Mobile

Noise-cancelling in zakformaat bij Bose

Bose heeft zijn zinnen gezet op de markt van draagbare luidsprekers en hoofdtelefoons, maar wil niet de dertiende oplossing in het dozijn aanbieden. Zowel op het vlak van draagbare Bluetooth-luidsprekers als in het segment van de in-ear hoofdtelefoons komt het merk dan ook met opvallende oplossingen.

,

Een tweetal jaar na de introductie van haar eerste SoundLlink-oplossing komt nu de SoundLink Mini uit de Bose-mouw. Zoals de naam doet vermoeden gaat het over een kleiner formaat van de eerder vernoemede Bluetooth-luidspreker.

De Mini past in een (grote) handpalm: hij meet 5 bij 18 bij 5 centimeter en is amper 680 gram zwaar – zowat het gewicht van een tablet. De speakerunit beschikt over een tweetal transducers en evenveel passieve radiatoren. Die laatste zorgen voor een indrukwekkend laag, rekening houdend met de beperkte afmetingen van het apparaat – geheel naar Bose-traditie dus. De helderheid in het mid en hoog zijn twee andere opvallende eigenschappen. 

Bose claimt een autonomie van 7 uur op één laadbeurt. Daarna moet de luidspreker opnieuw opgeladen worden in het bijgeleverde laadstation. Als accessoices noteren we enkele kleurencovers en een tasje. 

De afwerking van het geheel staat op erg hoog niveau. Denk aan geanodiseerd aluminum voor het bodywork en een rubberen voet aan de onderzijde. 

Dat in acht genomen is de vraagprijs van 199,95 euro niet overdreven. De SoundLink Mini komt medio juli op de markt.


,

Verrassender is de lancering van de QC20 noise-cancelling hoofdtelefoon. Bose heeft een reputatie te verdedigen op het vlak van noise-cancelling hoofdtelefoons met de QuietComfort-reeks, waarin tot nu toe alleen on-ear en over-ear modellen zaten. Dat het merk zich waagt aan een in-ear oplossing mag dus toch een kleine verrassing worden genoemd.

Een in-ear hoofdtelefoon van noise-cancelling technologie voorzien is trouwens geen geringe opgave. Technisch is het bijvoorbeeld al een hele uitdaging om een set microfoons in te bouwen in zo'n kleinood. Componenten zoals een DSP en equalizer krijgen bij deze Bose zelfs een plaatsje in een aparte unit op de kabel. Op die manier slaagde Bose erin om alle elementen die nodig zijn voor actieve noise-cancelling in de in-ear hoofdtelefoon te integreren, en het resultaat mag beslist gehoord worden.

We werden in een testruimte getrakteerd op onaangenaam omgevingsgeluid van 85 tot meer dan 100 dB terwijl we de QC20's in- en uitschakelden. Het resultaat op het vlak van lawaai-onderdrukking was ronduit indrukwekkend. De geluidsweergave was naar goede Bose-traditie best volwassen te noemen, met een geprononceerd laag en een relatief uitgebalanceerd mid en hoog.

Bose claimt overigens een autonomie van 17 uur voor de elektronische unit die bij het toestel hoort – hou rekening met de grootte van een aansteker.

Uniek aan dit Bose-concept is de Aware-modus die hogere stemfrequenties doorlaat en lagere 'ruisfrequenties' nog steeds wegfiltert. In de praktijk betekent dit dat je wel gesprekken kan volgen, maar omgevingsgeluid (bijvoorbeeld van verkeer) volledig kan wegfilteren.

Met het oog op het draagcomfort kiest Bose voor een oplossing waarbij de oortjes niet in de hoorgang worden geduwd, maar ertegenaan worden gehouden met een rubberen klemmetje. Dat draai je als het ware vast aan je oorschelp, waardoor de buds netjes op hun plaats blijven. Doordat je de in-ears niet echt in je gehoorgang stopt, moet het draagcomfort op langere termijn hoger liggen. Dat laatste kunnen we niet bevestigen omdat de testtijd daarvoor te kort was, maar over de efficiëntie van de noise-cancelling en de kwaliteit van de geluidsweergave kunnen we kort zijn: indrukwekkend.

Dat kan ook gezegd worden van de adviesprijs, die 299,95 zal bedragen. De QC20 wordt later deze zomer in de winkel verwacht.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.