wie wat minder goed ziet. Het snelmenu dat je verkrijgt door naar beneden te vegen, is ook helder en to the point. Heel wat anders dan de kakofonie van het snelmenu bij de LG G2 bijvoorbeeld (lees hier de test).

Hier en daar hoor je wel eens zeggen dat de TouchWiz-interface de boel vertraagt, maar tijdens onze tests bespeurden we geen enkele hapering. Dat zou me ook verbazen, want met de hardware van de Note 3 is niets mis. Naargelang welke editie je in handen krijgt, heeft de Note 3 een snelle 2,3 GHz Krait 400 quadcore-processor aan boord of twee trager geklokte quadcore-chips. We hebben de N9005 getest, de versie met de Krait-processor.

Een grote troef van een phablet is dat je er een grote batterij in kan steken. Ok, het grotere scherm verbruikt op zijn beurt ook meer, maar toch eindig je bij de Note 3 met een apparaat dat behoorlijk lang werkt op één batterijlading. Twee dagen gebruik is haalbaar – en dat kunnen we niet van al te veel smartphones zeggen.

De Super AMOLED-scherm is zoals gezegd heel kleurrijk en levendig. Het toont een Full HD-resolutie, wat op een scherm van 5,7 inch diameter neerkomt op 386 ppi. Dat is minder dan een aantal kleinere topmodellen die we recent testen, maar naar ons gevoel nog ruim voldoende om een perfecte weergave te garanderen.

,

Samsung propt de Note 3 helemaal vol eigen apps, waaronder een paar heel interessante. WatchOn bijvoorbeeld, dat op basis van een miniprofiel en het aanbod van je lokale tv-dienst uitzendingen suggereert – een beetje zoals de S-recommendation-dienst op de recenste smart tv’s van Samsung. Je kan zelfs vanuit deze app rechtstreeks de tv en decoder bedienen, ongeacht welk merk. De Note 3 heeft immers een infraroodzender aan boord. WatchOn ondersteunt ook Belgische en Nederlandse tv-aanbieders.

Door de grootte van het scherm is de Note 3 zelf een aardig toestel om media op te consumeren. Een film uitkijken kan probleemloos – al is een stand door het gewicht aan te raden voor langere sessies. Ook een game spelen is best leuk op de Note 3. Een mooie bonus van het grote formaat is dat de luidspreker best wel goed is – voor een smartphone.

Samsung biedt zeer goede ondersteuning voor DLNA-bronnen in z'n media-apps, zowel voor muziek als films. Klein minpuntje: je kan niet altijd navigeren op basis van mappen, je krijgt enkel een lijst van mediabestanden geserveerd. Maar de Note 3 kan wel bijzonder veel bestandsformaten aan, incluis MKV's van Blu-ray-rips. De Note 3 ondersteunt ook hoge resolutie-audio, en lust FLAC's en WAV's tot 192 KHz en 24 bit.

,

Uithangbord is ook de meegeleverde pen, die door verschillende apps ondersteund wordt. 

,

De Note 3 is niet enkel door zijn grootte een buitenbeen. Meer zelfs, ondertussen zijn er nog voldoende andere phablets te vinden, en vaak ook aan een lagere prijs. Het unieke is er wel wat vanaf, al blijft Samsung toch wel de referentie voor een toestel van deze klasse.

De toevoeging van het pennetje en bijhorende apps zetten de Note 3 nog meer apart. Maar die pen zie ik niet veel mensen gebruiken – verbeter me gerust als je niet akkoord bent. Maar het is wel een prima apparaat om onderweg media en games te verorberen.

De Samsung Note 3 is bovenal een zeer snelle Android-smartphone met een groot en prachtig scherm dat uitermate geschikt is voor mediaconsumptie. Het grootste minpunt? De (advies)prijs. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.