Redactie

nVidia-console met 4K arriveert in Benelux

Vanaf deze week is de nVidia Shield Android TV in onze contreien beschikbaar. Het is een console maar vooral ook een mediaspeler die als enige Ultra HD-video kan afspelen en een Chromecast ingebouwd heeft.

Zoals de naam al aangeeft, draait de Shield-console Android TV, net zoals de televisies van Philips en Sony. In het geval van de nVidia-console gaat het zelfs om Android 6.0, een versie die nog niet zijn weg heeft gevonden naar de meeste Android TV-toestellen. Je kunt dus heel wat Android-apps installeren, al moeten de apps wel goedgekeurd zijn voor installatie op een Android TV-toestel. In het lijstje van media-apps staan namen als Plex, Kodi, YouTube, Twitch en Netflix. 

Uniek aan de Netflix-app is dat je UHD-streams kunt binnenhalen, iets dat tot nu enkel kom met een Netflix-app op een Ultra HD-televisie. De Shield is daarmee een interessante keuze voor mensen die een 4K-projector of een UHD-scherm zonder Netflix in huis hebben. Ultra HD-video is trouwens ook mogelijk via andere apps, zoals YouTube.

,

De Shield – er zijn ook gelijknamige tablets – is niet de eerste console met Android. Zo verscheen in 2013 ook de Ouya, een Android-console die even later een stille dood stierf, en nog andere apparaten. Het grote probleem is vaak dat er wel veel goede Android-games zijn, maar dat die zich niet altijd goed vertalen naar een groot scherm en een aparte controller. De grote gametitels die op de Xbox en PlayStation zo gegeerd zijn, ontbreken meestal.

De oplossing die nVidia aanreikt, is de GeForce NOW-dienst. De dienst streamt games naar de Shield, zodat de console niet meer moet doen dat een videostream te tonen. Dat is minder belastend dan gamegraphics te creëren, zodat de hardware in de Shield niet extreem zwaar moet zijn. Een gelijkaardige dienst is PlayStation Now (dat binnenkort PS3-games naar de PlayStation 4 brengt) en de Gamefly-streaming op Samsung-tv's die we recent testten. GeForce Now is een betalende dienst (de eerste drie maand zijn gratis, daarna 9,99 euro/maand), dat momenteel een vijftigtal games aanbiedt. Daarbij ook de titels uit de Batman- en Lego-series. "Nieuwe AAA-games, zoals The Witcher 3, Resident Evil: Revelations 2 en Mad Max (binnenkort beschikbaar) koop je in de online gamestore en zijn direct te spelen", zegt nVidia nog.

Om alles in goede banen te leiden, voorziet nVidia een Tegra X1-processor met een stevige 256-core Maxwell GPU uitgerust met 3 GB geheugen. Op audiovlak is de Shield ook goed voorzien, met de mogelijkheid om 24-bit/192 kHz audio af te spelen en uit te sturen via HDMI of USB.

De standaard nVidia Shield Android TV komt met 16 GB opslag en kost 199 euro. Er is een editie met 500 GB aan boord, kostprijs 299 euro. De console komt met een controller, een extra controller kost 59,99 euro. Er is ook een remote (54,99 euro) en een standaard om de console rechtop te plaatsen (34,99 euro).

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.