Beeld

Test: Samsung Serif TV

De Serif TV is het resultaat van een samenwerkingen tussen de broers Ronan en Erwan Bouroullec en Samsung. De twee designers werken al twintig jaar samen en hebben grote namen zoals Vitra, Artek en Alessi op hun palmares staan. Zij gingen aan de slag om een tv te maken die een uniek uiterlijk heeft, die durft te breken met geldende tradities, maar die wel in elk interieur past. “Zoals typografen een letter ontwerpen, hebben wij het object en de interactie met zijn omgeving bestudeerd.”, aldus de ontwerpers. Dat hun inspiratie uit de typografie komt zie je niet alleen aan de naam ‘Serif’ (Nederlands: schreef) maar ook aan de vormgeving. Van opzij bekeken zie je duidelijk een hoofdletter I, in een lettertype met schreef (de streepjes boven en onder).

Het design is onthutsend eenvoudig, ontdaan van alle mogelijke franjes. Maar net die eenvoud, gecombineerd met de gedurfde vorm maken er een prachtig design-object van. De matte afwerking nodigt uit om de tv aan te raken. De bovenste rand van de tv is breed genoeg om iets op te leggen, de remote bijvoorbeeld. Zelfs een kleine plant kan je er ongetwijfeld op kwijt, maar persoonlijk zouden we de tv eerder sieren met onze favoriete actie-figuurtjes.

Achteraan zijn de aansluitingen verborgen achter een deksel afgewerkt in stof dat magnetisch tegen de tv kleeft. De Serif staat beeldig op je tv-meubel, maar hij kan ook voorzien worden van vier optionele hoge poten waarmee je hem op de grond kan plaatsen.

De Serif TV is beschikbaar in 40 inch, met Ultra HD resolutie (3.840 x 2.160). De Serif Medium heeft een Full HD-scherm (1.920 x 1.080) van 32 inch, en de Serif Mini heeft een HD-scherm (1.366 x 768) van 24 inch. Alle drie zijn ze verkrijgbaar in wit, de Serif TV en Serif Medium zijn ook in het donkerblauw beschikbaar en de Serif Mini is ook het in rood beschikbaar.

,

De Serif is uitgerust voor de moderne woonkamer. Dat betekent drie HDMI-aansluitingen achteraan die klaar zijn voor Ultra HD input, ze ondersteunen alledrie UHD en HDCP2.2. Naast de twee antenne-aansluitingen vind je enkel nog twee USB-poorten (waarvan eentje USB 3.0), een hoofdtelefoonaansluiting en een digitaal optische uitgang. Geen analoge aansluitingen dus, maar zo hoort het eigenlijk voor een moderne tv. We zouden het zonde vinden om een tv als de Serif nog aan te sluiten via Scart of composiet video.

Alle aansluitingen worden netjes verborgen door de stoffen rug. Dus ook de USB-aansluitingen en de hoofdtelefoonaansluiting. De magnetische bevestiging maakt het echter erg makkelijk om even een deel los te maken zodat je een stick kan insteken of je hoofdtelefoon aansluiten. Wie zelfs dat wil vermijden kan altijd een verlengkabeltje permanent aangesloten laten.

,

Bij een nieuw uiterlijk hoort ook een nieuwe gebruikservaring. Daar werd gekozen voor een zo eenvoudig mogelijke omgeving. De volledige interface evoceert de sfeer van een gordijn dat over het scherm gaat, de inhoud van het scherm is er nog enigszins zichtbaar door. Wie de Smart Hub oproept ziet een bijna leeg scherm met vijf kolommen aan de rechterzijde: tv (live tv), Apps, Luidspreker, Foto’s en Tijd. Via Luidspreker verandert de tv in een Bluetooth-speaker waaraan je bijvoorbeeld je smartphone koppelt. Foto’s van een USB-apparaat bekijk je via Foto’s in een diashow-stijl. Geen paniek, de Serif bevat ook een zeer volledige mediaspeler voor video en muziek. Tijd verandert de Serif dan weer in een eenvoudige klok. Uiteraard kan je via Apps aan alle mogelijke smart-tv toepassingen van Samsung. En via de source-toets op de remote roep je alle aangesloten bronnen op.

Die vereenvoudigde aanpak kon ons wel bekoren. Enerzijds past hij mooi bij een tv die ook ambitie heeft om meer dan tech-gadget te zijn, anderzijds leidt hij de gebruiker rechtstreeks naar het belangrijkste gebruik van je tv, zonder al te veel grafisch geweld.

Ook de menu’s zijn sterk vereenvoudigd. Je vindt er alles om snel de beeld-of geluidsmode aan te passen, het beeldformaat in te stellen of de slaaptimer te activeren. De volledige menu’s met alle instellingen zitten verborgen achter de Meer-optie.

Zelfs de remote werd door de designers onder handen genomen. De toetsen zijn tot een minimum beperkt, maar bevatten alles wat nodig is voor dagelijks gebruik. Hij maakt gebruik van RF, dus richten is niet noodzakelijk. Onze enige opmerking is dat de pijltjestoetsen en ok-toets niet voldoende tastbaar gescheiden zijn, daardoor is een foute klik niet uitgesloten. Wie zijn duim onderaan op de pointer-toets rust, ziet een cursor op het scherm verschijnen die je eenvoudig bestuurt door naar het scherm te wijzen. Je hoeft hem niet te gebruiken, maar het kan wel. De remote doet het over het algemeen erg goed. Bovendien kan je hem ook instellen als universele remote voor je settopbox voor digitale tv of Blu-ray-speler, dat maakt hem nog handiger. Vind je de nieuwe remote toch maar niks, dan kan je nog steeds terug grijpen naar de klassieke witte remote die ook bij de Serif tv geleverd wordt.

,

De Serif TV is een Ultra HD tv die aansluit bij de goede traditie van Samsung beeldkwaliteit. Dat betekent dat je uitstekende beeldverwerking krijgt. Met interlaced bronnen zoals 1080i zorgt de Samsung voor perfecte deinterlacing, zonder enig teken van gekartelde randen. De ruisonderdrukking is instelbaar, of kies gewoon voor auto. Hij werkt netjes alle ruis weg zonder detail te vervagen. Upscaling van al je bestaande content naar Ultra HD levert haarscherpe en gedetailleerde beelden. De Serif laat enkel een puntje liggen als het over bewegingsscherpte gaat, snel bewegende voorwerpen hebben altijd een licht wazige rand. Stel Auto Motion Plus in op Standaard of Vloeiend om snelle panbeelden perfect zonder schokken weer te geven.

,

In de film-beeldmode zet hij scherpe, levendig gekleurde beelden op het scherm met een mooi contrast. In onze metingen kwamen we op een contrast van om en bij de 2200:1, prima voor typisch huiskamergebruik. Met de dynamisch contrast-instelling kan je daar nog iets meer nadruk op leggen, maar blijf weg van de maximum-stand, die verbergt te veel zwartdetail. De zwartwaarde is in lijn met de verwachtingen, en het beeld bevat uitstekend zwartdetail, donkere scenes zijn dus geen zwart vlak. Onze Harry Potter-testscene bevestigde dat niet alleen, maar toonde ook dat ondertitels geen vervelende helderheidssprongen veroorzaakten. De grijsschaal iets te koel gekalibreerd, de helderste tinten neigen licht naar blauw, maar dat zal nauwelijks storen. Het kleurbereik van de Serif TV is goed, en vooral huidstinten worden zeer accuraat getoond.  

,

De Serif TV wil vernieuwend zijn op vlak van design, maar ook op technisch vlak laat hij de laatste evoluties niet links liggen. Hij ondersteunt dus wel degelijk HDR. Ons testsample ging echter niet boven de 270 nits, en het kleurbereik is nauwelijks groter dan het standaard rec.709. Dat maakt dat HDR-weergave er nauwelijks beter uit zal zien dan al je beschikbare SDR-content. Op zich is dat natuurlijk jammer, maar in de praktijk vinden we dat niet al te erg. HDR-content komt voorlopig vooral van Ultra HD Blu-rays, en die kan je op op deze 40 inch tv dus perfect afspelen – hij beschikt immers over een Ultra HD-paneel en ondersteunt HDR. Maar het lijkt het ons dat kijkers die echt uit zijn op een nieuwe tv voor hun groeiende collectie Ultra HD Blu-rays toch eerder naar een grotere schermmaat kijken. Zelf vinden we al geruime tijd dat Ultra HD pas zinvol wordt vanaf een 50 inch scherm, tenzij je werkelijk heel dicht bij de tv zit. Je beschouwt de Ultra HD en HDR features op deze tv dus beter als een soort van extraatje, eerder dan een essentieel onderdeel. 

,

De Serif is uitgerust met een volledige set tuners voor digitale tv en CI+-slot voor je smart card. Wie een externe USB-harde schijf aansluit kan ook opnemen of timeshiften. Het geluid van de Serif tv is degelijk, al moet je er natuurlijk geen donderende bassen uit verwachten. Voor je doorsnee televisiegebruik levert hij helder stemgeluid en een leuk streepje muziek.

De mediaspeler is zoals steeds bij Samsung erg volledig, en de Serif wist zelfs Ultra HD-bestanden met de laatste videocodec (HEVC) probleemloos af te spelen. Ook als muziekspeler kan hij met zowat alle formaten overweg, inclusief FLAC en ALAC.

Het smart tv-platform geeft je niet alleen toegang tot klassiekers zoals YouTube en Netflix, maar ook een hele schare andere apps van nieuws, over sport tot entertainment. Via Bluetooth kan je een muis, toetsenbord of gamepad aansluiten.

,

De Serif is er voor mensen die een tv zoeken met een eigen karakter en uniek design. Zijn beeldprestaties zijn degelijk, en zullen in dagelijks gebruik absoluut niet teleurstellen. Alhoewel hij HDR ondersteunt, zeggen we er wel direct bij dat dit eerder over HDR-compatibiliteit gaat dan echte HDR-weergave, daarvoor schieten zijn lichtopbrengst en kleurbereik te kort. Maar voor wie op zoek is naar een eigenzinnig design, en niet naar de laatste nieuwe topspecificaties, hoeft dat geen probleem te zijn. Na jarenlang steeds maar dunnere tv’s te zien, toont Samsung dat een tv niet anorectisch hoeft te zijn om mooi te zijn. Wel in tegendeel, de Serif zal een verfrissende noot zijn in menige huiskamer. 

,

Wat: Ultra HD Edge LED-LCD-tv

Schermformaat: 40 inch (100 cm), vlak

Aansluitingen: 3x HDMI (1xARC, 3x v2.0a), 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, 2x USB (1x 3.0), 2x antenne

Extra’s: WiFi (802.11n/ac) ingebouwd, USB/DLNA-mediaspeler, Smart TV apps, DVB-T/C/S2, CI+-slot, Smart Controller

Afmetingen: 929 x 562 x 175 mm (excl. voet)

Gewicht: 12,5 kg (excl. voet)

Verbruik: 60 / 0,3 watt (Energielabel A)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.