Redactie

Multiroom en meer bij nieuwe Onkyo-receivers

Traditiegetrouw stellen bouwers van AV-receivers in het voorjaar hun nieuwe modellen voor. Onkyo bijt de spits af met de nieuwe TX-NR555 en TX-NR656. Beiden zitten in het populaire segment en pakken uit met heel wat gegeerde functies.

Onkyo gooide het vorig jaar bij een aantal betere receivers al over een ander boeg qua design. De twee nieuwe modellen profiteren mee van die nieuwe koers en zien er significant anders uit dan hun voorgangers. Zoals voorheen blijven de Onkyo-receivers beschikbaar in zwart of zilver.

TX-NR555 en TX-NR656 zijn alle twee 7.2-receivers die helemaal klaar zijn voor Dolby Atmos – en dit is nieuw – ook voor DTS:X. In een configuratie met hoogtekanalen kunnen beiden een 5.1.2-opstelling aan. Wil je met DTS:X aan de slag – maar dan moet je eerst nog ergens bronmateriaal opsporen – dan moet je wachten tot een update die "in de loop van de zomer" verschijnt.

Het verschil tussen de NR555 en NR656 situeert zich verder vooral op het gebied van vermogen (130 vs 160 watt per kanaal) en aansluitingen (6 in/1 uit HDMI vs 8 in/2 uit). Ondersteuning voor HDCP 2.2 en 4K-passthrough kan anno 2016 niet ontbreken.

Nieuw is dat het tweetal komt met AccuEQ-kalibratie met AccuReflex-technologie. Dat laatste is expliciet bedoeld voor Atmos en DTS:X-opstellingen, en zorgt er voor dat de plafondspeakers in fase blijven met de luidsprekers op oorhoogte. In hogere kamers kan dat wel eens een probleem stellen.

,

Van een moderne AV-receiver verwacht je een hele waslijst aan features en mogelijkheden, met als doel de receiver te verheffen tot een ultiem audio-apparaat dat werkelijk alles kan. De concurrentie overtroeven met nog nét één functie meer is natuurlijk mooi meegenomen.

Ook nu stelt Onkyo niet teleur, want de NR555 en NR656 pakt uit met een indrukwekkende specificatielijst waar heel wat nieuwe zaken op prijken. Streaming blijft hoog op de agenda, waarbij een sleutelrol is weggelegd voor de AKM AK4458-DAC-chip die digitaal tot 384 kHz / 32-bit kan omzetten naar analoog.

 Zo zijn de twee receivers compatibel met Google Cast, waardoor je heel wat streamingdiensten (zoals Qobuz en Deezer) vanaf je smartphone of tablet kunt aansturen vanuit hun eigen apps. Google Cast komt naast Airplay te staan, dat altijd al bij Onkyo present was, en Bluetooth. De apparaten zullen bij lancering of kort daarna over ingebakken ondersteuning voor Spotify, Tidal en Deezer beschikken.

De TX-NR555 en NR656 krijgen ook een firmware-update om ze multiroom-klaar te maken. Onkyo vertrouwt daarbij op de FireConnect-technologie, dat blijkbaar gebaseerd is op Blackfire. Of dit betekent dat de Onkyo-receivers muziek gaan streamen naar speakers van pakweg Harman-Kardon – die ook software van Blackfire gebruiken – moet nog blijken. Wel zegt Onkyo dat elke bron, zowel analoog als digitaal, naar draadloze speakers in andere kamers kan gestuurd worden.

Officiële prijzen zijn nog niet bekend, maar liggen wellicht rond 550 en 650-700 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.