Deze middenklasser van LG onderscheidt zich van de concurrentie door zijn witte kader. Nu ja, er is nauwelijks een kader te bespeuren. Het gaat eerder om een dunne, wit gelakte metalen strip die het volledige scherm omlijst. Enkel onderaan is er een strip in geborsteld metaal zichtbaar met het LG-logo. Ook de voet gebruikt een combinatie van geborsteld metaal en witte lak. Een vrij unieke look, met andere woorden, die aangevuld wordt door de twee witte remotes.
De selectie aansluitingen van de LG komt bijzonder sterk voor de dag. De aansluitingen staan allemaal naar onder en naar opzij gericht, wat wandmontage vergemakkelijkt. Helaas staan de vier HDMI-aansluitingen erg dicht bij de rand. Wie meer dan twee HDMI-aansluitingenwil gebruiken zal al moeten opletten dat de kabels niet naast het toestel zichtbaar .
In de lijst extra’s vinden we ook WiDi terug (Wireless Display). Wie beschikt over een laptop met een recente Intel CPU/chipset kan zijn scherm daarmee draadloos op de tv laten verschijnen. Dat gaat met erg weinig vertraging, zodat het zelfs een mogelijke oplossing is voor wat occasioneel gameplezier. Vooral het gemak waarmee je de verbinding tot stand brengt en de uitstekende beeldkwaliteit zijn een echte meerwaarde van WiDi.
LG staat al geruime tijd met stip genoteerd als het om gebruiksgemak gaat. De menu’s zijn vlot en erg overzichtelijk. De ingebouwde handleiding zet je op weg om de belangrijkste functies te gebruiken.
Op het Home-scherm vind je alle contentbronnen van de televisie terug. En in het ‘My Apps’-lint onderaan kan je zelf bepalen welke bronnen of functies verschijnen. De witte remote heeft een degelijke lay-out, maar oogt wat goedkoop. Of je hem veel zal gebruiken is maar de vraag.
De bijgeleverde Magic Remote is immers een schoolvoorbeeld van handigheid. Door eenvoudig naar het scherm te wijzen kan je een cursor op het scherm besturen en daarmee door alle menu’s navigeren. De Magic Remote is gevoelig maar erg nauwkeurig, zodat je moeiteloos alles bestuurt.
,
De beeldverwerking van de LG 42LM669S is bijzonder goed. De televisie herkent snel en probleemloos film- en videomateriaal en geeft beide haarscherp weer. Ook de scaling is uitstekend, dus ook SD-content zoals dvd’s ziet er prima uit.
Automatisch ruisonderdrukking ontbreekt, maar wie die instelling in de minimale stand zet krijgt al vrij goede resultaten te zien, toch wat willekeurige ruis betreft. Met compressieartefacten heeft de televisie iets meer problemen. Zwaar gecomprimeerde bronnen geven duidelijk minder goede resultaten.
De kleurweergave van de LG is behoorlijk. Enkel rood is iets te helder en neigt wat naar oranje, maar afgezien daarvan zien de beelden er erg natuurlijk uit. De grijsschaal heeft geen storende tintverschillen, maar is iets te koel. Al bij al uitstekende resultaten.
Iets minder goed is de zwartwaarde. Het toestel kan dat minpunt compenseren door de achtergrondverlichting te dimmen, maar het contrast blijft beperkt. In een donkere kamer is dat duidelijk zichtbaar.
Bovendien is de kijkhoek ook redelijk beperkt: al heel snel gaat er nog meer contrast verloren en daardoor vooral ook zwartdetail. Die problemen zijn gelukkig niet erg duidelijk zichtbaar bij heldere beelden. De uniformiteit is vrij goed, maar ook dit toestel heeft een heldere vlek centraal in het scherm.
Bewegingsscherpte is de achilleshiel van deze LG: op dit terrein moet de LM669S het meeste terrein prijsgeven. TruMotion werkt eigenlijk enkel op het vloeiend maken van panbeelden. Daar slaagt de televisie overigens erg goed in, zonder overbodige artefacten te introduceren.
Het maximale detail uit een snel bewegende scène halen blijkt echter onmogelijk. Bewegende voorwerpen hebben een vrij duidelijke dubbele of wazige rand, die in sommige gevallen zichtbaar blauw getint is. Die dubbele rand krijgen we niet weggewerkt. Opvallend detail: de standaardinstelling van TruMotion is ‘Clear Plus’. Zodra je die wijzigt is ze niet meer zichtbaar in het menu, tenzij je de beeldinstellingen volledig reset. Vermoedelijk een interfacefout die via firmware gecorrigeerd moet worden.
Net als de modellen hogerop in het LG-gamma wordt de LM669 geleverd met vier passieve brillen en een clip- on voor brildragers. Het resultaat in 3D ziet er uitstekend uit, zolang je de tv maar op ooghoogte opstelt om crosstalk te vermijden.
,
De LM669 is perfect uitgerust voor digitale televisie met een zeer volledige selectie tuners en de mogelijkheid om een harde schijf via USB aan te sluiten, waarmee je digitale televisie opneemt of timeshift. WiDi (Wireless Display) is – zoals eerder vermeld – bovendien een uitstekende optie om een laptop op de televisie aan te sluiten.
De USB-mediaspeler kan met bijna al onze testen overweg. Via DLNA ben je voor ondertitels aangewezen op interne ondertitels bij mkv-bestanden, maar afgezien daarvan is ook de DLNA-speler erg capabel. Bijzonder handig is de ingebouwde Plex-client (www.plexapp.com), waarover je meer leest in de workshop in FWD44.
Installeer de Plex-server op je pc en wijs hem waar al je films staan. De server gaat dan op het internet op zoek naar alle informatie van die film, een cover en mooie achtergronden.
Op de LG blader je dan door een perfect georganiseerde mediabibliotheek. Bekijk de korte inhoud en acteurs van de film, blader door de collectie per genre, regisseur, jaar of acteur. Ook ideaal overigens voor tv-reeksen en muziek.
En dan is er de internetcontent. In de ‘Premium apps’ vind je video-on-demand (Videoland), maar ook andere videocontent zoals onder andere Redbull Tv, Museum Purescreen HD, iConcerts, en YouTube. Met vTuner en Aupeo heb je altijd muziek voorhanden. Maar ook lokaal nieuws zoals de apps voor Het Laatste Nieuws en De Morgen zijn beschikbaar.
3D World biedt allerlei gratis 3D-content. En in LG apps vind je tenslotte nog een hele reeks kleinere apps terug. Kijk bijvoorbeeld eens naar SnagFilms, zeker een bezoekje waard.
,
Voor een 42-inch toestel is de prijs van deze 42LM669S erg goed, en de LG levert ook heel wat functionaliteit. Enkel het matige contrast moet je voor lief nemen.