Beeld

Review: Marmitek MegaView 80

Een videosignaal naar een andere ruimte brengen is niet altijd zo evident. In het beste geval is het gewoon een kwestie van een gaatje door een muur, maar vaker is de afstand tussen bron en bestemming groot. Of zijn er estethische reden om niet de klopboor boven te halen. Bovendien zijn HDMI-kabels in lengte beperkt; naargelang de constructie kan je maximaal zonder verlies een vijftiental meter overbruggen.

Tegelijkertijd lijkt de vraag naar video overal in het huis groter worden. Zo zien we op de redactie steeds vaker AV-receivers opduiken met een tweede videozone. Maar hoe bevoorraad je die met een videosignaal?

,

Marmitek presenteert met de MegaView 80 een interessante oplossing. En gemakkelijk te gebruiken, want veel aansluit- of configureerwerk komt er niet aan te pas. Enige vereiste is dat er een netwerkkabel loopt tussen bron en bestemming. Gegeven dat steeds meer mensen in (nieuwbouw)huizen een CAT5- of CAT6-netwerk voorzien, is dat niet zo'n probleem.

De MegaView 80 bestaat uit twee kastjes (10 x 6 x 2,5 cm) die je beide via een netwerkkabel aan het netwerk hangt. Een doosje werkt als 'zender' en koppel je via een HDMI-kabel aan een videobron. Een Blu-rayspeler bijvoorbeeld, of een decoder van digitale televisie of een tweede zone-uitgang op een AV-receiver. Het andere MegaView 80-kastje heeft een HDMI-uitgang en wordt dus gekoppeld aan de tv of projector in de tweede ruimte.

Kortom, de Megaview-zender haalt het videosignaal binnen en zet het om naar een digitaal signaal dat over een netwerkkabel kan gestuurd worden. De 'ontvanger' neemt dit signaal en stuurt het via HDMI naar buiten. Eenvoudiger kan niet.

Volgens de specificaties van de MegaView 80 kan je op deze wijze Full HD video streamen over een afstand van 100 meter, bij het gebruik van een CAT 5e- of 6-kabel. De maximale doorvoer is 2,25 Gbps, wat min of meer net genoeg is voor 1.080p50.

,

Het interessante aan de MegaView 80 is dat je er geen toegewijde netwerkkabel voor moet trekken. Volgens de fabrikant zou het ook werken op een bestaande netwerk dat ook pakweg wordt gebruikt voor internettoegang aan computers te verschaffen.

We gaan voor een realistische test. De zender koppelen we aan een bron in de woonkamer (in dit geval een Apple TV). De netwerkkabel vertrekt van daar naar een eerste switch, dan naar de centrale router in de kelder (een afstand van een achttal meter), om dan met een netwerkkabel van circa 20 meter naar de derde verdieping te gaan. Daar arriveert de kabel in een kantoor in een tweede switch, waaruit een netwerkkabel naar de MegaView 80-ontvanger vertrekt. Die hangt dan weer aan een Sony-televisie.

Het handige aan het gebruikmaken van een Apple TV is dat je het kan bedienen via een app. Aangezien je dan via WiFi werkt, kan je zelfs op een andere verdieping de Apple TV aansturen. 

Over de resultaten kunnen we kort zijn: de MegaView 80 doet precies wat beloofd werd. Heel af en toe lijkt er een frame te ontbreken, maar heel storend is het niet. Bij wijze van test starten we een stevige download tegen een snelheid van 800-900 Kbyte/s op een pc die op hetzelfde netwerk hangt, en dan zijn er nog wat meer haperingen. Maar dan lijkt ons niet meer dan logisch. 

 

 

,

De MegaView 80 biedt een elegante oplossing voor een lastig probleem, zonder al te veel nadelen. Het opent zelfs perspectieven om bijvoorbeeld bronnen helemaal uit het zicht in een technische ruimte te plaatsen en zo de woonkamer vrij te houden van een hoop AV-materiaal. 

De beste prestaties ga je halen als je een netwerkkabel exclusief voor deze toepassing gebruikt, maar over een bestaand netwerk werkt het ook prima. Probeer dan het andere netwerkverkeer tijdens het kijken te beperken. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.