Mobile

Review: Bose SIE2i

Hoewel Bose bij het grote publiek nog het meest bekendheid geniet om zijn piepkleine, woonkamervriendelijke luidsprekers, zijn ook hoofdtelefoons al lang geen nieuw gegeven meer voor de Amerikaanse fabrikant.

Na de introductie van de succesvolle IE2 en MIE2 in-ear hoofdtelefoons, acht Bose de tijd nu rijp voor een nieuwe variant: de SIE2. In tegenstelling tot de andere modellen, gaat het hier om een hoofdtelefoon die specifiek mikt op sportievelingen die hun work-out willen voorzien van opzwepende muziek.

Om de set daar ook echt geschikt voor te maken, vertrok Bose van de sterke punten van de andere varianten en voegde het een paar handigheidjes toe.

,

Laat ons maar meteen beginnen met het meest herkenbare kenmerk van deze Bose in-ears: de StayHear-adapters. Die naam doelt op de opvallend gevormde opzetstukjes uit siliconenrubber die de uiteindes van beide oortjes zitten, en qua vormgeving een beetje doen denken aan een haaienvin.

Hun functie wordt ook meteen duidelijk gemaakt door die catchy benaming: de oortjes lekker vast in je oorschelpen houden, zonder het draagcomfort negatief te beïnvloeden.

Om die roeping in de praktijk waar te kunnen maken, koos Bose voor een erg zachte en flexibele rubbersoort voor de gebogen opzetstukjes, zodat ze probleemloos de kromming in je oorschelp volgen zonder op specifieke punten voor onaangenaam veel druk te zorgen. Je krijgt daarbij meteen keuze uit drie meegeleverde maten, van S tot L.

Aan de andere kant van elke adapter zit een kleine tube, uitgevoerd in hetzelfde zachte rubber als de StayHear-vinnetjes. Die tubes 'projecteren' het geluid dat uit de oortjes komt je gehoorgang in, net als bij andere in-ear hoofdtelefoons. Het grote verschil is echter dat de stukjes op de Bose SIE2i veel minder diep je gehoorgang in gaan dan bij sets van de concurrentie. Daardoor zorgen ze ook voor een minder 'aanwezig' gevoel wanneer je ze in je oren aanbrengt.

Het zijn geen nieuwe snufjes maar daar hoor je ons niet over klagen. Ze blijken immers nog steeds erg efficiënt hun ding te doen. 


,

De nieuwe SIE2 van Bose is beschikbaar in twee varianten: de gewone SIE2 en de SIE2i. Het verschil tussen beide modellen zit 'm in de ingebouwde microfoon en afstandsbediening van die laatste, waardoor de i-variant ook dienst kan doen als headset voor handsfree bellen. Een extensiekoord om het korte aangehechte kabeltje van de SIE2 te verlengen zit overigens wel gewoon bij beide modellen in de verpakking.

Nieuw is dat Bose in samenwerking met sportmerk Reebok nu ook een speciale sportarmband mee levert waar een telefoon of muziekspeler in past. Leuk om weten is dat je telefoon nog perfect bedienbaar blijft wanneer hij in het tasje zit, aangezien de doorschijnende bovenkant ervan touch-gevoelig is. Heb je een grotere telefoon (zoals onze Samsung Galaxy S2), dan zal je echter niet veel aan het tasje hebben. Door de nauwe pasvorm krijg je een grotere telefoon er simpelweg niet in.

Maar niet alleen het accessoireaanbod is afgestemd op het andere doelpubliek dat Bose wil bereiken met de SIE2 en SIE2i, ook aan de hoofdtelefoon zelf verandere het een en ander. 

Zo zijn de sportuitvoeringen waterbestendig dankzij een slimme constructie waarbij de drivertjes in de in-ears bedekt werden met een hydrofoob doek. Het voordeel aan die constructie is dat ze regen en zweet buiten houdt, maar omgevingsgeluid niet al te hard blokkeert. En dat laatste is dan weer veiliger wanneer je je bijvoorbeeld tussen druk verkeer waagt terwijl je muziek beluistert.

Ook de kleurtjes zijn trouwens nieuw. Zowel de SIE2 als SIE2i kunnen in het gifgroen geleverd worden, maar van de i-variant is er ook een knaloranje versie leverbaar. Maar welke kleur je ook kiest, opvallen zal je sowieso doen…


,

Wanneer we de Bose SIE2i klaarmaken voor ons eerste sportieve uitje – veel meer dan onze tracklijst klaarzetten en de juiste maat StayHear-adapters kiezen houdt dat niet in – bestuderen we de constructie van de SIE2i nog even van nabij. 

Pas dan valt eigenlijk op hoeveel kleine, goed uitgekiende details je opmerkt aan deze set. Zo is de remote/microfoon bijvoorbeeld aangebracht ter hoogte van de T-splitsing van de kabel. Aangezien dit vaak een zwak punt blijkt te zijn in de kabel – het wordt blootgesteld aan nogal wat gebruiksstress – doet de remote daardoor eigenlijk meteen ook dienst als kabelbeschermer, wat voorkomt dat de draad snel splitst of opkrult.

Ook het clipje om de kabel vast te zetten op een t-shirt of jack is trouwens een handige toevoeging, net als bij de IE2 en MIE2 trouwens.

Toegegeven, het zijn geen wereldschokkende zaken, maar ze geven tenminste aan dat er nagedacht is over dit concept.

,

Maar genoeg gestaar en gemijmer: tijd om muziek te beluisteren en meteen wat lichaamsbeweging te nemen! 

Het eerste kwartiertje van onze wandel/looptocht hebben we een aantal tracks uit 'Felt Mountain' van Goldfrapp klaar staan, een mooie gelegenheid om de Bose eens in actie te horen met elektronische muziek. En dat bevalt best: we krijgen een energieke, heldere klank te horen waarin met name de hoge tonen lekker fel doorkomen, zonder dat het meteen vermoeiend wordt. 

Opvallend is ook dat de luisterervaring een stuk minder claustrofobisch aanvoelt dan we van klassieke in-ears gewend zijn – het soms nogal beklemmende gevoel dat je overhoudt aan hermetisch afgesloten oren blijft geheel achterwege. Daardoor merk je trouwens ook een stuk beter wat zich om je heen afspeelt, en dat is zeker niet onprettig wanneer je bijvoorbeeld een rondje gaat lopen in een drukke stedelijke omgeving.

Een bijkomend voordeel is dat je meteen ook gespaard blijft van 'microfonie', een effect waarbij externe invloeden – zoals glijgeluiden van de kabel of zelfs je eigen ademhaling – eveneens versterkt lijken te worden door de oortjes. Kortom, een prima keuze wat ons betreft.
 


Ook met de meer algemene klankkarakteristieken zit het trouwens goed: de haast hypnotiserende stem van Alison Goldfrapp lijkt amper 'gekleurd' te worden, er is aardig wat detail hoorbaar en de  lage tonen worden net stevig genoeg weergegeven om het geheel van een basfundament te voorzien. 

Waar het de SIE2i wel aan ontbreekt bij dit soort muziek, is een echte impact in de basweergave. Of met andere woorden: uitgesmeerde klanken die de laagregisters aanspreken komen prima door, maar wie op zoek is naar beukende, pompende bassen – om bijvoorbeeld dance- of dubtracks extra leven in te blazen – komt van een koude kermis thuis. 

Vermoedelijk zit de speciale pasvorm en open constructie van de oortjes daar opnieuw voor iets tussen. Wanneer we met StayHear-adapters van verschillende groottes aan het experimenteren slaan, merken we immers dat de basweergave duidelijk minder gevoelig is aan de pasvorm dan bij normale in-ear-hoofdtelefoons. De pasvorm heeft natuurlijk nog steeds een duidelijk merkbare impact op hoe rijk en hoe strak muziek klinkt, maar het is alvast niet zo extreem als anders.

Wanneer we als afsluiter ook nog een aantal minder basrijke tracks in onze afspeellijst gooien, blijft onze positieve indruk overeind. Met akoestische nummers zoals 'Sun it Rises' van Fleet Foxes horen we opnieuw een eerder heldere klank waarin toch net dat beetje warmte en rijkheid zit dat veel luisteraars aanspreekt. Wel valt het op dat bij hogere volumes de hoogweergave aan de opdringerige kant kan zijn, al raden we sowieso af om in-ear aan orkaanvolumes te gebruiken met het oog op gehoorschade. 

,

Met de SIE2i blijft Bose een eigen weg bewandelen binnen het grote aanbod in-ear (sport)hoofdtelefoons dat je vandaag de dag kan aanschaffen.

De kenmerkende StayHear-stukjes en open constructie zijn nog steeds de hoofdbestanddelen die Bose in-ears onderscheiden van de concurrentie. Niet alleen houden de originele adapters de oortjes prima op hun plaats, ze zorgen ook voor meer comfort. Doordat de oorkanaaltjes minder ver de gehoorgang indringen en de oortjes zelf ook een opening bevatten, is de SIE2i bovendien ook veel minder opdringerig aanwezig dan andere sportieve in-ear sets.

Tel daar nog een resem handige extraatjes bij zoals de headsetfunctionaliteit, het sportarmbandje en de kabelclip, en je hebt een sporthoofdtelefoon die sportievelingen haast op het lijf geschreven is.

Hoe je de klank beoordeelt blijft natuurlijk in grote mate een persoonlijke aangelegenheid. We vermoeden echter dat die bij een grote groep muziekliefhebbers op gejuich onthaald zal worden, met uitzondering van liefhebbers van pompende bassen dan.

Dan rest ons alleen nog het prijskaartje. Voor de SIE2 (zonder remote en microfoon) betaal je 119,95 euro; de door ons getest i-variant neem je voor 149,95 euro mee naar huis. Veel geld, maar gezien het slimme concept en de nuttige accessoires die Bose bij deze sets levert valt er hier natuurlijk wel wat te zeggen voor het premium prijskaartje.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.