Beeld

USB-C krijgt HDMI en audio-ondersteuning

De USB-aansluiting die je nooit meer fout kan instoppen krijgt steeds meer functies. Na stroom, data, en video komt er nu ook een manier bij om audio te versluizen over de kleine aansluiting. De toekomst van de audio-jack ziet er plots nog wat slechter uit.

Begin september kondigde HDMI Licensing al aan dat er vanaf nu kabels kunnen gemaakt worden met aan een zijde een HDMI-connector, en aan de andere zijde een USB-C aansluiting. Gedaan dus met de nood aan een speciaal verloopstukje als je mobiel apparaat wil aansluiten op de televisie.

Voor tablets en mobiele telefoons lijkt dat een vanzelfsprekende keuze. Voor laptops zou dat een stap vooruit betekenen, die dragen nu nog in veel gevallen een extra VGA-poort en/of HDMI-poort voor video.  De kleinere USB-C aansluiting is daar een welkome gast.

Voorlopig is ondersteunt USB-C wel enkel de oudere HDMI 1.4b specificatie. Dat is voldoende voor Ultra HD resoluties (beperkt tot 30fps weliswaar), Audio Return Channel, 3D en CEC, maar dus niet voor 60fps UHD of HDR.

,

Enkele dagen geleden kwam er nog een functie bij voor USB-C. De kleine aansluiting heeft zijn oog nu ook laten vallen op audio. USB-C ondersteunde al audio, maar de nieuwe USB Audio Device Class 3.0 specificatie zal het nog makkelijker maken om digitale audio over USB te sturen. Het moet er ook voor zorgen dat je hoofdtelefoon de batterij van je smartphone niet leeg drinkt. Er zijn ook mogelijkheden voorzien voor de herkenning van sleutelwoorden (zoals ‘ok Google’)   of knoppen voor afspelen, pauzeren en volume, en er is een set minimale eisen vastgelegd die interoperabiliteit moeten garanderen. USB-C wil op die manier een universele vervanger voor de 3,5mm audiojack zijn.

,

Al die extra functies zitten helaas niet standaard in elke USB-C aansluiting, en het zal nog een hele uitdaging worden om de consument duidelijk te laten weten welke functies wel of niet op een USB-C aansluiting beschikbaar zijn. Verwacht je aan een hele boel verwarrende iconen en lange lijsten specificaties.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.