Redactie

VR-bril voor PS4 is er in oktober

De langverwachte virtual reality-bril voor de PlayStation 4 zal in oktober wereldwijd beschikbaar zijn, bij ons voor 399 euro. Om de lancering te ondersteunen komen er verschillende games, waaronder een VR-versie van Star Wars: Battlefront. In totaal zouden er al 160 VR-games (of VR-versies van bestaande spellen) onder ontwikkeling zijn.

2016 moet het jaar van Virtual Reality worden, dat bleek ook uit de vele VR-gerelateerde presentaties op beurzen als CES 2016 en MWC afgelopen februari. Dat betekent dat de PS wel een druk strijdveld betreedt in oktober, al is het vooralsnog de eerste VR-bril die met een console samenwerkt. De Oculus Rift en HTC Vive (ontwikkeld met Valve) kosten meer en vereisen pc's met zeer krachtige en prijzige grafische kaarten. VR-brillen als de Gear VR zijn weinig meer dan een gesofistikeerde houder voor een krachtige smartphone, die zowel de rekenkracht, sensors als het beeldscherm levert.

Voor een goede VR-ervaring is veel rekenkracht nodig. Niet enkel moet er in de bril twee beelden worden getoond – één voor elk oog – maar het is ook belangrijk dat het beeld zeer scherp en vloeiend is. Zowel een hoge resolutie als een hoge framerate zijn vereist, of de VR-ervaring is onrealistisch en zelfs misselijkmakend. 

,

Sony is echter overtuigd dat hun PS VR-bril in combinatie met de PlayStation 4 virtual reality aankan. De bril bevat een 5,7 inch OLED-scherm dat een Full HD-resolutie toont aan "tot" 120 frames per seconde. 120 FPS zou voldoende moeten zijn, maar Sony is voorzichtig genoeg om er een "tot" voor te plaatsen. De latentie – dus de vertraging die er zit tussen een hoofdbeweging en het beeld dat volgt – zou beperkt zijn tot 18 ms, verklaarde de PlayStation-bouwer aan The Verge.

De PS VR is overigens niet enkel voor gaming. Er zal ook een Cinematic Mode zijn om films solo te bekijken alsof ze naar een heel groot scherm worden getoond. In deze modus kun je ook 360° video's en foto's bekijken, en video's van Share Play en Live from PlayStation.

De lage kostprijs is wel wat misleidend: naast de PS VR moet je de PlayStation 4 ook uitrusten met de Move-controllers en de PlayStation Camera. Als je die niet in huis hebt, dan kijk je toch tegen een meerkost van circa 100-150 euro. Mogelijk brengt Sony wel bundels aan een lagere prijs die alles bevatten wat je nodig hebt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.