Redactie

Californication

In de Verenigde Staten is ondertussen seizoen zes van Californication alweer afgelopen, en het moet gezegd: de reeks heeft zijn beste tijd gehad. Welke was dat dan wel? Deze hier: seizoen drie, waarin bedenker Tom Kapinos zijne Hank-ness als interim-professor literatuur loslaat op een universiteit. O help!

Voor de rest verandert er niet veel ten opzichte van de twee vorige jaargangen. Hank Moody (David Duchovny), een gescheiden romanschrijver op zijn retour, kampt nog steeds met Weltschmerz. Hij verhuisde enkele jaren voor de breuk tegen zijn zin met zijn vrouw van New York naar Los Angeles, vecht tegen zelfdestructie, sociale uitsluiting, en vervreemding van zijn zestienjarige dochter, voor wiens opvoeding hij ineens alleen moet instaan nu zijn ex – o ironie – terug naar New York is verhuisd.

Californication was een verrassende hit voor de Amerikaanse betaalzender Showtime. Gniffel- en schatermomenten volgen elkaar op, en als vrouwlief meekijkt kan ze er meestal niet om lachen. Californication is Sex and the City maar dan voor venten. De humor is geestig, gevat, cynisch en bijwijlen zelfs intelligent, maar soms wordt er ook ongegeneerd een duik genomen naar (hoewel eerder parodiërend) male chauvinism.

Acteur David Duchovny is erg sterk in het vertolken van losers (Mulder in The X-Files was er tenslotte ook één) en dat wordt ook in dit derde seizoen van Californication ordentelijk uitgespeeld.

O ja: dit is inmiddels een herhaling, en loopt dàgelijks. We geven het maar mee.

Woensdag 5 juni op Acht om 23u25

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.